Dan Grada Zagreba obilježava se 31. svibnja, na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, odnosno – njegove zaštitnice. U čast glavnog hrvatskog grada pokušali smo pobrojiti neke manje poznate činjenice o njegovim prirodnim i kulturnim ljepotama, kao i poznatim Zagrepčanima koji privlače turističku pažnju.

1. Zagreb još uvijek nije milijunski grad. Prema popisu stanovništva iz 2021., u njemu živi 767.131 stanovnik. 

2. Zagrebačka uspinjača, koja iz Tomićeve ulice spaja Donji grad s Gornjim, smatra se najkraćom žičanom željeznicom na svijetu namijenjenom javnom prijevozu. Pruga joj je duga tek 66 metara, a vožnja od dna do vrha traje 64 sekunde.

OiV toranj Sljeme - vidikovac - 4 Aktualno Predstavlja li nova sljemenska atrakcija novu opasnost za Medvednicu?

3. Crtana serija "Profesor Baltazar" najpoznatiji je projekt Zagrebačke škole crtanog filma, a broji ukupno 59 epizoda. Prava na prikazivanje serije s ovim neslužbenim simbolom grada Zagreba otkupljena su u 30 zemalja svijeta, a najviše uspjeha izvan domovine postigla je u Skandinaviji.

4. Prvu hrvatsku operu "Ljubav i zloba" skladao je slavni Zagrepčanin Vatroslav Lisinski, koji je umro upravo na Dan grada Zagreba 1854. godine.

5. Omiljeno turističko mjesto za predah od asfalta jest Lenucijeva potkova. Ovaj zeleni ukras grada tvori sedam trgova (Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg dr. Ante Starčevića, Trg Marka Marulića, Trg Ivana, Antuna i Vladimira Mažuranića te Trg Republike Hrvatske) i Botanički vrt.

6. Zlatna bula Bele IV. povelja je kojom je Gradec dobio status slobodnoga kraljevskog grada. Pergament star gotovo osam stoljeća čuva se u posebnoj zaštitnoj plastici u podrumu Hrvatskog državnog arhiva u vrlo kontroliranim uvjetima: na temperaturama između 18 i 21 Celzijeva stupnja te na 45 do 55 posto vlage.

Zagrebački otoci - 4 Zanimljivosti Impresivna brojka usred grada: Znate li koliko Zagreb ima otoka?

7. Najposjećenija turistička atrakcija u Zagrebu jest njezin središnji gradski trg. Trgom bana Josipa Jelačića prošeta svaki drugi turist, dok gradskim grobljem Mirogoj to čini 15 posto posjetitelja hrvatske metropole.

 8. Jägerhorn u Ilici 14 najstariji je zagrebački hotel. Otvoren je 1827., a preuređen u potpunosti 2011. godine. Nalazi se u najstrožem središtu Zagreba, uz Gornji grad i svega dvije-tri minute udaljen najvažnijih turističkih atrakcija.

Highlander Medvednica - 4 Aktualno Highlander Medvednica: Planinarska avantura nadomak Zagreba

9. Purgerski rječnik šarmantna je mješavina turcizama, germanizama i anglizama, koja je izražena u svijetu gastronomije. Zagrebački starosjedioci vole namirnice abšmalcati (kuhati, a potom popržiti na masti s mrvicama), a omiljene juhe su im ajngemahtec (od povrća) i ajnpren (od zaprške). U flajšmašini melju meso za faširance, a najdraži im je sendvič od somerice i kajzerice.

10. Zagrepčani se vole naći ispod sata na glavnom gradskom trgu. Sve gradske satove popravlja i održava urarska radnja Lebarović iz Maksimira, koja obuhvaća čak šest generacija majstora. Prvi gradski satovi uvezeni su iz Austrije, a kasnije su i samostalno izliveni tako da nalikuju na one u Beču.

Medvedgrad i Medvednica: Iako ćete zvijeri naći samo u njihovim imenima, čeka vas uzbudljiva avantura Medvedgrad i Medvednica - 8 Medvedgrad i Medvednica - 1 Medvedgrad i Medvednica - 6 +4 Medvedgrad i Medvednica - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju