Možete li zamisliti život bez žvakaćih guma ili francuskog sira? Ako je odgovor negativan, pazite gdje putujete jer su ih neke zemlje izbacile s popisa dobrodošlih u restoranima ili trgovinama.

Žvakaće gume su zabranjene kako bi ulice bile što čišće, ali je strancima dopušteno unošenje dva paketića. Više od toga, smatra se pokušajem krijumčarenja. Zabrana uporabe žvaka u Singapuru je na snazi od 1992., a kupiti se mogu samo na recept - ako nekome zatrebaju iz zdravstvenih razloga. Tko baci žvakaću gumu na cesti ili bilo kojoj javnoj površini platit će kaznu.

Iz političkih razloga Rusija je zabranila uvoz francuskih sireva i paštetu od guščje jetre te talijanske sireve. No zato se na policama trgovina mogu naći camembert iz Krasnodara ili mozzarella iz Tvera.

U SAD-u ćete teško naći tradicionalne škotske krvavice koje su zabranjene od 1971. jer sadrže pluća, a jednako vrijedi i za ostale inačice jela zbog zdravstvenih razloga. Čokoladna jaja iznenađenja ondje također nećete naći jer prema njihovim zakonima igračke mogu biti opasne za djecu. U nekim državama zabranjeni su nepasterizirano mlijeko, foie gras i beluga kavijar.

Francuska je zabranila kečap u osnovnim školama kako bi djeca odrastala na tradicionalnoj hrani. Dozvoljen je tek povremeno i to isključivo uz pomfrit.

> Plaće od 20 tisuća kuna: Traže se ljudi koji vole hranu, žvake, piliće...

Ako se u narednim godinama razvije svemirski turizam valja imati na umu kako nije sva hrana dopuštena u letjelicama. Sve što sadrži mrvice, poput kruha, krekera i keksa u svemiru je zabranjeno kako ne bi uništilo opremu ili nekome zapelo u oko. Iz tih se razloga sol i papar koriste rastopljeni u tekućinama.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju