Ako ste ikada otvorili kolačić sudbine u kineskom restoranu i pitali se tko smišlja dovitljive poruke ispisane na papirićima, niste jedini. Oko tri milijarde kolačića sudbine godišnje se proizvede u cijelome svijetu, a pritom ih netko treba i „začiniti“ porukama koje su dovoljno inspirativne da ih poželimo ponovno otvoriti. Ljudi koji stoje iza poruka mogu biti studenti koji pokušavaju dodatno zaraditi ili pisci koji rade "u fušu". Osobe koje pišu poruke za kolačiće sreće u idealnim uvjetima godišnje mogu zaraditi 250 tisuća kuna.
Vrlo mali broj ljudi zna prepoznati spol pilića, a njihove su vještine itekako potrebne uzgajivačima. Kako bi razdvojili mužjake od ženki, detaljnim proučavanjem pilićima se pregledaju kosti i krila, a zatim se ovisno o spolu odlučuje o njihovoj sudbini. Kokoši i pijetlovi na velikom broju poljoprivrednih gospodarstava vode drukčije živote, ovisno o tome nesu li jaja ili se prodaju dok su još mali.
Proizvođačima kopuna, odnosno uškopljenih pijetlova čije je meso delicija osobito je važno odrediti spol što ranije kako bi im se prilagodila posebna prehrana. Bez obzira na plaću koja se penje i do 340 tisuća kuna godišnje, teško je pronaći stručnjake za posao. Kako bi se stekle potrebne vještine, potrebno je i do 3 godine usavršavanja, a u Aziji je to zanimanje osobito cijenjeno.
Neki ljudi su plaćeni da testiraju hranu za pse kako bi procijenili je li dovoljno kvalitetna. Zapošljavaju ih proizvođači, a suprotno uvriježenom mišljenju taj posao ne može raditi svatko. Potrebna su izvježbana osjetila; nakon što hranu pomirišu i okuse, obično je ispljunu. Miris hrane nije presudan samo zbog toga hoće li se svidjeti ljubimcima, nego i vlasnicima. Uostalom, tko želi da mu kuća ima miris po jetricama ili sirovoj ribi? Tester pseće hrane godišnje može zaraditi i 170 tisuća kuna.
Pseća hrana (Foto: Getty Images)
Kušači žvakaćih guma nekoliko sati u tjednu provode vrijeme u procesu stvaranja novih okusa. Kao i kod testiranja pseće hrane, u tom se poslu također traže osobe s istančanim njuhom i osjetilom okusa. Iako žvakanje može zvučati poput dječje igre, tek mali broj ljudi može detektirati okuse poput zelenih ili prezrelih jagoda. Nakon što dobiju posao, zaposlenici moraju provesti još pola godine usavršavajući tehnike i terminologiju kako bi što bolje mogli objasniti svoje iskustvo žvakanja.
> Slučajna otkrića: Hrana koja je nastala iz osvete, lijenosti ili za kockarskim stolom
Osim provjeravanja okusa potrebno je i puhati balone, mjeriti ih i zabilježiti koliko je truda potrebno da se očiste komadići s lica nakon što puknu. Kao i kod svakog posla, plaća ovisi o tvrtki koja zapošljava, ali kreće se od 450 do 680 tisuća kuna godišnje.