Sjećate se kako je prije izgledao turist? Svatko može opisati turiste u našim krajevima, makar bio obučen kao i lokalno stanovništvo odala bi ga jedna stvar- u rukama ili stražnjem džepu bi imao tamno plavu knjižicu Lonely Planet Croatia (with full map) ili sličnog naziva.

Pojavom interneta i njegovom primjenom od desktop računala do mobilnog uređaja sve je lakše pronaći informacije o destinacijama na koje putujete i mimo čuvenih knjižica. GPS sustavi u vašim mobitelima daju vam najtočnije savjete gdje i što pronaći, bez da morate sami proučavati kartu, locirati sebe, pa mjesto na koje želite doći...ma sve je lakše s mobitelom, ako se znate koristiti istim.

'Lonely Planet' tvrdi da je prodaja vodiča u starijim dobnim skupinama ostala na istom nivou, ali i da je prodaja vodiča u mjestima u kojima se turisti nalaze također dobro drži u odnosu na zlatna vremena. Vjeruju da ljudi krenu na put ohrabreni korištenjem novih tehnologija, ali kada se nađu u stvarnoj situaciji na kraju odu u knjižaru i kupe vodič.

Britanci su napravili anketu prema kojoj vodiče (većinom Lonely Planet) koristi čak 86% putnika, dok 38% istog uzorka koristi samo knjige.

Dakle, ovisno o tech afinitetima i vjerojatno vašoj dobi, ovisi i taktika pripreme i izvedbe puta. Nekima je zaslon osjetljiv na dodir težak za upotrebu ili se ne vidi dobro na suncu, netko ne vidi dobro sitna slova...tako da vjerujemo da ćete i dalje kupovati dobr estare vodiče, ako ništa drugo uvijek su dobri kao 'jastučić' na tajlandskoj plaži ili britanskom parku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju