Kad se putuje, valja se opustiti i trošiti, ali ako već postoje načini za uštedu tu i tamo, zašto te načine i ne iskoristiti? Možda vam sljedeći savjeti pomognu kod putovanja koja planirate, pa se s njih vratite neočekivano bogatiji…

Razmislite o aerodromu s kojeg putujete

Sasvim je logično da kada rezervirate godišnji odmor, odaberete polazak iz najbliže zračne luke, ali vrijedi prvo usporediti cijene. Primjerice, ako se spremate letjeti iz Zagreba za neku destinaciju u Španjolskoj ili Norveškoj, možda će vam se više isplatiti da se na isto odredište zaputite iz Venecije ili Budimpešte. Isto vrijedi i za daleke letove jer do New Yorka je nekad znatno jeftinije doći ako na put krenete s udaljenijeg aerodroma.

Pronađite lokalni rent-a-car

Iako vam velike kuće za najam automobila sigurno ulijevaju više povjerenja, danas se na internetu može saznati sve i svašta. Tako možete provjeriti manje autokuće koje također imaju vrhunske ocjene i na taj način zaobići najam kod nekih poznatih franšiza. Zašto? Zato što ćete vjerojatno proći bolje te za iste novce na korištenje dobiti bolji automobil.

Besplatni parking

Kad smo već kod automobila, pokušajte uvijek rezervirati smještaj koji će vam ponuditi besplatni parking. Ili, ako ga u smještaju nemaju, možda takav parking postoji u obližnjoj ulici, trgovačkom centru ili negdje slično.

Smještaji s kuhinjom

OK, kad već putujete, većina vas punkuferovaca sigurno voli i fino pojesti vani. I da, ta je ideja sjajna, ali bome, jedan od najvećih troškova na putovanjima je hrana i jedenje vani po restoranima. Stoga je zgodno imati rezerviran smještaj s kuhinjom jer sigurno ne morate svaki dan jesti vani, a tako ćete dobiti i sasvim prikladnu alternativu.

Odmor/Ilustracija Odmor/Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Besplatni obilasci

Ovo je još nešto na čemu možete znatno uštedjeti. Ako guglate "obilazak grada", vjerojatno će vam prvo izaći ture koje treba platiti nekoliko desetaka eura. No s razvojem turizma pojavile su se i besplatne ture jer neki ljudi samo žele pokazati svoj grad, a vi im kasnije možete i ne morate platiti, no hard feelings.

Iskoristite razne stranice za traženje smještaja

Za booking.com i aribnb.com znaju svi, pa i ptice na grani. No svijet interneta obiluje još mnoštvom stranica koje nude razne smještaje, te i njih valja istražiti. Ponekad ćete čak i isti smještaj na jednoj stranici dobiti povoljnije nego na nekoj drugoj.

Planirate putovanje na Maltu? 7 stvari na koje je dobro pripremiti se... Pastizzi Lascaris Malta +3 Maltrški tuneli
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju