Kuće koje Turci nazivaju Yali, od 17. do 20. stoljeća bile su ljetnikovci. Danas ih je ostalo samo nekoliko stotina, a već odavno u njima ne stanuju otomanske princeze, sultani i ostala aristokracija.

Sva elita smjestila se uzduž 30 kilometara na europskoj i još toliko na azijskoj strani Bospora. Gotovo dvjesto vila nosi oznaku spomenika kulture pa svi vlasnici moraju zadržati njihov originalni izgled, pa čak i dekor interijera.

Ipak, malo je vlasnika koji u ovim jedinstvenim vilama žive tijekom cijele godine.

Od sredine sedamdesetih, izgradnja uzduž Bospora je zabranjena, što je za vrijednost ovih kuća značilo uzlaznu putanju, čak i tijekom krize. No, osim što ćete za njih platiti milijune dolara, ne treba zaboraviti kako su vam milijuni potrebni i za njihovo održavanje. Kupaca ipak ima. Redom su to Turci iz bogatih i moćnih obitelji, uspješni biznismeni, uglavnom iz područja financija i energetike te, naravno, Arapi.

Cijene ovise o puno faktora, upozoravaju trgovci nekretninama, a dosežu i vrtoglavih 150 milijuna dolara. Trenutačno se prodaje jedna od najvećih vila na europskoj strani. Sagrađena je u 19. st., ima 64 sobe i očekuje se da će mu cijena premašiti 100 milijuna dolara. Zainteresirani kupac je Katarska ambasada.

I još za kraj informacija kako su prodavači najčešće stare turske obitelji koje su izgubile status te obitelji u kojima ima previše nasljednika.

POGLEDAJTE PRILOG INMAGAZINA

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju