U sklopu HTI konferencije koja se u Rovinju održala od 28. veljače do 2. ožujka priređeno je posebno izdanje festivala "Taste the Mediterranean" kojoj je glavni cilj promicanje mediteranske prehrane, kulture, tradicije, proizvoda i načina života koji su se razvili duž obala Sredozemnog mora.

Održan je velik broj zanimljivih, edukativnih i dinamičnih panela i interaktivnih radionica, a sudionici su bili vrhunski svjetski chefovi okrunjeni Michelinovim zvjezdicama, eminentni govornici, međunarodni znanstvenici, umjetnici, novinari, proizvođači hrane, vinari i proizvođači maslinova ulja.

U sklopu manifestacije Mira Šemić, WSET Sommelier, održala je degustaciju odabranih vina priznatih hrvatskih vinara. Tijekom radionice kušala su se vina Kabola, Malvazija 2015. i Teran 2007. te Pošip 2015. i Plavac mali Majstor 2013. vinarije Stina.


Glavno događanje, pak, bila je "VIP večer Taste the Mediterranean Michelin chefs" gdje je pet vrhunskih kuhara kreiralo gastronomske delicije koje su sljubljene s vinima odabranih hrvatskih vinara.

Tijekom ekskluzivne VIP večere chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama željeli smo pokazati kako se i hrvatska vina mogu spojiti s kvalitetnim namirnicama i jelima koje pripremaju 'zvjezdani chefovi', istaknula je Ingrid Badurina.

Večera je započela hladnim predjelom, a posluženi su custard od jaja na pari s kamenicom, yubiki tuna s kimizu umakom te špinat sa sezamom, koje je pripremio japanski chef Ippei Uemura iz restorana "Tabi No Yume" u Marseilleu.

Chefa Uemuru, koji spaja mediteranske namirnice s tradicionalnom japanskom tehnikom obrade ribe, slavni gastrovodič Gault & Millau proglasio je mladim talentom godine za 2017. S hladnim predjelom sljubljen je Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Extra Dry, Zucchetto.


Talijanski chef Filippo Saporito, iz restorana "La leggenda dei frati" u Firenci, koji je ove godine osvojio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, pripremio je toplo predjelo – rižoto s jeruzalemskom artičokom, limunom, lukom i tartufima, sljubljeno s Malvazijom 2015. istarske vinarije Kabola.

Za glavno jelo chef Xavier Boyer iz restorana "Gaddi’s", ekskluzivnog Hotela Peninsula u Hong Kongu, nositelj dviju Michelinovih zvjezdica, pripremio je trilju posluženu na prahu od crnih maslina sa sporo kuhanim artičokama i pireom od agruma, s čime je sljubljen Pošip 2015. vinarije Stina.

Za drugo glavno jelo španjolski chef Fernando Arellano iz restorana "Zaranda" hotela Castell Son Claret u Mallorci s dvije Michelinove zvjezdice poslužio je jedno od svojih najpoznatijih jela „glazirani pave od telećeg jezika s toplim porilukom i krumpir- salatom, s čime se sljubio Cabernet sauvignon 2007. vinarije Kabola.

Kao šećer na kraju poslužen je desert After 8 čokolada, francuskog chefa Lionela Levyja iz restorana "Alcyone", hotela "Dieu Intercontinental u Marseilleu", također nositelja jedne Michelinove zvjezdice. S njegovom čokoladnom čarolijom sljubljen je Prošek Hektorović 2008., vinarije Tomić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju