Cilj Festivala je promocija hrvatske gastronomije, brandiranje Hrvatske kao nove eno-gastro zvijezde na europskom nebu, ali i edukacija mladih naraštaja o kulturi stola te razvijanje međunarodne suradnje s drugim zemljama, uz Italiju koje će se predstaviti hrvatskoj javnosti na Festivalu.

Program Festivala predstavila je direktorica Đurđa Protić koja je istaknula novosti koje ove godine očekuju i izlagače i posjetitelje.

„Posebnost ovogodišnjeg festivala je raznolik sadržaj koji je podijeljen u 4 kategorije – vino, gastronomija, slastice i HoReCa te naravno bogat program koji će kroz tri dana festivala posjetiteljima omogućiti da kušaju fine delicije sljubljene od naših najboljih chefova, posjete besplatne edukativne radionice, predavanja i okrugle stolove te se prepuste avanturi eno-gastro svijeta. Cilj nam je festival pozicionirati kao mjesto na kojem je moguće ostvariti poslovne kontakte, unaprijediti svoje znanje kroz poučne tečajeve, ali zabaviti se kroz cooking showove koje će voditi na dvije pozornice domaći i internacionalni chefovi. Važno je istaknuti i da je Festival prodajnog karaktera te će posjetitelji moći kupiti sve što kušaju. Također, ponosna sam što su nas prepoznali mnogobrojni sponzori te županije koje će sufinancirati dolazak svojim lokalnim proizvođačima na Festival i omogućiti im na taj način da svojom ponudom predstave ono najbolje iz svog kraja.“

U sklopu Festivala prezentirat će se mnogobrojni klasteri i udruge poput – klastera pršuta, grupacije tjestenina, udruge slavonskog kulena i kulina, udruge Graševina Croaticate udruge peljeških, međimurskih i drugih vinara. Prisutnost nekih najistaknutijih hrvatskih vinara kao što su Kozlović, Coronica, Franković i Poletti iz Istre; zatim Antunović, Krauthaker i Iločki podrumi iz Slavonije te Voštinić Klasnić iz Moslavine i Matuško Madirazza iz Dalmacije govore kako je Festival prepoznat kao centralno mjesto za predstavljanje najboljih hrvatskih proizvođača.

Sudjelovanje Italije kao zemlje pokrovitelja daje 2. Hrvatskom festivalu hrane i vina internacionalni karakter te obogaćuje sadržaj s izlagačima koji će doći iz Italije i predstaviti svoje proizvode i umijeća, ali i razmijeniti iskustva s hrvatskim kolegama. Upravo zato talijanska veleposlanica Emanuela D'Alessandro istaknula je zadovoljstvo radi postignute suradnje.
„Ovaj Festival predstavlja za Hrvatsku i Italiju inicijativu od velike važnosti za promicanje eno-gastronomskih proizvoda i njihove izvrsnosti, koji čine dio naše drevne i zajedničke baštine. Baštine itekako važne ne samo za naše dvije Zemlje nego i u svjetskim razmjerima, tako da je UNESCO 2010. godine proglasio mediteransku prehranu Svjetskom nematerijalnom baštinom. Drago mi je što će Festival moći računati i na sudjelovanje talijanskih proizvođača, od kojih su neki već prisutni na hrvatskom tržištu, a ostali su zainteresirani za brojne mogućnosti koje ova Zemlja pruža na eno-gastronomskom polju. Posjetitelji će moći kušati, izravno na Festivalu, jela koja će pripremiti renomirani talijanski kuhar Renato Rizzardi, Chef s Michelinovom zvijezdicom iz restorana „La Locanda di Piero“ iz Vicenze.

Partneri 2. Hrvatskog festivala hrane i vina uz grad Zagreb, su i Turistička zajednica grada Zagreba te Hrvatska gospodarska komora, dok su pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva i Hrvatska obrtnička komora.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju