Došlo je i to doba godine kada se radovi u vinogradu polako bliže prema kraju i sve se kreće prema berbi grožđa. Gdje iskusiti pravu berbu i eventualno bosim nogama zgnječiti grožđe teško je znati, ali zato znamo gdje možete uživati u prvom ovogodišnjem moštu, slatkom soku iz grožđanih bobica.

Iločka vinska cesta

Nadasve zanimljiva i pomalo drugačija od ostalih vinskih cesta. Iločka vinska cesta karakteristična je po tome što su gotovo sve vinarije koncentrirane u naselju, a podrumi se razlikuju od vinarije do vinarije. Stari, tzv. kelbovani podrumi u brdu ili ispod kuće nasuprot novih modernih vinarija. Najbolji početak obilaska Iločke vinske ceste je od Iločkih podruma, od dvorca Odescalchi.Odavde možete krenuti prema vinarijama koje se nalaze u Gornjem ili Donjem gradu. Da bi u potpunosti doživjeli ljepotu Iloka i vinske ceste svakako se zaputite do Vukova i Principovca, vidikovaca s kojih se pruža pogled na svu ljepotu i raskoš Iločkih vinograda. Nakon što ste 'užicali' čašu svježe prešanog mošta red je pređete na zrelo vino i kušate neke od najboljih graševina, rizlinga, pinota, silvanca ili frankovki.

Istarska vinska cesta

Još su stari Grci i Feničani na ovim područjima uzgajali vinovu lozu, a od njihovih dana do danas Istra se prometnula jednu od najvažnijih vinarskih destinacija kod nas, a i šire. Položaj, tlo, klima i reljef te dobri ljudi glavni su čimbenici u proizvodnji dobre istarske kapljice. Kroz krajolike koji očaravaju svojim pričama i starim građevinama doći ćete do podruma mnogih vinara, a svaki od njih u vama će probuditi hedonistički duh uživanja u vinu. U istri možete birati između vinske ceste Bujštine, Poreštine, Buzeštine i Pazinštine, Rovinjštine i Vodnjanštine te vinske ceste Labinštine. Brežuljkasti tereni s blagim nagibom pogoduju uzgoju vinove loze, a najvažnija je malvazija istarska bijela koja je neodvojivi identitet podneblja. No uz malvaziju ističe se i teran, živahnih voćnih mirisa privlači sve više hedonista i zaljubljenika u vina.

Međimurska vinska cesta

Od davnina se zna da je berba grožđa u Međimurju događaj koji se ne propušta. Tih dana Međimurje odiše posebnim aromama, a sve oči uprte su u gornje Međimurje gdje je smještena glavnina vinarske proizvodnje. Tu berbe nisu tipične, gdje se žuri da se što prije obere grožđe, ovdje su berbe događaj na kojem se okupljaju svi prijatelji i rodbina i kada se, uz malo posla, časti i slavi kraj još jedne vinogradarske godine. Ljepotu vinske ceste Međimurja najbolje je doživjeti biciklom, a svaki vinar drage će vas volje počastiti 'kupicom' friškog mošta da se osvježite. Do podruma se dolazi lako, vinska cesta dobro je označena, a vinari su smješteni uz prometnice i opremljeni s tradicionalno uređenim kušaonama. Uz degustaciju, vinari će vam ispričati bogatu povijest proizvodnje vina na ovim područjima i u vama probuditi strast za daljnjim istraživanjem. Graševina, silvanac, pinot i pušipel glavne su sorte koje vladaju ovim vinogradima.

Vinske ceste Požeško-slavonske županije

Vinorodni kraj Požeško-slavonske županije oduševit će vas sa tri vinske ceste – vinska cesta vinogorja Požeg – Pleternica, Kutjevačka vinska cesta i vinska cesta Pakraca. Ovaj dio Hrvatske iznjedrio je neka od naših najboljih vina, a posebna važnost pridaje se graševini, koja ovdje daje najbolje od sebe. Krenete li Kutjevačkom vinskom cestom naići ćete na jedan od najstarijih podruma u ovom dijelu Europe u kojem se nalazi najveća vinska arhiva u Hrvatskoj. Već su i stari Rimljani prepoznali važnost vinske ceste Požege i Pleternice, a svojim nazivom za ovo područje, Valis Aure ili Zlatna dolina, dali su počast vinima koja rastu ovdje. Krenete li na vrijeme još možete uživati u prekrasnim prizorima koji se pružaju diljem 'Ceste ruža' u Pleternici, a naići ćete i na vesele grupe koje uz pjesmu i tamburaše slave početak berbe.

Vinske ceste Pelješca

Drugi po veličini hrvatski poluotok posjeduje neke od najboljih položaja za uzgoj vinove loze U hrvatskoj. Škrta zemlja i mukotrpan rad vrijednih radnika proizveli su čuvena vina koja su Pelješac učinila poznatim u svijetu. Blagotvorno dalmatinsko sunce omogućava vinovoj lozi da rodi bogate grozdove iz kojih se prave najznamenitija hrvatska crna vina – Plavac, Pelješac i Postup. Prije nešto više od 200 godina nastala je Napoleonova cesta koja danas služi kao osnova za vinsku cestu Pelješca i koja prolazi nekim od najljepših dijelova poluotoka.

Moslavačka vinska cesta

U središnjem dijelu Hrvatske, tradicionalnom vinogradarskom kraju, razvila se Moslavačka vinska cesta. Proteže se od Popovače, preko Volodera i okolnih naselja sve do Kutine. Vinograde su na ovom području sadili stari Tračani, Iliri, Kelti i Rimljani, a danas je tradiciju preuzelo više malih te nekoliko većih vinara, od kojih su poznatiji Trdenić i Miklaužić. U kletima moslavačkih vinara dočekat će vas ljubazni domaćini, koji će vam uz kapljicu servirati i domaća jela, uglavnom kobasice i sireve, po kojima je kraj poznat. Moslavina je domovina triju izvornih sorti grožđa od kojih se dobiva vino moslavec, dišeća ranina i škrlet.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju