• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Hrvatska

Kamo na vikend u Baranji? Pronašli smo mjesto višestrukog užitka

Na jelovniku su tradicionalna baranjska jela od ribe, poput fiš-paprikaša ili perkelta od soma, služenih s tradicionalnim domaćim širokim rezancima s vrhnjem i pečenim kockicama slanine, kao i dobar roštilj...

Punkufer avatar placeholder
Sandra Rončević 4.09.2018 12:18 komentari
viber Created with Sketch.
Vinarija Josić - 26
Vinarija Josić - 26 (Foto:Sandra Rončević)

Galerija Vinarija Josić - 26 22 Vinarija Josić - 25 22 Vinarija Josić - 24 22 Vinarija Josić - 23 22

U trendu Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"


Kraj je kolovoza i dok ovo pišem, u Josićevim vinogradima berba grožđa je već započela. Ljeto je bilo toplo i suho, tek nam je neki dan došlo toliko potrebno osvježenje. A upravo po jednom takvom, tipičnom vrućem i nepredvidljivom ljetnom danu, koji je završio obilnom kišom i tučom (od koje sam se kao sakrila pod neki orah) bila sam se zaputila u Baranju do vinarije Josić.


Damir Josić, vinar koji u naše čaše toči Baranjski šiler


Ova priča nije priča isključivo o vinu, već je priča o vinariji koja se smjestila na slikovitom brdašcu u selu Zmajevac, na brdašcu koje nikako ne biste trebali zaobići, ako se skitate Baranjom. Točnije, trebali biste se ciljano zaputiti ovamo jer ovoliko ljepote i rustikalne jednostavnosti na jednom mjestu teško je naći, vjerujte.


Obitelj Damira Josića vino je izvorno počela proizvoditi u starom, 42 metra pod zemlju ukopanom podrumu koji datira još iz 1935. godine. Dokupivši i povezavši još četiri takva gatora, u njih smještaju restoran i kušaonicu. Dok vina odležavaju pod zemljom, prerada grožđa se ipak vrši u moderno opremljenom pogonu iznad zemlje.

Vinarija Josić - 22 Vinarija Josić - 22 (Foto: Sandra Rončević)


Josićeva nagrađivana i već dobro prepoznatljiva etiketa Ciconia Nigra, koja uprizoruje crnu rodu, osim što nam u čaše donosi odličnu kupažu frankovke i cabernet sauvignona poznatu pod nazivom Baranjski šiler, ali i bijela sortna vina poput graševina (koje pak u Josićevim vinogradima ima najviše), bijelog sauvignona i sivog pinota, ujedno i promovira prirodnu baštinu Kopačkog rita, svjetski prepoznatog važnog staništa najrazličitijih vrsta ptica.


Novi Baranjski šiler kojeg svakako trebate kušati i koji je vidiljivo istaknut u vinariji, divne je rumene boje, mnogi bi ga nazvali rosèom i pogriješili jer šiler je svakako tamniji i puniji od rosèa. Radi se o svakodnevnom vinu koje se služi nešto hladnije od ostalih crnih vina i koje možete poslužiti baš u svakoj prilici.

Damir Josić u kušaonici Damir Josić u kušaonici (Foto: Sandra Rončević)


Jeste li vidjeli slađe uređenu kušaonicu?


Osim novog Baranjskog šilera, Josić se može pohvaliti i redizajniranom kušaonicom koja odiše toliko prepoznatljivom seoskom toplinom, bojama i jednostavnošću, bez obzira na veliki broj pomno biranih detalja. Njen redizajn potpisuje Nel Brkić, osječka kreativka i stilistica, ujedno i autorica bloga Blue Hortensia. Zajedno sa svojim partnerom Tihomirom, Nel je osmislila cjelovito rješenje i mnoge unikatne detalje koje su kasnije i ručno izradili od drveta.

Kušaonica Kušaonica (Foto: Sandra Rončević)

Restaurirali su i stare kuhinjske kredence i stolice, ubacili ih u ovaj jedinstven prostor i još više naglasili svu rustikalnost koju ovo mjesto nudi. I stoga, ako i popijete koju kapljicu više, i odlučite u ovoj kušaonici ostati i par sati duže no što ste planirali, osjećat ćete se baš kao doma ili u najmanju ruku kao kod drage vam bake na selu, i to upravo zbog topline i detalja koji će vas ovdje dočekati. Ako u međuvremenu ogladnite, ipak se prebacite u Josićev restoran.


Restoran čiji su dijelovi ukopani pod zemljom


Kako je već spomenuto, jedan od podzemnih gatora je preuređen u prostrani restoran koji je izvrsno utočište od ljetnih vrućina (kako sam i sama spoznala). Ovdje možete uživati udvoje ili dovesti ekipu pa u veseloj atmosferi uživati u ljepoti i punoći okusa baranjske kuhinje. Ima mjesta za sve!

Vinarija Josić - 13 Vinarija Josić - 13 (Foto: Sandra Rončević)


Na jelovniku su tradicionalna baranjska jela od ribe, poput fiš-paprikaša ili perkelta od soma, služenih s tradicionalnim domaćim širokim rezancima s vrhnjem i pečenim kockicama slanine, kao i dobar roštilj. Ako pak želite odmak od tradicije, ali i ne potpuni razlaz s njom, posegnite za novim tanjurima na kojima se nalaze ručno rađeni rezanci s dimljenim šaranom. Naći ćete ovdje i slatke rezance s makom, i kruške u vinu.

A prije svega svakako naručite šarenu platu narezaka kojima se Baranja diči jer ne možete otići iz Baranje da niste kušali baranjski kulen, domaće kobasice, šunku, švargle i finu, prošaranu slaninu, gricnuli komad sira i zamezili uz komad domaćeg svježe pečenog kruha. Ako kojim slučajem i zaboravite na vino, ne brinite, sve oko vas će vas podsjetiti da ste u vinskom raju te će se svi u vinariji pobrinuti da ne budete žedni. Ako ste više od rakije, ni to nije problem, rakija se hladi.

Vinarija Josić - 4 Vinarija Josić - 4 (Foto: Sandra Rončević)


Ako vam se Baranja čini daleko, virnite u galeriju slika koje će vas u trenutku odnijeti tamo i prenijeti vam dio atmosfere, a možda će vas i inspirirati da se ipak otisnete na vikend tijekom jeseni, kad završi berba i sve zamiriše po moštu ili mladom vinu.

Sve detalje i informacije kako doći do Zmajevca potražite na službenoj web stranici vinarije Josić.
 

  • #Hrvatska
  • #vinarija josić
  • #kamo na izlet
  • #damir josić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kviz općeg znanja: O konjima, ljudima... i svemu ostalom
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Pitanja iz opće kulture koja će vam razgibati pamćenje
Gradovi koje bih opet posjetio. I oni koje više ne bih.
Sto ljudi...
Vedranova lista: Gradovi koje bih uvijek opet posjetio i oni u koje se nikad ne bih vratio
Sancocho gulaš recept
Jako fino
Ovakav gulaš još nište probali! Sancocho se radi od više vrsta mesa, stvoren je za velika društva i posebne prilike poput Božića
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Pokrovitelj DI-GO
Ana Antunović: Topli kruh s tatarskim biftekom kojem nije odolio ni žiri MasterChefa
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Policajac izboden u Splitu
napad u Splitu
Izbodeni policajac bori se za život, procurili detalji o napadaču: Ima samo 18 godina
Snimka policijskog postupanja u Trilju izazvala reakcije
Oglasila se policija
VIDEO Širi se snimka: Policajac u kombiju brutalno udara uhićenika, kolege zatvorile vrata
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Kaja Vidmar podijelila tople obiteljske prizore sa Šimom Vrsaljkom i djecom
''ljubav!''
Vrsaljkova Kaja podijelila tople obiteljske prizore s našim nogometašem i djecom
Tko je supruga Marka Solde, Borna Soldo?
njegova podrška
Tko je supruga 22-godišnjeg junaka Dinama? Bivša je hrvatska misica, a ljubav je brzo planula
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
Nezaobilazna tijekom blagdana
Koliko zalijevati božićnu zvijezdu? Evo zašto vam vene i prije Božića
zabava
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
tech
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Spoj robotike i AI-ja
Kinezi uvode novu industrijsku granu i tvrde da će do 2035. godine prijeći 131 milijardu eura
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
sport
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
tv
Skrivena sudbina: Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
SKRIVENA SUDBINA
Nitko ne bi očekivao da će ovo napraviti – potpuno je shrvana
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
putovanja
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Girona ispala od trećeligaša u Kupu: Dominik Livaković ostao na klupi
Čeka se siječanj
Više nema dileme oko Livakovića: Sve je jasno nakon šokantne utakmice Kupa
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Begovo razdolje - 1
Jedinstveno

Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi

Jedino naseljeno mjesto u Hrvatskoj na visini većoj od tisuću metara ugnijezdilo se između pašnjaka i crnih goranskih šuma, skromno, s tipičnim gorskim kućicama, kapelicom i zatvorenim hotelom, koji je nekada, kažu, bio najveći u čitavom Gorskom kotaru. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Begovo razdolje - 1 Putovanja
    Jedinstveno

    Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi

  • Jezero Sinjac - 2 Putovanja
    Sinjac kod Plaškog

    Velika tajna malih jezera: Filmska priča skrivena uz zaboravljenu cestu

  • Pješačanje kroz rudarsku povijest - 2 Aktualno
    Stazom svete Barbare

    Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close