Kraj je kolovoza i dok ovo pišem, u Josićevim vinogradima berba grožđa je već započela. Ljeto je bilo toplo i suho, tek nam je neki dan došlo toliko potrebno osvježenje. A upravo po jednom takvom, tipičnom vrućem i nepredvidljivom ljetnom danu, koji je završio obilnom kišom i tučom (od koje sam se kao sakrila pod neki orah) bila sam se zaputila u Baranju do vinarije Josić.


Damir Josić, vinar koji u naše čaše toči Baranjski šiler


Ova priča nije priča isključivo o vinu, već je priča o vinariji koja se smjestila na slikovitom brdašcu u selu Zmajevac, na brdašcu koje nikako ne biste trebali zaobići, ako se skitate Baranjom. Točnije, trebali biste se ciljano zaputiti ovamo jer ovoliko ljepote i rustikalne jednostavnosti na jednom mjestu teško je naći, vjerujte.


Obitelj Damira Josića vino je izvorno počela proizvoditi u starom, 42 metra pod zemlju ukopanom podrumu koji datira još iz 1935. godine. Dokupivši i povezavši još četiri takva gatora, u njih smještaju restoran i kušaonicu. Dok vina odležavaju pod zemljom, prerada grožđa se ipak vrši u moderno opremljenom pogonu iznad zemlje.

Vinarija Josić - 22 Vinarija Josić - 22 (Foto: Sandra Rončević)


Josićeva nagrađivana i već dobro prepoznatljiva etiketa Ciconia Nigra, koja uprizoruje crnu rodu, osim što nam u čaše donosi odličnu kupažu frankovke i cabernet sauvignona poznatu pod nazivom Baranjski šiler, ali i bijela sortna vina poput graševina (koje pak u Josićevim vinogradima ima najviše), bijelog sauvignona i sivog pinota, ujedno i promovira prirodnu baštinu Kopačkog rita, svjetski prepoznatog važnog staništa najrazličitijih vrsta ptica.


Novi Baranjski šiler kojeg svakako trebate kušati i koji je vidiljivo istaknut u vinariji, divne je rumene boje, mnogi bi ga nazvali rosèom i pogriješili jer šiler je svakako tamniji i puniji od rosèa. Radi se o svakodnevnom vinu koje se služi nešto hladnije od ostalih crnih vina i koje možete poslužiti baš u svakoj prilici.

Damir Josić u kušaonici Damir Josić u kušaonici (Foto: Sandra Rončević)


Jeste li vidjeli slađe uređenu kušaonicu?


Osim novog Baranjskog šilera, Josić se može pohvaliti i redizajniranom kušaonicom koja odiše toliko prepoznatljivom seoskom toplinom, bojama i jednostavnošću, bez obzira na veliki broj pomno biranih detalja. Njen redizajn potpisuje Nel Brkić, osječka kreativka i stilistica, ujedno i autorica bloga Blue Hortensia. Zajedno sa svojim partnerom Tihomirom, Nel je osmislila cjelovito rješenje i mnoge unikatne detalje koje su kasnije i ručno izradili od drveta.

Kušaonica Kušaonica (Foto: Sandra Rončević)

Restaurirali su i stare kuhinjske kredence i stolice, ubacili ih u ovaj jedinstven prostor i još više naglasili svu rustikalnost koju ovo mjesto nudi. I stoga, ako i popijete koju kapljicu više, i odlučite u ovoj kušaonici ostati i par sati duže no što ste planirali, osjećat ćete se baš kao doma ili u najmanju ruku kao kod drage vam bake na selu, i to upravo zbog topline i detalja koji će vas ovdje dočekati. Ako u međuvremenu ogladnite, ipak se prebacite u Josićev restoran.


Restoran čiji su dijelovi ukopani pod zemljom


Kako je već spomenuto, jedan od podzemnih gatora je preuređen u prostrani restoran koji je izvrsno utočište od ljetnih vrućina (kako sam i sama spoznala). Ovdje možete uživati udvoje ili dovesti ekipu pa u veseloj atmosferi uživati u ljepoti i punoći okusa baranjske kuhinje. Ima mjesta za sve!

Vinarija Josić - 13 Vinarija Josić - 13 (Foto: Sandra Rončević)


Na jelovniku su tradicionalna baranjska jela od ribe, poput fiš-paprikaša ili perkelta od soma, služenih s tradicionalnim domaćim širokim rezancima s vrhnjem i pečenim kockicama slanine, kao i dobar roštilj. Ako pak želite odmak od tradicije, ali i ne potpuni razlaz s njom, posegnite za novim tanjurima na kojima se nalaze ručno rađeni rezanci s dimljenim šaranom. Naći ćete ovdje i slatke rezance s makom, i kruške u vinu.

A prije svega svakako naručite šarenu platu narezaka kojima se Baranja diči jer ne možete otići iz Baranje da niste kušali baranjski kulen, domaće kobasice, šunku, švargle i finu, prošaranu slaninu, gricnuli komad sira i zamezili uz komad domaćeg svježe pečenog kruha. Ako kojim slučajem i zaboravite na vino, ne brinite, sve oko vas će vas podsjetiti da ste u vinskom raju te će se svi u vinariji pobrinuti da ne budete žedni. Ako ste više od rakije, ni to nije problem, rakija se hladi.

Vinarija Josić - 4 Vinarija Josić - 4 (Foto: Sandra Rončević)


Ako vam se Baranja čini daleko, virnite u galeriju slika koje će vas u trenutku odnijeti tamo i prenijeti vam dio atmosfere, a možda će vas i inspirirati da se ipak otisnete na vikend tijekom jeseni, kad završi berba i sve zamiriše po moštu ili mladom vinu.

Sve detalje i informacije kako doći do Zmajevca potražite na službenoj web stranici vinarije Josić.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju