Proteklih godina, dolaskom niskobudžetnih aviokompanija na tržište, sve je lakše samostalno organizirati zanimljiva putovanja. Niskobudžetnih kompanija ima mnogo, pa se samim time i karta odredišta svakodnevno širi i upotpunjuje s novim destinacijama. London, Pariz i Bruxelles već su dugo na listi kao idealne europske destinacije za low budget 'city break', no unazad dvije godine, još je jedna destinacija postala jednako popularna. Ova se ,međutim, smjestila na čak dva kontinenta, točnije - Aziju i Europu.

Ako vam je kroz misli prošao Istanbul - pogodili ste! Naime, Istanbul je jedan predivan grad, u punom smislu riječi. Prije mnogo godina, čak je i Napoleon Bonaparte zapisao: 'Kada bi svijet bila jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad.' Zapravo, ima nešto u tome.

Povijest, kultura, arhitektura, ljudstvo, pohlepa, skromnost, priroda i snaga čovjeka, ovdje se može vidjeti na svakom uglu. Ovo je pravi živući muzej u kojem možete svašta naučiti o svijetu, ali i o samome sebi.
Pa, zašto ne isplanirati jedan vikend za ekipu u gradu koji nikada ne spava? Mnogi od mojih kolega vele da je Istanbul skup, opasan i prljav. No, ja velim - oni nisu vidjeli svijeta. Istanbul je civiliziraniji grad od mnogih u kojima sam bio, u pojedinim dijelovima čišći od Londona, a zasigurno sigurniji od nekih europskih metropola.



Kako jeftino do vikenda u Istanbulu?

Kupnja avio karte


Planirate li vikend u Istanbulu, svakako vam savjetujem da krenete od pronalaska najjeftinije avio karte. Letove pretražite putem www.skyscanner.net stranice, a savjet je da za polazišnu zračnu luku stavite onu u Budimpešti. Istina, trebate stići do Budimpešte, no nije ona na kraju svijeta. Do Budimpešte će vam iz Zagreba trebati 3 sata vožnje po autocesti, a ako na put idete s ekipom, ta će tri sata proći u trenu. Avio karte su u prodaji već od 300 kuna za povratnu kartu, što je zaista povoljno!

Parkiralište

Nadalje, planirate li ostaviti automobil kod zračne luke, savjet je da svoj parking rezervirate na www.parkvia.com gdje već za 100 kuna možete rezervirati 3 dana parkinga na čuvanom parkiralištu.



Smještaj

Nakon što ste rezervirali parking i avio kartu, vrijeme je da pronađete najbolji hotel. Moj savjet je da tražite hotel u kvartu Fatih (stari dio grada - Sultanahmet) ili na Taksimu (centar grada popularan po klubovima i noćnim izlascima). Također, nemojte rezervirati hotel na azijskoj strani Istanbula jer ćete puno vremena potrošiti na dolazak u centar. Ako vas putuje troje, za dobar hotel u rangu 4 zvjezdice s doručkom ćete platiti oko 1000 kuna za 2 noćenja, što je po osobi oko 330 kuna.

Džeparac

Iskreno, ovo je jako individualna stvar, no 20 eura dnevno će vam biti sasvim dovoljno za hranu i piće te pokoji suvenir s bazara. Ako planirate u shopping, imajte na umu da ćete i u Istanbulu pronaći skupe brandove i dućane te da nije sve baš tako jeftino. Ista stvar je i s restoranima. Imate one razvikane, smještene na glavnoj ulici koji su preskupi, dok s druge strane imate one manje poznate smještene ulicu do.

Trebate li više informacija o putovanju u Istanbul, pročitajte naš vodič kroz Istanbul ovdje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju