Crni, plavi, tanji, deblji, hrabriji ili blaži, svaki od burgera koji se mogu isprobati na festivalu u Zagrebu po nečemu iskače tako da svatko može pronaći nešto prema svojem ukusu. Kako bi pojednostavio odabir, žiri sastavljen od Punkuferovaca (Nika, Petra, Tibor i Srđan), Marka i Domagoja s portala Macho.hr te Ivana s bloga Idemo putovati, piti i jesti „žrtvovao“ se i kušao 12 veličanstvenih predstavnika majstora burgera. 



Strašni sud nije bilo lako donijeti jer je svaki od kušača imao skrivena očekivanja i favorite, a mišljenja su se mijenjala iz zalogaja u zalogaj. Bilo je napeto i našesto. Ocjenjivala se kvaliteta peciva i pljeskavice, kao i ukupan dojam kojem doprinose i kreativnost burgera, umaci i drugi dodaci. Oko okruglog stola postavljala su se pitanja može li burger od hobotnice i konoplje biti u istom loncu kao punokrvni angus, hoće li se uzeti u obzir problemi po slaboj struji i prednosti dodatne opreme poput roštilja koji peče, dimi i izgleda kao da je na Strossmayerov trg došao ravno iz budućnosti, što s burgerom koji ima meso za umrijeti, ali pecivo koje ga nije dostojno ili onima koji zahvaljujući živim bojama bolje izgledaju na Instagramu nego u stvarnosti…



Nakon borbe do samog kraja, kad se koncentracija premjestila iz glave u želudac odlučilo se postupati prema osjećaju. Submarine je prikupo najviše bodova za opći dojam, u stopu ga prate RougeMarin i Kitchen & Grill Plac, a Barba i Arboretum su oduševili kreativnim kombinacijama okusa. Slast & Mast osvojio je ljubitelje janjetine, a neodoljivo pecivo imaju 50 A Burger & Champagne Bar i Mason burger and stuff

Ono što najviše oduševljava su ljubav, trud i pristupačnost majstora burgera koji u svojim kućicama dočekuju goste. Osvojili su nas čistom desetkom iz zalaganja, a vjerujemo da će i vas. Veselimo se i vašim komentarima sa Zagreb Burger Festivala koji traje do 24. rujna.       



Mason burger and stuff

Mason iz Pule priprema špaleta burger inspiriran istarskim receptom od svinjske plećke koji se tradicionalno priprema za Uskrs. Pršut koji se nije potpuno osušio tanko se reže pa zatim prži u maslinovu ulju. Moto šefa Ivana Zidara je da meso u burgeru nije presudno jer nema te pljeskavice koja će spasiti burger koji ima loše pecivo. Recept za brioš pecivo razvijao se tri mjeseca, a pljeskavica je prethodno tri tjedna odležala u suhoj komori te zbog fermentacije ima specifičan okus. Za okruglim stolom hvalio se okus mesa, ali se postavljalo i pitanje treba li biti toliko crvenkasto pa ako niste ljubitelji ružičastih nijansi dobro je pripomenuti da želite bolje pečeno meso. U svakom slučaju oduševljava kreativnost odabira sastojaka. 

Pecivo: 8/10
Meso: 6,3/10
Ukupan dojam: 7,1/10
Cijena: 58 - 69 kuna

Toto`s Burger Bar

Toto's burger ponosi se burgerom koji nosi ime njihova bara u Splitu, a sočnost mu daju jaje i panceta. Mlada ekipa iz Toto'sa živi za sport i zdravu hranu pa nude ono što bi i sami s veseljem pojeli. Njihovi aduti su pecivo bez umjetnih sastojaka i aditiva, meso s domaćih lokalnih farmi i povrće od ekoproizvođača. Ponosni su na svoj hi tech grill na paru. Kad na njemu spravljaju burgere oni ostaju sočni i bez dodavanja masnoće.

Porota nikako nije mogla donijeti konačni sud. Mišljenja su bila oprečna, a zbog podvojenih mišljenja nikako se nisu mogli složiti. Zaključak je: Ili ga obožavaš, ili ga ne bi odbio...

Pecivo: 8/10
Meso: 7/10
Ukupan dojam: 7,3/10
Cijena: 35-40 kuna



50 A Burger & Champagne Bar

Iako je način pripreme američki, u Pedesetki sve namirnice dolaze iz malih lokalnih gospodarstva. Na Zagreb Burger Festivalu u ponudi imaju klasični i hvarski burger. Classic sadrži odležani cheddar, kisele krastavce i domaće umake te Lolo Rosso salatu. Hvarskom burgeru slast pružaju gorgonzola te namaz od smokava i luka. Sve umake, osim kečapa, samostalno spravljaju. S ponosom ističu da krastavce i karfiol kisele sa čak desetak začina. U ponudi imaju i kruh bez glutena. Članovi žirija istaknuli su kako je "50" kralj peciva koje oduševljava strukturom i okusom.

Pecivo: 8,2/10
Meso: 7,5/10
Ukupan dojam: 7,5/10
Cijena: 50 kuna

Kitchen & Grill Plac

Sa zagrebačke tržnice Dolac na Strossmayerov trg došao je Plac. Njihov omiljeni dodatak burgerima je samoborska muštarda. Za festival su omislili Placburger ili Garaviburger, kako ga od milja zovu. Pecivo s dodatkom sipinog crnila, premazano jajima i posuto sjemenkama samo je jedan od detalja po kojima su prepoznatljivi. Ponosni su i na svoje posebne umake i preljeve. Ispred Placa je bila najveća gužva tako da se njihov burger čekao s nestpljenjem. Kompaktna smjesa pljeskavice uzburkala je mesne strasti i kišu komentara je li bolja rahla ili povezana struktura. Zaključak u švicarskom stilu glasi: Svakome prema klanu kojem pripada.

Pecivo: 8,2/10
Meso: 7,5/10
Ukupan dojam: 7,7/10
Cijena: 34 – 42 kuna

RougeMarin

Burger od 30 posto janjetine, svježom mozzarellom, coulisom od peršina i bosiljka, rajčice, pršuta, vrhnja s češnjakom i vlascem te slamom od krumpira kombinacija je koju nudi jedan od prvih pravih burger restorana u Hrvatskoj. O umijeću vlasnika restorana Marina Medaka ne treba puno govoriti; vrsni chef srušio je mit da je burger nekvalitetna brza hrana. Kult hamburgera iz bivše hale Tvornice električnih žarulja u Zagrebu nastavlja simpatični chef Tomislav Pavlović. Meso vrhunske kvalitete te domaće pecivo i kečap RougeMarinovi su aduti. Na Festivalu se mogu kušati klasični RougeMarin burger, Škripburger i Daily special burger. Glasovitost njihovih delicija potpirila je očekivanja žirija, a u konačnici su se svi složili da se radi o jako dobrom izboru i kombinaciji sastojaka, ali nekima je ipak nedostajalo "ono nešto".

Pecivo: 7,2/10
Meso: 8/10
Ukupan dojam: 8/10
Cijena: 38 – 42 kuna

Arboretum Pub

Kikiriki maslac, džem od brusnica, panceta i angus govedina jedan je od najhrabrijih kombinacija sastojaka za burger na festivalu. U kratkom ispitivanju kušača skupio je i smajlića i plačka, a i kod žirija je zaslužio pozamašnu listu komentara. Okusno iznenađenje mnogima je superukusno, ali oni koji ne mogu zamisliti slatko i kiselo u jednom zalogaju se nisu složili s time da je burger pun pogodak. Kad nisu u Zagrebu na Festivalu burgera, vlasnici Arboretum Chakula & Beer Puba Nicoletta Balija i Emanuel Pagone u Fažani osmišljavaju kombinacije od mesa crnog angusa ili domaće govedine, vegetarijanskim i bezglutenskim varijantama, kao i u talijanskoj porchetti. Otkako se otvorio, Arboretum skuplja nove obožavatelje kao dijete sličice, možda baš zbog više od 20 različitih domaćih umaka i nadjeva. Gotovim kečapima i majonezama ondje je ulaz zabranjen. Ako niste dovoljno hrabri za kikiriki s brusnicama možete kušati Hula Hoop s umakom od senfa i meda, Calabrese (sir, hrskavo povrće i začinjena svinjska salama koja se maže na kruh) te Truffle (umak od gljiva i tartufa, sir, jaje i salata).

Pecivo: 6/10
Meso: 7,5/10
Ukupan dojam: 7,3/10
Cijena: 60 kuna

Špiro

Intrigantni crni burgeri dolaze iz ugostiteljskog brenda koji žari i pali Zagrebačkom županijom više od 14 godina. Na Zagreb Burger Festivalu predstavljaju Lela Burger, Špiro Burger i Zagi Burger. Crna Lela boje (zdravog) aktivnog ugljena sadrži piletinu u domaćoj marinadi, blagi umak, rikolu i rajčicu. Zagi ima prženi dimljeni špek i cheddar, neodoljivi sir koji se dodaje i u Špiro burger.

Pecivo: 7,5/10
Meso: 7/10
Ukupan dojam: 7,1/10
Cijena: 35 - 50 kuna



Slast & Mast

Novi hrvatski brend za mesne delikatese Slast & Mast koji se bavi odležanim odrescima, kobasicama i drugim suhomesnatim proizvodima od mesa iz organske proizvodnje za festival je pripremio burgere od junećeg i od janjećeg mesa. Uz juneći burger stavljaju se i sušeni svinjski obrazi, što je rijetka delikatesa na domaćem tržištu. Meso se priprema u Big Green Eggu. Riječ je o čudesnom uređaju koji objedinjuje čak pet funkcija: roštilj, krušnu peć, peku, pušnicu i pećnicu. Na okruglom stolu žirija našao se janjeći burger koji je prikupio same lovorike za okus pljeskavice te komentare poput: "Ova kombinacija mesa i umaka je tako dobra da bi mu i pecivo oprostili". Pljeskavica se razgrabila dok si rekao burger, a komadići kruha su ostali (možda da se lakše pronađe put natrag do Festivala).

Pecivo: 6/10
Meso: 8,2/10
Ukupan dojam: 7,8/10
Cijena: 48-50 kuna



Submarine Burger

Jedan od favorita festivala definitivno je Submarine koji je zaživio u centru Zagreba prije tri godine, a ističu kako je 99 posto namirnica hrvatskog porijekla.  Peciva se po posebnoj recepturi pripremaju u zagrebačkoj pekari, sir dolazi iz Zagorja, panceta putuje iz Dalmacije, salata iz Slavonije, tartufi iz Istre, a krumpiri iz Like… Za Zagreb Burger Festival osmislili su burger koji kombinira domaći umak, zelenu salatu, dvije juneće pljeskavice, topljeni sir, hrskavu pancetu i sve to u mekom pecivu. Strogi žiri se složio kako je ovaj burger odličan izbor za klasičare koji vole dobar okus bez iznenađenja.

Pecivo: 7,5/10
Meso: 8,4/10
Ukupan dojam: 8,3/10
Cijena: 44 kuna

Barba Dubrovnik

Vlasnici Barbe, omiljenog morskog fast fooda u Dubrovniku, mjesecima su isprobavali recepte te potrošili kilograme i kilograme hobotnice kako bi pronašli način na koji je mogu dobro povezati u smjesu. U konačnici im je to pošlo za rukom, a recept je čuvana tajna. Ne otkrivaju je čak ni kuharima. Ove godine su prvi put na Zagreb Food Festivalu, a prvi dan su se suočavali s poteškoćama slabe struje u kućici. Žiri je s nestrpljenjem iščekivao burger od hobotnice, a svatko je u svojoj glavi razmišljao hoće li ispuniti očekivanja, da li će iz peciva viriti krakovi, kakvo će biti pecivo… napetost se mogla narezati na kriške. Kad je konačno stigao na stol, nekima je nedostajalo luka i češnjaka, drugima se svidjela pikantnost, treći su tvrdili da se hobotnica i meso uopće ne bi smjelo uspoređivati. Osim hobotnice, Barba na Zagreb Burger Festivalu nudi i burgere od kozica sa slanutkom, tune te srdela.

Pecivo: 6,5/10
Hobotnica: 7,5/10
Ukupan dojam: 7,5/10
Cijena: 33 - 49 kuna

Maredo

U zagrebačkom restoranu i noćnom klubu Maredo koji se nalazi na Trešnjevci ponose se roštiljem na drveni ugljen. Poklonike su zadobili odležanim steakovima, zapečenim rebrima i burgerima od odležane junetine koju kupuju na hrvatskim farmama. Peciva za burgere pripremaju sami i time se ponose.

Pecivo: 6,5/10
Meso: 6,9/10
Ukupan dojam: 6,9/10
Cijena: 38 - 40 kuna


Burger Factory

Burgeri koji osvajaju dječja srca i Instagramske profile bojama peciva dolaze iz Burger Factoryja, a njihova su posebnost Heinzovi umaci koji dolaze iz raznih dijelova svijeta i to premijerno, jer ih još nema u Hrvatskoj. Original burger sadrži kečap, senf, majonezu, luk, salatu, goudu i kisele krastavce. Mex burger s pecivom obojanim špinatom poseban je po guacamole umaku, a crveno Bacon pecivo obojano ciklom pristaje uz slaninu, luk, kisele krastavce, goudu, majonezu, kečap i senf. Crni Smoke burger peciva obojana sipom karakterističan je po slanini i BBQ umaku.

Pecivo: 7/10
Meso: 7/10
Ukupan dojam: 7,1/10
Cijena: 38 - 40 kuna

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju