Barbu zamišljamo kao mudrog čovjeka koji zna uloviti ribu ili prepoznati svježu na tržnici, onog koji voli umastiti brk maslinovim uljem. Barba je i uvaženo prezime, na nekim jezicima znači brada, na narječjima i stric ili ujak, a dalmatinske duše to su preuzele kao naziv za gospodina u najboljim godinama. Na samom jugu, gdje je ovaj barba spustio sidro, u žargonu stoji i kao naziv za pomorskog kapetana.

Sve smo to naučili od Barbe, dubrovačkog fast food restorana gdje glavnu ulogu ne igra odležana govedina nego ponajbolji primjerci hobotnica, kamenica, tune... od kojih se pripremaju salate i sendviči ili se ovlaš provuku kroz vruće ulje tako da se sačuva aroma mora.

> Još malo! Pripremite se za novi Zagreb Burger Festival

Barba je zaslužan za to što se u Dubrovniku mogu brzo pojesti slasni prženi inćuni te nešto kompleksniji škampi i kozice, kao i morska jela od tjestenine, bilo u simpatičnom ambijentu restorana ili tradicionalno dubrovački; sjedeći na glatkom kamenu stepenica s pogledom na uske kamene uličice. Ondje se krši pravilo da se uz ribu i morske plodove mora posluživati vino. Uz burgere od srdela i tempuru od kozica uživa se uz Barbu, lagano ale pivo koje miriše na voće.

Vlasnik restorana Miho Obradović i njegova obitelj sami pripremaju smjese za riblje burgere, a svakodnevno im dopremaju svježu ribu i kozice. Kvalitetnu i svježu ribu, rakove te morske plodove mogu zahvaliti dugogodišnjem radu s ribarima. Dok tata brine o marinadi koju priprema prema savjetima mudrog "morskog vuka", sestrina je strast kombiniranje sastojaka za paštetu od tune, a perjanica na jelovniku je burger od hobotnice. 

"Mjesecima smo isprobavali recepte te potrošili kilograme i kilograme hobotnice kako bismo pronašli način na koji je možemo dobro povezati u smjesu. U konačnici nam je to pošlo za rukom, a recept je tajna. Ne otkrivamo ga čak ni kuharima", otkriva Miho.

 

A post shared by punkufer.hr (@punkuferhr) on

Zapratite naš Instagram profil.

Poseban je i burger od tune kojem slast pružaju lagani mascarpone, a aromu celer, limun i pomno birani začini. 

Budući da Barba nakon Dubrovnika planira otvorenje gurmanskog fast food restorana i u Zagrebu, s veseljem iščekuje reakcije kontinentalaca na festivalu burgera gdje će ponuditi burgere od hobotnice, kozica sa slanutkom, tune te srdela.

"Očekujemo lijepo vrijeme i puno posjetitelja pa će nam Zagreb Burger Festival poslužiti za istraživanje tržišta. Otkako smo otvorili restoran prije tri godine, stekli smo naklonost Dubrovčana, a nadamo se da će se naši specijaliteti svidjeti i posjetiteljima u Zagrebu", zaključuje Miho. 

Hoće li Barba ispuniti očekivanja, moći ćete doznati na Zagreb Burger Festivalu powered by Heinz koji počinje 14. rujna.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju