Arboretum Chakula & Beer
iz Fažane već je tri godine meka za ljubitelje burgera. Iza ovog uspješnog projekta stoji bračni par Nicoletta Balija i Emanuel Pagone koji su ovoj istarskoj općini odlučili ponuditi gourmet fast food hranu.

“Arboretum je mjesto, konkretno vrt i dvorište u kojem sam provela djetinjstvo i kao srednjoškolka i studentica radila u obiteljskom restoranu s istarskom tradicionalnom kuhinjom, započinje priču Nicoletta Balija, koja je nakon fakulteta i života u inozemstvu odlučila vratiti sa suprugom u svoju rodnu Fažanu.

Primijetivši da u okolici nema mjesta za ležerni izlazak, s dušom, dobrim pivom i neklasičnom ponudom hrane, odlučili su ga sami otvoriti.

“I tako nekadašnji obiteljski restoran postaje Arboretum – Chakula & Beer, ili ćakula i pivo, mjesto u koje ljudi dolaze kako bi se opustili, uživali u zelenilu, zraku i finim burgerima.

Pub je smješten u idiličnom zelenom okruženju, a nudi tridesetak različitih hamburgera, koji kombiniraju najfinije sastojke za maksimalno uživanje – od junećeg mesa crnog angusa koje se uzgaja u Škotskoj, a koje je odležalo dva tjedna u komorama zbog čega je posebno mekano i bogato aromama do raznovrsnih umaka koje sami pripremaju.

Crni angus i domaći umaci

“Svi naši burgeri imaju umake iz vlastite kuhinje – pripremamo više od 20 različitih umaka i nadjeva.
U nijedan burger ne ulaze gotovi proizvodi poput kečapa i majoneze, jer vjerujemo u istinske i prirodne okuse.

Neke druge burgere kombiniramo sa čudnim sastojcima i egotičnim kombinacijama, npr. dekonstruirani guacamole, džem od crvenog luka i crnog vina, peperonata, umak od gljiva, džem od borovnica, grčka salata, kruške kuhane u medu i slično.”

Pljeskavice se u Arboretumu rade i od domaće junetine, ribljeg fileta lososa, piletine i svinjske potrbušine, a u ponudi se nalazi i vegetarijanski burger. Svi su burgeri dostupni i s bezglutenskim pecivom.

Njihove burgere mogu probati i posjetitelji Zagreb burger festivala powered by Heinz koji se održava od 14. do 24. rujna na Strossmayerovom trgu u Zagrebu. Na festival su došli s četiri okusa: Hula Hoop, Calabrese, Truffle i Factory koji se temelje na pljeskavici napravljenoj od junećeg mesa crnog angusa.

Hula Hoop burger se služi uz pržene kolutiće luka, sir te umak od senfa i meda. Calabrese kombinira sir, hrskavo povrće salate i paprike sa začinjenom svinjskom salamom n'duja iz Italije, koju Nicoletta od milja naziva “mazivim kulenom”.

Factory burger

Truffle se, kao što mu ime sugerira, poslužuje uz blagi umak od gljiva i tartufa, sir, jaje i svježu salatu, dok je burger Factory pravo iznenađenje festivala, a spaja maslac od kikirikija, džem od borovnica i pancetu.

Factory burger je rezultat dobre poslovne prakse Arboretuma, gdje svojeg glavnog kuhara Koradu redovito šalju "na razmjenu“ u inozemne restorane kako bi otkrio najnovije trendove u pripremi hamburgera. Ove je zime radio u Factory Pubu, po čemu je nova kreacija s maslacem od kikirikija, džemom od borovnica i pancetom dobila ime, a koju možete isprobati na Zagreb Burger Festivalu.

"Važno nam da nikad ne prestanemo učiti i da se ne zatvaramo prema novim iskustvima. U Hrvatskoj su kuhari još uvijek pretjerano rezervirani, dok mi smatramo da je suradnja, dijeljenje iskustava i razmjena ključ uspjeha," zaključuje Nicoletta Balija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju