Velika Britanija je zemlja koja baca najveću količinu hrane u smeće. Svake godine, bace nešto više od 14 milijuna tona. Francuska je napravila dobar potez i nedavno propisala zakon kojim se supermarketi hranu kojoj uskoro ističe rok uporabe obvezuju donirati u dobrotvorne svrhe, s obzirom kako se u toj zemlji dosad bacalo 7 milijuna tona hrane godišnje.

Uz već spomenutu Veliku Britaniju, koja je rekorder s 14,3 milijuna tona bačene hrane godišnje, u top pet zemalja koje bacaju najviše hrane našle su se još Njemačka (10,3 milijuna), Nizozemska (9,4 milijuna), Francuska (9 milijuna) i Poljska (8,9 milijuna). S druge strane najmanje bacaju Maltežani, 25.000 tona godišnje.

Istraživanje napravljeno u Engleskoj pokazalo je još alarmantnije podatke. Ukoliko se nešto značajno ne promjeni, brojka bi se do 2020. mogla popeti na 126 milijuna tona bačene hrane.

Što se svjetske slike tiče, Europa je treći kontinent po bacanju hrane po glavi stanovnika. Još se više toga baci u Sjevernoj Americi i Australiji, čak triput više nego primjerice na jugoistoku Azije.

Ipak, unatoč velikom bacanju, Europska komisija je izračunala kako se čak trećina bacanja hrane može izbjeći, tako da nas očekuju vjerojatno neki racionalniji i bolji dani.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju