Amerikancima koji prvi put dolaze u Italiju naručivanje pizze često je kulturološki šok. S obzirom na goleme porcije u SAD-u je potpuno uobičajeno da se društvo okupi oko jedne pizze koja na stol dolazi razrezana na kriške. Talijani nikad ne naručuju "pola pizze s gljivama, a pola bez" niti je dijele s prijateljima. Pravi Talijan za sebe kaže kako "nije on pola čovjeka" da ne bi mogao sam pojesti cijelu pizzu. Osim što prvi put vide kosi toranj ili aktivni vulkan, brojni Amerikanci u Italiji često prvi put u restoranu sami izrežu svoju pizzu pa odlaze kući s iskustvom više. Zbog brojnih razlika u mentalitetu valja se prije putovanja zapitati vrijede li kod nas ista pravila kao u drugim zemljama. To što su nas mame i bake učile da treba počistiti sve u tanjuru, spustiti laktove sa stola ili zatvoriti usta dok jedemo, ne znači da je svugdje tako.



Španjolska mudrost

Iako je poželjno piti što više vode radi zdravlja i ljepote, u Španjolskoj postoji nekoliko jela uz koja ju je bolje izostaviti, osobito u društvu starijih generacija ili u manjim gradovima. Španjolske bake i djedovi nikad ne piju vodu dok jedu juhu ili hobotnicu jer su ih učili da od toga boli želudac. Ako ste žedni i želite se uklopiti, nitko vam neće zamjeriti naručite li vino ili sok. U nekim krajevima Hrvatske također se ne preporučuje piti vodu uz pržene ili pečene srdele jer će lakše leći uz čašu vina, bevandu ili limunadu.

Ruke uvis

U Francuskoj se ruke drže na stolu, a ne u krilu ili negdje drugdje. Želite li biti još pristojniji, pričekajte da domaćica ili domaćin prvi stave ubrus na krilo, a zatim slijedite njihov primjer. Slobodno ostavite kruh na salveti ili direktno na stolu jer ga Francuzi ne drže na tanjuru, osim ako ne naruče kroasan ili sendvič u kafiću. Iznimka su i restorani višeg ranga, ali ondje će kruh najčešće biti poslužen na tanjuriću za maslac. Žele li se pridržavati bontona, neće odgristi komad kruha, nego će ga prstima razdvojiti na manje komade pa staviti u usta.

Pecorino, a ne parmezan 

Zatražite li parmezan kao dodatak pizzi najbolje što vam se može dogoditi u Italiji jest to da vam ga dodatno naplate, a najgore da se konobar ili vlasnik dobro izviču ili bezobrazno odmahnu rukom. Talijani poznaju svoj sir i ako smatraju da određena vrsta treba biti dodatak jelu, tada će ga i poslužiti. Valja imati na umu da parmezan nije jednako popularan u cijeloj Italiji. U Toskani se jede pecorino, a pri vrhu čizme uživa se u ricotti. Tako se primjerice u Sieni ili Veroni carbonara poslužuje posipana pecorinom, a ne parmezanom. Talijani mnogo pozornosti pridaju zajedničkom ručku i možda je to jedan od razloga zašto ne jedu dok šetaju ulicom. Jedina je iznimka sladoled.

> Italija proglašena najzdravijom zemljom na svijetu: Kako živjeti poput Talijana?

Još jednu krišku...

Sav kruh treba pojesti. Iako je i kod nas uobičajeno vjerovanje da je kruh svetinja koja se ne baca, nego čuva pa koristi za pripremu mrvica ili jela od starog kruha, Rusi svoj kruh cijene još više. U formalnom vrijedi dobro izračunati koliko vam kruha doista treba. Prema starim vjerovanjima, sav kruh koji smo bacili tijekom života dolazi na naplatu pri ulaska u raj, a pokušaj izvlačenja na gladne oči ne priznaje se.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju