Kao jedini predstavnik Hrvatske na Chefs World Summitu sudjelovao je mladi i perspektivni chef Melkior Bašić. Glavni chef a la carte restorana Alfred Keller Boutique Hotela Alhambra na otoku Lošinju, Melkior Bašić bio je sudionik panela pod nazivom "Divlja berba u okolnom području. Najboljim chefovima iz cijeloga svijeta govorio je o autohtonom bilju i lokalnim namirnicama u kuhinji s obzirom na specifični stil kuhanja koji njeguje. Uz chefa Melkiora Bašića, svjetski rendez-vous visoke gastronomije u impozantnom prostoru Grimaldi Foruma u Monaku okupio je 1500 chefova i ugostitelja iz 34 zemlje, više od 100 kulinarskih zvijezda te čak 150 ekskluzivnih brendova.

Hrvatski tim Hrvatski tim (Foto: PR)

U organizaciji Gault&Millau Croatia, mladi chef restorana Alfred Keller lošinjske Alhambre našao se uz bok vodećim svjetskim chefovima – Francuzu Regisu Marconu, okrunjen s pet Gault&Millau kapica i tri Michelinove zvjezdice, Španjolcu Joanu Rocu, okrunjen s tri Michelinove zvjezdice, Francuzu Edouardu Loubetu, okrunjen s pet Gault&Millau kapica i dvije Michelinove zvjezdice, i drugima. Početak je to aktivnosti promocije hrvatske gastronomije i chefova u organizaciji Gault&Millau Croatia. Ovo je prvi put da jedan hrvatski chef sudjeluje kao panelist na ovoj kulinarskoj manifestaciji koja svake godine okuplja najbolje svjetske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim prestižnim međunarodnim nagradama.

> Zagrebački chef u lošinjskom restoranu koji ideje za jela posuđuje od baba i dida

"Filozofija moje kuhinje temelji se na kvalitetnim lokalnim namirnicama. Koncept počiva na tome da im tretiranjem i začinima koje koristimo uzmemo minimalno kako bi u konačnici svojim gostima osigurali maksimum okusa. Jasno definiran pristup hrani i prepoznavanje preferencija gostiju, uz neizostavnu kreativnost prilikom pripreme jela, garancija su uspješnoga rada.“, rekao je chef Melkior Bašić.

Chef Bašić Chef Bašić (Foto: PR)

Premda mlad, Melkior Bašić svoja radna iskustva u karijeri stjecao je u 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegova je specijalnost u korištenju različitih tehnika, primjerice, minimalne termičke obrade ribe, janjetine i divljači s otoka Cresa, a kako bi se zadržala izvorna kvaliteta okusa i postigao gotovo savršen balans. Veliku pozornost posvećuje prezentaciji hrane, stoga su kreativnost i inovacije prisutne u svakom njegovu jelu.

Samoniklo bilje omiljena mu je inspiracija, osobito u proljeće kada ga ima napretek, a u ovo doba godine može se pronaći maginja, morski ružmarin i divlji komorač.

>Otok vitalnosti: 6 razloga zašto odmah trebate posjetiti Mali Lošinj

"Maginja, koja se naziva i planika, može se jesti sama, ali pritom treba paziti da se ne pretjera s količinom; ne bih preporučio više od deset dnevno. U njoj smo uživali i kao djeca, a karakteristična je po svojoj crvenoj boji. Možete ju iskoristiti za pripremu džema ili gela. Gel se dobiva tako da se maginje izmiksaju pa protisnu kroz sito. Odličan je dodatak slasticama, ali i primjerice divljači. Kombinira li se sa slanim jelima, potrebno ju je pažljivo izbalansirati.

Gornji, zeleni dio divljeg komorača pruža intenzivnu, finu aromu i izrazito je dekorativan. Koristim ga umjesto mente kako bi pružio mirisnu i svježu notu koja podsjeća na anis. Prvi sam ga put kušao kao dijete kad mi ga je baka davala umjesto žvakaće gume. Na Lošinju je omiljen u varivima od raštike ili boba, a pomiješate li bob, komorač i maslinovo ulje, dobit ćete izvrstan prilog.

Panel: Divlja berba u okolnom području Panel: Divlja berba u okolnom području (Foto: PR)

Jednostavan, a vrlo ukusan desert pripremite tako da nasjeckate maginje i poslužite ih sa sladoledom od vanilije i posipate komoračem.
U ovo vrijeme može se naći i morskog ružmarina koji je ukusan dodatak mariniranoj ribi ili tartaru, a koristim ga i za carpaccio. Prethodno ga prokuhajte kako ne bi bio previše slan. Odličan je uz rižot od rakova kojem pruža osvježavajuću aromu“, otkriva chef Melkior Bašić.

Chefs World Summit 2017 održava se od 26. do 28. studenoga u Monaku pod visokim pokroviteljstvom Nj. E. princa Alberta II. Ovogodišnja smotra najboljih chefova svijeta obogaćena je s 40 profesionalnih predavanja te zanimljivim kulinarskim radionicama, a prvoga dana Summita predstavljena je i lista 100 najboljih chefova u organizaciji magazina Le Chef.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju