• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

Svestrani chef Melkior Bašić otkriva kako pripremiti maginje i divlji komorač poput profića

Vrsni chef a la carte restorana Alfred Keller Boutique Hotela Alhambra na otoku Lošinju najboljim chefovima iz cijeloga svijeta govorio je o autohtonom bilju i lokalnim namirnicama u kuhinji s obzirom na specifični stil kuhanja koji njeguje...

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 1.12.2017 07:37 komentari
viber Created with Sketch.
Melkior Bašić
Melkior Bašić (Foto:PR)

Galerija Chef Bašić 0 Panel: Divlja berba u okolnom području 0 Melkior Bašić - 3 0 Hrvatski tim 0

U trendu Rakija Vatrena voda Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana Castagnole Venecijanske fritule Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način Rothenburg ob der Tauber - 4 Ponos Bavarske Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao


Kao jedini predstavnik Hrvatske na Chefs World Summitu sudjelovao je mladi i perspektivni chef Melkior Bašić. Glavni chef a la carte restorana Alfred Keller Boutique Hotela Alhambra na otoku Lošinju, Melkior Bašić bio je sudionik panela pod nazivom "Divlja berba u okolnom području“. Najboljim chefovima iz cijeloga svijeta govorio je o autohtonom bilju i lokalnim namirnicama u kuhinji s obzirom na specifični stil kuhanja koji njeguje. Uz chefa Melkiora Bašića, svjetski rendez-vous visoke gastronomije u impozantnom prostoru Grimaldi Foruma u Monaku okupio je 1500 chefova i ugostitelja iz 34 zemlje, više od 100 kulinarskih zvijezda te čak 150 ekskluzivnih brendova.

Hrvatski tim Hrvatski tim (Foto: PR)

U organizaciji Gault&Millau Croatia, mladi chef restorana Alfred Keller lošinjske Alhambre našao se uz bok vodećim svjetskim chefovima – Francuzu Regisu Marconu, okrunjen s pet Gault&Millau kapica i tri Michelinove zvjezdice, Španjolcu Joanu Rocu, okrunjen s tri Michelinove zvjezdice, Francuzu Edouardu Loubetu, okrunjen s pet Gault&Millau kapica i dvije Michelinove zvjezdice, i drugima. Početak je to aktivnosti promocije hrvatske gastronomije i chefova u organizaciji Gault&Millau Croatia. Ovo je prvi put da jedan hrvatski chef sudjeluje kao panelist na ovoj kulinarskoj manifestaciji koja svake godine okuplja najbolje svjetske chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim prestižnim međunarodnim nagradama.

> Zagrebački chef u lošinjskom restoranu koji ideje za jela posuđuje od baba i dida

"Filozofija moje kuhinje temelji se na kvalitetnim lokalnim namirnicama. Koncept počiva na tome da im tretiranjem i začinima koje koristimo uzmemo minimalno kako bi u konačnici svojim gostima osigurali maksimum okusa. Jasno definiran pristup hrani i prepoznavanje preferencija gostiju, uz neizostavnu kreativnost prilikom pripreme jela, garancija su uspješnoga rada.“, rekao je chef Melkior Bašić.

Chef Bašić Chef Bašić (Foto: PR)

Premda mlad, Melkior Bašić svoja radna iskustva u karijeri stjecao je u 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegova je specijalnost u korištenju različitih tehnika, primjerice, minimalne termičke obrade ribe, janjetine i divljači s otoka Cresa, a kako bi se zadržala izvorna kvaliteta okusa i postigao gotovo savršen balans. Veliku pozornost posvećuje prezentaciji hrane, stoga su kreativnost i inovacije prisutne u svakom njegovu jelu.

Samoniklo bilje omiljena mu je inspiracija, osobito u proljeće kada ga ima napretek, a u ovo doba godine može se pronaći maginja, morski ružmarin i divlji komorač.

>Otok vitalnosti: 6 razloga zašto odmah trebate posjetiti Mali Lošinj

"Maginja, koja se naziva i planika, može se jesti sama, ali pritom treba paziti da se ne pretjera s količinom; ne bih preporučio više od deset dnevno. U njoj smo uživali i kao djeca, a karakteristična je po svojoj crvenoj boji. Možete ju iskoristiti za pripremu džema ili gela. Gel se dobiva tako da se maginje izmiksaju pa protisnu kroz sito. Odličan je dodatak slasticama, ali i primjerice divljači. Kombinira li se sa slanim jelima, potrebno ju je pažljivo izbalansirati.

Gornji, zeleni dio divljeg komorača pruža intenzivnu, finu aromu i izrazito je dekorativan. Koristim ga umjesto mente kako bi pružio mirisnu i svježu notu koja podsjeća na anis. Prvi sam ga put kušao kao dijete kad mi ga je baka davala umjesto žvakaće gume. Na Lošinju je omiljen u varivima od raštike ili boba, a pomiješate li bob, komorač i maslinovo ulje, dobit ćete izvrstan prilog.

Panel: Divlja berba u okolnom području Panel: Divlja berba u okolnom području (Foto: PR)

Jednostavan, a vrlo ukusan desert pripremite tako da nasjeckate maginje i poslužite ih sa sladoledom od vanilije i posipate komoračem.
U ovo vrijeme može se naći i morskog ružmarina koji je ukusan dodatak mariniranoj ribi ili tartaru, a koristim ga i za carpaccio. Prethodno ga prokuhajte kako ne bi bio previše slan. Odličan je uz rižot od rakova kojem pruža osvježavajuću aromu“, otkriva chef Melkior Bašić.

Chefs World Summit 2017 održava se od 26. do 28. studenoga u Monaku pod visokim pokroviteljstvom Nj. E. princa Alberta II. Ovogodišnja smotra najboljih chefova svijeta obogaćena je s 40 profesionalnih predavanja te zanimljivim kulinarskim radionicama, a prvoga dana Summita predstavljena je i lista 100 najboljih chefova u organizaciji magazina Le Chef.

  • #kako kuhati
  • #Samoniklo bilje
  • #melkior bašić
  • #lošinj
  • #alfred keller
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako savršeno ispeći ribu? Tri osnovne stvari bez kojih je nemoguće uspjeti
Škola kuhanja
Kako savršeno ispeći ribu? Tri stvari bez kojih je nemoguće uspjeti
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Preko Drave
Ni Pelješki, ni Krčki... Znate li koji je najduži hrvatski most?
Nemrut: Kraljevska grobnica s ogromnim skulpturama
Kultna planina
Mistični Nemrut: Sveto mjesto na kojem se bogovi i kraljevi pretvaraju u kamenje
Walkman, VHS i ostali: danas ih se jedva sjećamo, a nekad nužni
Nekad potrebni, danas artefakti
Walkman, VHS i ostali: Stvari koji su nam nekada bile sve, a danas ih se jedva sjećamo
Ti ludi turisti: opasna iskustva koja ljudi plaćaju
Novih stvari nikad dosta
Ti ludi turisti: Opasna iskustva koja ljudi plaćaju kako bi ih doživjeli
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Ponos Bavarske
Njemački gradić iz bajke čiju je slobodu sačuvao pijani gradonačelnik, a Disney ga je doslovno precrtao
Na dva sata od Zagreba: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Najveće u Europi!
Sat vremena od granice: Toplo jezero u kojem je osobit gušt kupati se zimi
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Tjedan pojačanog nadzora kamiona i autobusa: Policija posebnu pozornost posvećuje vozilima za prijevoz djece
ROADPOL
Od danas velika akcija prometne policije u cijeloj zemlji: Evo koga će posebno kontrolirati
Zbog prijetnje bombom potpuno blokiran glavni trg u Grazu
prijetnja
Okončana drama u središtu Graza
Horor u BiH! Žena po gradu bježala i skrivala se od muškarca, on ju pronašao i upucao
uhićen je
Horor u BiH! Žena po gradu bježala i skrivala se od muškarca, on ju pronašao i upucao
show
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
Stela Rade prekinula koncert Senidah
"ne možeš ne primijetiti"
Drama u Zagrebu: Stela Rade prekinula nastup regionalne zvijezde zbog hitne intervencije
Petar i Joke u osmoj epizodi showa Supertalent
''fakat to slušaš u autu?''
Maja Martini usred Supertalenta pustila hit narodnjak, pogledajte njezinu reakciju!
zdravlje
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Piše psihologinja
Visoko osjetljivo dijete: 12 znakova koji otkrivaju da imate malo empatično čudo
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
zabava
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
LOL
Psić pokušao loviti srne, a onda napravio potez koji je nasmijao vlasnike
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Naglasak na iskustvu
Umjetna inteligencija mijenja sve: Kako će izgledati televizori u budućnosti?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
Odustali od nasljednika?
Ovaj telefon trebao je pokrenuti novi trend na tržištu, no korisnici su mu pokazali palac dolje
sport
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Hrvatski navijači napadnuti u Crnoj Gori!
NEOČEKIVANA SAČEKUŠA
Hrvatski navijači napadnuti u Crnoj Gori!
Gattusova sramota karijere: Norveška ih deklasirala utrpavši poker na njihovu terenu
TALIJANI NIKAD GORI
Gattusova sramota karijere: Norveška ih deklasirala utrpavši poker na njihovu terenu
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Gabriel Hernandez
KAKAV SHOW!
Zombi apokalipsa! Mi smo skočili još dalje nego Maja! Jeste li se i vi prestrašili?!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Marina Godanj
KAKVA PJESMA!
Noćas nas je boljela duša, ali ju je Marina izliječila svojim nastupom!
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Svebor Mihael Jelić
MAESTRALNO!
Svebor Mihael stopostotno će puniti sve svjetske arene! Jedva čekamo prvi koncert!
putovanja
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Venecijanske fritule
Castagnole: Božanski recept za fritule na talijanski način
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
Hit na društvenim mrežama
Mjesto u kojem svi žive uz istu ulicu dugu 9 kilometara
novac
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Sanja Musić Milanović u metalik suknji i uskom kožnjaku
Izdanje za kazalište
Sanja Musić Milanović: Fantastična suknja uz koju uski kožnjak pristaje baš zakon
Bloom Tatarinov u zimskom ugođaju
Spreman za zimu i Božić
Bloom Tatarinov fotografirao se na čarobnom mjestu, a pogledajte kako se slatko sredio u toplom kožnjaku
sve
Ulična moda Zagreb u minici i visokim čizmama
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Nigerija ostala bez plasmana na Svjetsko prvenstvo
DRUGI PUT ZAREDOM
Reprezentacija vrijedna 300 milijuna eura ostala bez nastupa na Svjetskom prvenstvu
Biskvit
Zlatni trikovi

Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

Lorena Otavijević, vrhunska slastičarka iz Rijeke, u MasterChefu je otkrila čestu pogrešku zbog koje nam slastice ne uspijevaju.... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Šetnica - 2 Putovanja
    Lijepo, lijepo, neopisivo

    Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran

  • Juha Hrana i piće
    Hraniteljica Dalmacije

    Na tabak, u juhi ili s tjesteninom: Slasne ideje zbog kojih ćete (još više) zavoljeti raštiku

  • Biskvit Hrana i piće
    Zlatni trikovi

    Česta pogreška zbog koje vam biskvit ne uspijeva: Vrsna slastičarka otkriva tajne savršenih deserata u MasterChefu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close