Melkior Bašić glavni je chef restorana "Alfred Keller" u luksuznom lošinjskom hotelu Alhambra. Ovo je idilično mjesto ujedno najbolja inspiracija za fina jela koja spravlja od lokalnih namirnica poput sirove jadranske ribe, rakova, creske janjetine, istarskog goveda i magarca.

Inspiraciju pronalazim u tradiciji otoka i ljudima koji žive na njemu, u svemu što nas okružuje. Jako puno komuniciram sa starijim ljudima i trudim se saznati što su jeli u prošlosti, što su njihove babe i dide jeli i što su im pripremali, započinje priču 32. godine star kuhar iz Zagreba.

Moj tim i ja testiramo jelo dok nismo u potpunosti sigurni u njega da zadovoljava sve naše kriterije, a na kraju uvijek dodamo jelu mali twist. Pripreme znaju trajati i do mjesec dana prije nego što jelo serviramo gostu, dodaje ovaj kuharski talent koji ne može zamisliti dan u kuhinji bez oštrog noža, kvalitetnog maslinovog ulja i svježe glavne namirnice.

 

A post shared by Travease (@traveaseapp) on


Porijeklo i kvaliteta namirnice ključni su za pripremu njegovih kreacija. Štoviše, cijelo poslovanje restorana temelji se na lokalnim namirnicama te domaćim i svježim proizvodima iz obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz cijele Hrvatske.

Što jednostavnije to bolje

Ne čudi stoga niti što se njegova filozofija kuhanja oslanja na poznatu frazu manje je više.

Moja filozofija u kuhinji je što jednostavnije to bolje, što često nije nimalo jednostavno. Ponekad je jednostavne stvari najteže napraviti. Trudimo se svojim gostima pružiti okus namirnice u prvom planu, bez puno začina, a jela testiramo dok nismo u potpunosti sigurni u njih.


U kuhinju se zaljubio zahvaljujući ocu, također poznatom chefu Silviu Belužiću, kad je bio još u osnovnoj školi.

Već u 7. razredu osnovne škole sam znao da želim biti kuhar. Prvo me moj otac htio odgovoriti od tog zanimanja. Kada je uvidio da je to moj odabir i ljubav odustao je, prihvatio i rekao: "Da nisam sada više čuo kukanje, sam si odlučio, znaš dobro da je teški život kuhara, vidiš po meni“.

Na njegov stil kuhanja utjecao je Miro Biondić iz cateringa Kreativna kuhinja , kod kojeg se zaposlio nakon završetka Ugostiteljske škole u Zagrebu.

Miro me naučio jako puno,možda najvažnije, naučio me da pristupam namirnici s poštovanjem, proučim je i poštujem njezine karakteristike u cijelom procesu. U to vrijeme se počela izbacivati Vegeta iz kuhanja i drugačije se počelo pristupati hrani.

Morski pas na lešo

Hrana poslužena na tanjurima u lošinjskom restoranu izgledaju poput umjetničkih remek-djela, no za razliku od mnogih chefova, ona su rezultat kuharevog promišljanja tek nakon što su pripremljeni svi segmenti.

Svaki šef ima svoj specifičan stil. Meni inspiracija dođe tek kad dobijem sve namirnice i vidim ih na jednom mjestu. Tek u trenutku kada jelo moram servirati razmišljam o prezentaciji i dobijem ideju, tvrdi Melkior koji u kuhinji voli slušati Franka Sinatru i grupu Queen.

 

 

Melkior Bašić voli raznoliku hranu, no kada bi morao birati jedno jelo koje bi jeo do kraja života bila bi to domaća kuhinja, odnosno jelo od ribe.

Najdraže jelo mi je morski pas na lešo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju