Umak bolognese dušu je dao za ručak „nabrzaka“, ali sama priprema tog kultnog umaka zahtijeva neko vrijeme. No kad ga jednom imate u loncu, ostatak pripreme traži tek desetak minuta. Recept za izvorni umak potražite ovdje, a zatim ga prema potrebi zamrznite ili iskoristite u maštovitim kombinacijama.

Punjene paprike

Skuhajte krumpir i kad se ohladi, narežite ga na kockice te pomiješajte s bologneseom. Očistite paprike pa ih napunite umakom i stavite na nauljeni lim za pečenje i ispecite. Poslužite ih s kiselim vrhnjem i zelenom salatom.

Tortilje ili palačinke 

Umak pomiješajte s kuhanim grahom i kukuruzom te dodajte čilija prema ukusu. Tortilje popecite na tavi pa ih napunite smjesom. Zamotajte ih, pospite naribanim sirom i kratko pecite dok se ne otopi. Kao nadjev za tortilje u kombinaciji s umakom bolognese možete iskoristiti i pirjane šampinjone, a umjesto tortilja poslužit će i palačinke. 

Lađe od patlidžana

Patlidžane prepolovite pa ih izdubite i narežite na kockice. Posolite pa pričekajte da puste vodu. Kockice patlidžana popržite na tavi pa pomiješajte s umakom bolognese. Napunite lađe mesom, prelijte smjesom od jaja i vrhnja pa posipajte ribanim sirom i zapecite. 

Punjeni patlidžani (Foto: Getty Images)

Zdravi složenac

Tikvice narezane na ploške odlično glume listove za lazanje i bez puno muke pretvaraju se u sočni složenac. Pazite li na kilograme, iskušajte manje grešnu varijantu omiljenih lazanja, a postupak provjerite ovdje. Budući da imate višak umaka, ne morate ga raditi otpočetka.

Lazanje iz tave

Listove za lazanje razlomite i blanširajte pa ih stavite u tavu s umakom bolognese. Poklopite tavu, pa pustite da se sve kuha u umaku na umjerenoj vatri oko 15 minuta. Umješajte ricottu, na vrh složite ploške mozzarelle pa poklopite i ostavite na vatri dok se sir ne rastopi. Umjesto listova za lazanje poslužiti mogu i natrgani mlinci. 

Chilli con carne

Kaubojski grah varijacija je na temu meksičkog chilli con carnea. Pomiješajte kuhani grah s mljevenim mesom i ostavite neka se krčka u tavi. Ljuti feferon pažljivo očistite od koštica i sitno nasjeckajte pa ubacite u umak. Kad se reducira – spreman je za posluživanje.

Mljeveno meso Greške koje kvare okus jelu: 5 stvari koje ne smijete raditi s mljevenim mesom