1. Ne zamrzavajte mljeveno meso u originalnom pakiranju

Pakiranje iz trgovine je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umjesto toga, meso položite u voštani papir ili aluminijsku foliju, pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu vrećicu i pohranite u ledenicu za kasniju upotrebu.

Maksimalan okus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruću tavicu kojoj ste dodali žlicu ulja ili maslaca.

2. Ne odmrzavajte mljeveno meso u mikrovalki

Mikrovalna pećnica će početi kuhati površinski sloj mljevenog mesa i očvrsnuti ga, prije nego što se masa do kraja odmrzne. Nemojte bacati novac, već meso ‘odledite’ na prirodan način.

3. Nemojte dodavati mljeveno meso u hladnu tavicu

Maksimalan okus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruću tavicu kojoj ste dodali žlicu ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladnu tavu jer će se zalijepiti za dno te dobiti neuglednu sivu boju koja nikome nije privlačna. Ovdje saznajte kako napraviti savršeni bolonjez umak.

Bez mljevenog mesa nema ni ukusnog umaka bolonjez (Foto: stockfood)



4. Ocijedite višak vode

Mljeveno meso tijekom pirjanja ispušta višak vode, koje ispari uslijed dugotrajne termičke obrade. Nemojte se bojati ocijediti ovu vodu tijekom kuhanja, pogotovo ako slijedite recept i brinete se koliko tekućine morate dodati za pripremu određenog umaka ili jela.

5. Nemojte ispirati mljeveno meso prije ili nakon kuhanja

Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav okus.

S bolonjezom se rade i fine lazanje (Foto: stockfood)