1. Ne zamrzavajte mljeveno meso u originalnom pakiranju

Pakiranje iz trgovine je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umjesto toga, meso položite u voštani papir ili aluminijsku foliju, pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu vrećicu i pohranite u ledenicu za kasniju upotrebu.

Maksimalan okus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruću tavicu kojoj ste dodali žlicu ulja ili maslaca.

2. Ne odmrzavajte mljeveno meso u mikrovalki

Mikrovalna pećnica će početi kuhati površinski sloj mljevenog mesa i očvrsnuti ga, prije nego što se masa do kraja odmrzne. Nemojte bacati novac, već meso ‘odledite’ na prirodan način.

3. Nemojte dodavati mljeveno meso u hladnu tavicu

Maksimalan okus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruću tavicu kojoj ste dodali žlicu ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladnu tavu jer će se zalijepiti za dno te dobiti neuglednu sivu boju koja nikome nije privlačna. Ovdje saznajte kako napraviti savršeni bolonjez umak.

Mljeveno meso (Foto: Stockfood)



4. Ocijedite višak vode

Mljeveno meso tijekom pirjanja ispušta višak vode, koje ispari uslijed dugotrajne termičke obrade. Nemojte se bojati ocijediti ovu vodu tijekom kuhanja, pogotovo ako slijedite recept i brinete se koliko tekućine morate dodati za pripremu određenog umaka ili jela.

5. Nemojte ispirati mljeveno meso prije ili nakon kuhanja

Ispiranje mesa prije kuhanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav okus.