9. Festival smokava počeo je danas u Zadru, pod sloganom 'U se, na se,...', a promovira smokvu u svim njezinim oblicima. Manifestacija se održava još sutra, a popratne aktivnosti još idućih nekoliko dana.

Bilo svježa ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Smokva je stigla u naše krajeve zahvaljujući Grcima i Feničanima. Najviše se uzgaja na zapadnoj obali Istre i u Dalmaciji. Upotrebljava se kao svježi plod, sušena, kao sirovina za pripremu pekmeza, rakije, lijekova itd. Sadrži 88 posto vode, mnogo minerala, vitamina B i čak 0.66 posto biljnih vlakana. U 100 grama ima 80 kalorija, no sušena je pravi izvor energije: 276 kalorija na 100 grama. Pomaže u liječenju i prevenciji brojnih bolesti.

Kod Trga pet bunara program traje od 9 do 20 sati. Sutra se, od 10 do 13 sati, u Muzeju antičkog stakla održava Gastro smokva, promocija i degustacija hrane i pića. U subotu u 10 sati, možete saznati kako izraditi sapun od smokava, uz Anu Delić Karabatić iz sapunerije Rustika. Sat kasnije počinje radionica o primjeni smokve u kulinarstvu, pod vodstvom šefa kuhinje zadarskog restorana Pet bunara, Maria Arbanasa. U 20 sati je Romantična šetnja sa smokvama, promocija smokava i haljina zadarske dizajnerice Ade Duke.

Na sajmu sudjeluju Viški Hib, OPG Klanac, Drmić, Aralica, Novaković, Ostojić, Rogić-Plazina, Kapronca, Sapunerija Rustiga, Figa, Dida Boža Hermes International, Čistoća, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića te Šinjorina smokva.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju