Na spomen grada Trogira postavlja se jedno posve razumno pitanje. Je li Trogir otok ili je to postao kopanjem kanala odvojen od okolnog kopna. Ne postoje nikakvi zapisi o tome da li je to isto učinjeno ili ne. No, sve u svemu Trogir je smješten u morskom rukavcu između kopna i otoka Čiova, na zapadnom ulazu u Kaštelanski zaljev.

Sam položaj Trogira bio je pogodan da se na njemu podigne naselje. Stoga je ovaj grad jedan od onih vječnih gradova koji nisu nastali iz nužde nego iz puke potrebe da se izgradi naselje na najpogodnijoj lokaciji za naseljavanje. No, uz prirodnu zaštićenost grada, ovo mjesto je oduvijek bilo pogodno za život zbog još jedne činjenice. Oko Trogira nalazi se plodno polje oko kojeg se vrti tisućljetna povijest ovog grada.

Mnoga arheološka istraživanja pokazala su da je čovjek na ovom području boravio već u prapovijesti. Tako su obližnjoj spilji pronađeni ostaci kamenog oruđa koji datiraju preko 45 tisuća godina. No, kao naselje utemeljuju ga grčki kolonisti odnosno trgovci s otoka Visa. Zanimljivo je da se život u to doba nije odvijao samo u gradu nego su se ljudi naseljavali u poljima u vilama. Tako je car Klaudije na ovo područje naselio svoje ratne veterane u vile koje je dao izgraditi posebno za njih. Ono što je svakako najzanimljivije iz povijesti Trogira je činjenica da je ovo prvi gradu u Europi koji je imao svoju vlastitu ljekarnu, a koja je otvorena već 1271. godine.

Vizurom Trogira dominira katedrala sv. Lovre koja je jedan od najznamenitijih trogirskih spomenika. Cijela jezgra starog grada uvrštena je na  UNESCO-v popis svjetske baštine, kao primjer odlično očuvanog romaničkog otočnog grada. Gradnja katedrale započela je 1213. godine na istom mjestu na kojem se nekada nalazila ranokršćanska katedrala, a koje je isto tako bila posvećena sv. Lovri. Zanimljivo je da je za kompletnu izgradnju bilo potrebno čak 376 godina, tek 1589. godine dovršen je zadnji kat zvonika. Glavni ulaz u katedralu poznat je kao Radovanov portal koji je ujedno i najznačajniji srednjovjekovni portal na istočnom Jadranu i ovom dijelu Europe.

Na obali grada nalazi se tvrđava Kamerlengo koja je veličanstveno zdanje iz 15. stoljeća, a svoj naziv dobila je po blagajniku koji je vodio sve financijske poslove u dogovoru s knezom. U početku je postojala samo poligonalna kula, a današnjih oblik duguje Mletcima koji su ovdje smjestili svoju posadu za obranu grada. Nedaleko od tvrđave Kamerlengo nalazi se kula sv. Marka koja je isto tako sagrađena u 15. stoljeću za bolju obranu od turske vojske. Nekada su tvrđava i kula bile povezane obrambenim zidom.

U palači Garagnin Fanfona danas se smjestio gradski muzej u kojem se mogu razgledati zbirke koje prikazuju politički, kulturni i umjetnički život grada od osnutka do 20. stoljeća.

Danas je Trogir grad koji jako dobro kombinira bogatu povijest, prelijepe plaže i plavo more koje ga okružuje. Bilo da se radi o izletu od nekoliko dana ili o dužem odmoru Trogir je grad koji bi se trebao naći na popisu svakog svjetskog putnika.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju