Jamie Oliver obožava talijansku kuhinju, pa tako i pripremu rižota. Među najomiljenijim rižotima mu je onaj od gljiva, koje priprema s nekoliko sitnih trikova.

Luk pirja s pažljivo narezanim komadićima celera, a umjesto običnim bijelim vinom arborio rižu voli podliti slatkim vermutom koji jelu daje dodatnu dubinu okusa.

Važno je rižu podliti i toplim temeljcem kako bi krajnje jelo bilo posebno ukusno i kremasto. Povrh svega, većinu gljiva uopće ne miješa s rižom prije serviranja.

Evo kako Jamie Oliver priprema kremasti rižoto s gljivama.

Sastojci za rižoto s gljivama:
400 grama arborio riže
1,5 litara povrtnog ili pilećeg temeljca
4 šake divljih gljiva po želji
1 šaka sušenih vrganja
1 mali luk
2 stapke celera
75 ml vermuta
nekoliko grančica svježeg peršina
1/2 limuna
1 žličica maslaca
šaka naribanog parmezana
ekstradjevičansko maslinovo ulje za pirjanje
sol i papar po želji

Priprema:
1. Zagrijte temeljac i držite ga na niskoj temperaturi na štednjaku.

2. Odvojite malo toplog temeljca i u tekućini potopite sušene vrganje. Pustite da se hidriraju par minuta.

3. U velikoj tavi te na malo maslinova ulja pirjajte komadiće luka i celera na niskoj temperaturi oko 10 minuta.

4. Potom dodajte rižu u tavu i povisite temperaturu.

5. Promiješajte rižu i dodajte joj vermut. Nastavite miješati dok tekućina ne ispari.

6. U rižu dodajte procijeđenu tekućinu u kojoj su bili vrganji. Ponovo sve zajedno promiješajte.

7. U rižu dodajte nasjeckane vrganje. Promiješajte.

8. Smanjite temperaturu. Postupno i polako dodavajte topli temeljac u rižu dok ne potrošite svu tekućinu, a riža ne postane kremasta i skuhana. Za cijeli postupak trebat će vam oko 30 minuta.

9. Na zasebnoj gril tavi ispecite očićene i suhe divlje gljive. Grilane gljive pomiješajte s nasjeckanim pešinom, malo maslinova ulja, sokom od pola limuna i nasjeckanim peršinom.

10. Prije nego što rižoto skinite s vatre, posolite i popaprite po želji. Potom umiješajte maslac i naribani parmezan. Poklopite tavu i pustite da se rižoto "odmara“ tri minute.

11. Rižoto poslužite s grilanim gljivama, malo maslinova ulja i svježe naribanim parmezanom. Dobar tek!

Cijeli postupak izrade rižota od gljiva Jamieja Olivera pogledajte u videu  na YouTubeu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju