Sok od gljiva pečenih u pećnici pršti prefinim aromama i okusima - i toliko je pun umamija da bi ga bilo šteta ne iskoristiti. Upravo je to i razlog zbog kojeg vrsni kuhari često spremaju taj kuhinjski eliksir za dodavanje rižotima, tjestenini, kao i povrću. Sok od pečenih gljiva možete iskoristiti i kao veganski dodatak umacima i kremastim juhama. Kako bi jela bila ukusna, koristite ga kao začin i dodajte umjereno.
Sastojci za pečene gljive:
- 900 g šampinjona
- 60 ml maslinova ulja
- sol, papar
- 8 do 12 grančica majčine dušice ili ružmarina
- 2 žlice nasjeckanog peršina, vlasca, estragona ili drugog svježeg začinskog bilja
Priprema pečenih gljiva:
- Gljive očistite i narežite na četvrtine. Namjestite rešetku u središnji dio pećnice pa zagrijte pećnicu na 190 °C.
- Gljive prelijte maslinovim uljem i začinite solju i paprom. Prebacite u lim za pečenje obložen folijom i rasporedite ih u ravnomjeran sloj.
- Na vrh dodajte grančice timijana ili ružmarina. Prebacite u pećnicu i pecite dok gljive ne puste tekućinu, oko 15 minuta.
- Pažljivo ocijedite tekućinu u posebnu posudu. Vratite gljive u pećnicu i nastavite peći dok ne porumene, ali još uvijek budu mekane, oko 30 minuta.
- Izvadite majčinu dušicu ili ružmarin. Prebacite u zdjelu i pomiješajte s peršinom, vlascem ili estragonom. Poslužite odmah.
Mekane kao duša: Recept za japanske palačinke s čokoladom koje se tope u ustima +10