Otok Ugljan, s Pašmanom u nastavku, dug, bujan i zelen, čuva Zadar s mora. Na grad gleda svih sedam otočnih mjesta, Kali, Preko, Ugljan, Kukljica, Lukoran, Sutomišćica i Poljana. Mjesta su se redom razvila sa sjeveroistočne strane zbog plodne zemlje i obradivih površina od kojih su stanovnici živjeli u prošlosti, nekad davno prije turizma.

Otok maslina

Čitav je otok prekriven mediteranskom vegetacijom, šumama hrasta crnike i borova, visokim čempresima i makijom, a od uzgojenih kultura Ugljanom dominiraju smokve i masline. Upravo su stoljetni maslinici najveće blago i ponos otoka koji se često naziva i otokom maslina, a ugljansko maslinovo ulje nadaleko je poznato po svojoj kvaliteti.

Iako je Ugljan vrlo blizu kopna, od kojega ga odvaja samo uski Zadarski kanal, kratka vožnja trajektom ili katamaranom vodi vas u neki sasvim drugi svijet. Sedam mjestašaca, ponosnih na svoju ribarsku prošlost koja još progovara s kamenih riva i iz ljupkih kuća, natiskanih da se ne prehlade od bure zimi, danas živi uzbudljivu fuziju te prošlosti i sadašnjosti obojene turizmom, s brojnim konobama, restoranima i kafićima, živahnim plažama po svačijem guštu, pješčanim, kamenitim, divljim i uređenim.

Ugljan, otok maslina, povijesti i avantura - 6 Ugljan, otok maslina, povijesti i avantura - 6 (Foto: Shutterstock)

Ugljan ima i bogatu kulturno-povijesnu baštinu, koju možete istražiti zajedno s njegovim prirodnim raznolikostima i otkriti detalje skrivene među suhozidima, kao i fantastične poglede koji se razlijevaju s njegovih nekoliko viših vrhova - Šćaha, najvišega vrha otoka (288 metara), Velog vrha ili Kobiljaka.

Ugljan je zapravo prilično brdovit i sastavljen od dvaju gorskih lanaca između kojih se prostire visoravan ispresijecana starim suhozidima, maslinicima i brojnim pješačkim stazama i stazicama. One će vas dovesti do zapadne strane otoka, sasvim drukčije, divlje, strme i nenaseljene.

Otok povijesti i nevjerojatnih pogleda

Ugljan je bio naseljen već u prapovijesti, o čemu svjedoče arheološki pronalasci s čitavog otoka, a u antici je bio dio zadarskog agera, na što sjećanje čuvaju primjerice villa rustica, mauzolej, i ostaci starokršćanske bazilike sv. Ivana u uvali Muline. Srednji vijek na Ugljanu je ostavio više crkvica i samostana, a kasnija vremena brojne plemićke ljetnikovce i dvorce.

Ako i niste od povijesti, ne smijete preskočiti ruševine utvrde sv. Mihovila, jedinog sačuvanog spomenika fortifikacijske arhitekture na otoku koja se nalazi na brdu iznad Preka. Utvrda je sagrađena u 14. stoljeću na temeljima puno starije utvrde i igrala je važnu ulogu u obrani Zadra, pogotovo za vrijeme mletačke opsade grada 1345. i 1346. godine.

Ugljan, otok maslina, povijesti i avantura - 3 Ugljan, otok maslina, povijesti i avantura - 3 (Foto: Shutterstock)

Do utvrde Sv. Mihovil vodi duga asfaltirana cesta koja se strmo odvaja s glavne otočne ceste, a pogled s Mihovila nećete zaboraviti čitav život. Dvjestotinjak otoka i otočića zadarskog arhipelaga i Kornati pobacani u more i obasjani crvenkastim zalazom jedinstvena su atrakcija ovog zelenog otoka koju morate doživjeti. Morate li ići automobilom, krenite dok je sunce još visoko na nebu jer inače nećete naći mjesta za parking, a šteta bi bila da se morate okrenuti "neobavljena posla".

Otok avantura

Ugljan nudi puno više od lijepih plaža i čistog mora. Idealan je za avanturiste svih fela, ljubitelje prirode i outdoor aktivnosti.

S jugozapadne strane Sv. Mihovila, na brdu Željina čeka vas više od 30 penjačkih smjerova, a penjalište je otvoreno čitave godine. Ugljan je također zbog bogatog podmorja i raj za ronioce i sportske ribolovce, a njegova je brežuljkasta unutrašnjost idealna za istraživanje pješice ili biciklom.

Ugljan i Pašman, koji su povezani mostom, zajedno imaju više od 100 kilometara biciklističkih staza. Krenete li tim putem, otkrit ćete i više uređenih vidikovaca i odmorišta na kojima se možete napojiti vodom, mirisima ili pogledom.

Ugljan, otok maslina, povijesti i avantura - 4 Ugljan, otok maslina, povijesti i avantura - 4 (Foto: Shutterstock)

Avantura otok ime je projekta u sklopu kojeg su uređeni i obilježeni ti maslinski i biciklistički putovi i uređena odmorišta i vidikovci. Početak rute je u zaseoku Muline na ostacima antičkog mlina i proteže se do mjesta Preko i tvrđave svetog Mihovila, a na Avanturi otok nalazi se ukupno 12 odmorišta i vidikovaca.

Na Ugljanu ćete primijetiti i šarene, mozaicima ukrašene kamene klupe, nastale kao dio projekta "Svako misto svoju klupu ima", na kojima se možete odmoriti i uživati u atmosferi otoka, a mi vas izazivamo da pronađete sve i, naravno, fotkate se na svakoj.

Najbolje čuvana tajna Kvarnera: Otok tirkiznog mora i filmskih zalaza na kojem kuglica sladoleda košta manje nego na kopnu Unije Unije Otok Unije - 9 +9 Otok Unije - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju