Tongariro
planinski prijelaz odnosno Tongariro Alpine Crossing jedna je od najpoznatijih planinarskih staza na svijetu. Duga je 19,4 kilometra, a prolazeći ju proći ćete uz jezera, izvore i aktivne vulkane.

Nacionalni park Tongariro najstariji je nacionalni park na Novom Zelandu, a od 1990. na popisu je UNESCO-ve svjetske baštine čime se naglađava važnost ovog područja ne samo s prirodnog stajališta, već i kulturološkog, jer njegove rijeke i vrhovi predstavljaju lokalne Maore.

Tongariro prijelaz - 5 Tongariro prijelaz - 5 (Foto: Getty Images)

Naime, tri godine nakon što je dospio na UNESCO-v popis, Nacionalni park Tongariro postao je prvo mjesto na svijetu koje je na popis svjetske baštine dodan zbog svojih kulturoloških i duhovnih vrijednosti, zbog značaja koje ovaj krajolik ima za Maore.

Poglavica Ngati Tuwharetoa poklponio je 2630 hektara vulkanske zemlje vladi Novog Zelanda, uključujući i vrhove Tongariro, Ngauruhoe i Ruapehu. Sva tri vulkana su eruptirala u posljednjih stotina godina, a zadnja zabilježena erupcija Torangira bila je 1897. godine. Ovi vulkani poznati su po čestim i eksplozivnim erupcijama.

Uvjeti u ovom krajoliku dosta su oštri, a temperature zraka i zemlje mijenjaju se drastično s promjenom sezona. Dok je nekad područje oko vrha Tongariro bilo prekriveno šumom, zbog čestih erupcija nekih vrsta drveća više nema.

Tongariro prijelaz - 2 Tongariro prijelaz - 2 (Foto: Getty Images)

Selo je smješteno u srcu nacionalnog parka, a ovdje je, osim smještaja, osiguran pristup lokalnim skijalištima, kreću izleti na rijeku Whanganui, na Tongariro prijelaz, biciklistički izleti i brojni drugi.

Upravitelji Nacionalnog parka upozoravaju sve planinare kako se vremenski uvjeti brzo mijenjaju i poprilično su oštri, pa da na planinarenje ne kreću bez sve potrebne opreme. Ima i nekoliko staza za šetnju, od laganih i onih koje ćete prijeći za pola sata, do teških i opasnijih koje se prelaze nekoliko sati. Aktivnosti ima na pregršt za sve. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju