Ove se godine, na drugom okupljanju majstora/kuhara, za prestižnu titulu natjecalo 14 pizza majstora iz ponajboljih hrvatskih pizzerija. Žiri u sastavu: Eduardo Mainardi, Gianni Calaon, Igor Zagajski, Časlav Matijević, Domagoj Jakopović Ribafish, Loreena Meda, Zlatko Gall i Zlatko Sedlanić, ocjenjivao je prema propisanim svjetskim kriterijima. Kako je naložila stroga ali pravedna predsjednica žirija, Loreena Meda, ocjenjivao se izgled pizze, struktura i stupanj pečenosti tijesta, okus, količina namirnica te za kraj - usklađenost svih elemenata i ukupan dojam.

Na drugom Panorama Pizza Kupu koji organizira G.E.T. Report, sudjelovale su pizzeria Šut, pizzeria Chello, hotel Panorama, pizzeria Lipov hlad, pizzeria Gastro Italiano, restoran pizzeria Angelus, pizzeria Nu, O'Hara, 5 + i trattoria Gatto Nero. Od Nedelišća do Šibenika, preko Zagreba i Koprivnice, neke su pizzerije čak prijavile i dva tima kako bi pokušale osvojiti ovaj prestižan trofej. Organizacija je ove godine otišla korak dalje, sve je teklo kao po špagi, pizze su predstavljali sami majstori, a sve je uživo pratila zainteresirana publika koje zbog katastrofalnog vremena, na žalost nije bilo previše.

Velika je čast sjediti za istim stolom s glavnim pokroviteljem Panorama Pizza kupa, gospodinom Mainardijem, kao i Giannijem Calaonom - trostrukim svjetskim prvakom na najprestižnijem svjetskom prvenstvu pizzaiola u Parmi, koji je nakon službenog dijela publici pokazao male tajne izrade vrhunske pizze te prezentirao kako se radi Pizza Scrocchiarella - novi hit u Italiji. Da, satrali smo je, kakva, kora, bože, kakva kora. Tako se valjda Zemlja stvarala...

Dalo se svega naučiti, baš kao i za samim stolom za kojim smo sudili. Dosta je timova odlučilo peći pizzu koja vuče na Mediteran, uz brda rukole, neki su se odlučili za beskvasno tijesto, neki pokušali na kartu nostalgije – stavljajući koncentrat rajčice iz konzerve. Uspomena na JNA i pakao vrtićke hrane, dakle, nije izostalo, ali je bilo puno, puno više sjajnih detalja koji se obavezno moraju naglasiti.

Prva stavka: tijesto. Niti prehrskavo, niti pregnjecavo, slano ali ne preslano, nikako sirovo, ali ni pregoreno, na dnu pravilne debljine kako u centru, tako i na rubovima. I majstori su stvarno odradili sjajan posao, osim jednog čiji su rubovi bili poput ušiju od Dumba - takozvani Oro Goro stil, bez ikakve uvrede ubojitoj i ogromnoj zagorskoj pizzeriji koja na žalost nije sudjelovala...

Najviše nas je vizualno dojmila pizza s biftekom i tartufima, kao i ona s bezbroj vrsta gljiva, ali jedna je ipak bila posebna... Ona nježna, nenametljiva, elegantno dizajnirana, puna okusa i mirisa, jednostavno vrhunski nivelirana.



A ona je došla iz ruku prošlogodišnjih šampiona, O'Hare, ali ne i istog majstora – nagrada ove godine odlazi pizzaiolki Kristini Halužan! Drugo je mjesto s ne mnogo manje bodova osvojila konoba - trattoria Gatto Nero iz Novigrada i pizzaiolka Marija Vodopija. Treće mjesto osvojio je Ivan Delimar i pizzerija 5 plus iz Koprivnice. 'Išli smo se igrati i raditi ono što volimo. Život je igra i ako radimo ono u čemu uživamo uvijek netko to primijeti.' - napisao je na svojem Facebook profilu.

Pokrovitelji Panorama Pizza Kupa osigurali su poklone za sudionike tako da su vi natjecatelji dobili poklon pakete Podravke, prvo troje dobilo je i poklone Electroluxa, a pizzeria O'Hara s predstavnicom Kristinom Halužan, osvojila je automatsku registraciju na Pizza World Cup u Rimu, početkom listopada, što je za pobjednika Panorama Pizza Kupa osigurala tvrtka Mainardi food.

Svi okupljeni su se sladili još mnoštvom ispečenih pizza, a najmlađi pogotovo s desertnom pizzom od Linolade Zlatka Sedlanića, Podravkina kuhara promotora, i stručnjaka za izradu pizza. Dakle, kompletan tulum!

Za recept pobjedničke pizze upitali smo ekipu O'Hare:
"Recept za tijesto je jednostavan kao i bavarski zakon o čistoći pive: voda, brašno, kiselo tijesto (kvas, kvasac, starter) i maslinovo ulje. Kao i kod kuhanja pive - bitan je redosljed i temperatura kuhanja, u ovom slučaju - miješanja. Kvas tamagucci radimo sami i hranimo ga u svom podrumu već skoro godinu dana.

Na samu pizzu je išlo ovim redom: svježe ispasirana rajčica sorte šljivarica „Zdravo za gotovo“, u koju je dodano prst soli i kap maslinovog ulja, domaći češnjak, dimljena bivolja mozzarella, sjemenke kapara i cherry rajčice.

Kad je pečenje završeno, dodaju se plodovi kapara, kalamata masline, bosiljak iz eko uzgoja, slani inćuni iz domaće proizvodnje iz Kalija, a sve to jzačinjeno s malo cvijeta krupne morske soli te preliveno ekstradjevičanskim maslinovim uljem s 0,2% oleinskih kiselina."

Ukratko, dobar tek!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju