• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Sve zbog "krivog" jelovnika: Rekli su joj da neće uspjeti, a danas ima jednu od najboljih konoba na otoku

Maja Kršinić s 42 godine odlučila je slijediti svoj san i vratila se iz Zagreba na rodnu Korčulu. S prijateljicom Tonkom otvorila je konobu u koju su tek rijetki vjerovali, a danas se u redovima čeka na stol...

Nika Borovac 10.06.2019 10:32 komentari
viber Created with Sketch.
Aterina - 3
Aterina - 3 (Foto:NB)

Galerija Aterina - 9 11 Aterina - 8 11 Aterina - 7 11 Kremasti gazpacho s maslinama 11

U trendu Nezdrava hrana - 2 Ultra-prerađeno Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti Tunel Rose u Bokokotorskom zaljevu - 7 Beton i hrđa Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Znate li onaj osjećaj kad nešto budi sjećanja za koja niste sigurni jesu li se ikada dogodila ili su tek plod mašte? Ono kad je pred vama tanjur prepun razasutih djelića slagalice koji svakim zalogajem bude emocije, stišću prave gumbiće, vraćaju u prošlost – a tako dobro pašu u sadašnjosti. I dok se okusi i mirisi tako poigravaju osjetilima da na trenutak zaboravljamo gdje smo i s kime, a znamo da smo baš ondje gdje trebamo biti - to je taj comfort food, hrana za utjehu; nekome pašticada, drugome topli kruh s prstom masti i mljevenom paprikom.

Za pravu je hranu osim svježih, pomno biranih namirnica potrebno nešto ljubavi, strasti i, naravno, vještine, a sve to stanuje na Trgu korčulanskih klesara i kipara u Aterini. Konoba koja ime duguje ribicama, odnosno gavunima (što će prepoznati tek poneki ihtiolog ili latinist) njeguje upravo takav pristup. Ondje se pripremaju jela koja ne kompliciraju, ne poigravaju se agregatnim i drugim stanjima, a pronalaze put do onih koji ih žele poslušati.

Domaće povrće Domaće povrće (Foto: NB)

Restoran u Korčuli sjajno pliva bez obzira na to što su mu gotovo svi prognozirali „nevrijeme“, i zbog jelovnika bez mesa, i zbog dosadnog vjetra koji tjera goste. No konoba uporno odolijeva pesimistima i maestralu te skromno, bez reklame, marljivo skuplja obožavatelje.

Jedno od jela u maloj, ali velikoj konobi koje izaziva ovisnost jest crni rižot kakav se drugdje ne može kušati. Kremast i pun okusa, gotovo da hipnotizira miomirisima u svakom zalogaju. Pomakne li se na stranu subjektivan dojam slobodice koju stvara sinergija plavog neba, mora i stoljećima glancanog korčulanskog kamena, mogli bismo reći i jedan od najboljih koje smo kušali u životu. 

Žena iza rižota i Aterine je Lumbarajka, vrsna kuharica i vlasnica Maja Kršinić, koja se nije školovala u raznim institucijama gurmanologije, nego je studirala poljoprivredu i nekih 18 godina uspješno se bavila knjigovodstvom. Zbog zdravlja je usavršila makrobiotičku kuhinju i povremeno kuhala gdje bi zatrebalo, ali ništa ozbiljno. Uskratila nas je za gotovo 30 godina fine hrane dok je živjela u Zagrebu. Bile su to sjajne godine, ali „puf“, došlo je vrijeme za restart.

„S 42 godine sam shvatila da trebam preokret. Oduvijek sam osjećala nostalgiju za domom. Svaki praznik, kad god bih mogla, 'kidnula' sam dolje. Restoran mi je oduvijek bio u podsvijesti. Možda ne konoba baš ovog tipa jer se nisam ni nadala da će se tako razviti. Htjela sam nešto jednostavno. Nekoliko stolova i nekoliko domaćih jela. Ideja je bila da ujutro odem na ribarnicu i pjacu, stavim lonce na štednjak, i kad to prodam – gotovo. Zamisao nije bila loša, možda joj se i vratim“, šali se Maja.

Nije joj bilo teško izaći iz ureda i naviknuti se na promjenu jer, kako kaže, „kad jednom odlučiš, sve krene samo od sebe“.

Crni rižot Crni rižot (Foto: NB)

Na početku su bile dvije, a danas u Aterini ima 13 zaposlenih. Maja je u posao krenula s prijateljicom i dizajnericom Tonkom. Tada se konoba zvala „U Maje i Tonke“ i imala je devet stolova. Otvorile su u posuđenom prostoru s praktički 0 kuna. Na raspolaganju su imale kuhinjicu, stolove i stolce. Kupile su stolnjake, a ostalo posudile i kombinirale kako su znale i umjele.

„To je bila gotovo pa hladna kuhinja; čapalice uz čašu vina. No kako ljudi jednom dođu na platicu, drugi put bi nešto konkretno pojeli. Osim pršuta, meso nismo imali, a nećemo ga ni imati. Zbog toga nitko nije vjerovao da ćemo uspjeti. Dali su nam 0 posto šanse. Upozoravali su nas na maestral koji često puše. Istina je, nitko tu nije uspio raditi, ali kad ljudi zavole mjesto i hranu, ništa im ne smeta“, skromno će Maja.

U početku nisu imali ni ribu. Vegetarijanci koji bi dolazili uglavnom su se vraćali. Prepoznali su da je friško, da si je netko dao truda i da na jelovniku ima nešto više od povrća sa žara. Kako i ne bi kad primjerice patlidžan u Aterini osvaja i one koji ga ne ljube. To je zbog marinade iz koje izlazi sa snažnim umamijem. Možda i zbog motra ili tušta koji sami kisele te poneke sušene bobice mirte, domaćeg kruha…

Aterina - 1 Aterina - 1 (Foto: NB)

„Nabava na otoku nije jednostavna. Nastojim od susjeda nabaviti što mogu – rajčice, tikvice, patlidžane, paprike i drugo. Za ostalo se trudim odabrati najbolje i dobro probrati namirnice, što je baza naše kuhinje. U početku smo obilazili pekarnice i tražili najbolji kruh, a nismo ga mogli naći pa smo odučili ispeći svoj. S cijenama ne pretjerujemo.

Kad jedem negdje vani, onda se osjećam prevareno ako preplatim pa to ne želim ni drugima“, objašnjava Lumbarajka te dodaje kako je osnova njezine kuhinje ona koju je kuhala njezina baka, a iz makrobiotike je preuzela tehnike pripreme i kuhanja namirnica tako da se izvuče najbolje.

Ono što se nekoć jelo na otoku, poput leće, slanutka, ječma – to se i danas priprema u Aterini. Zaštitni znak Korčule zasigurno su žrnovski makaruni, koji se u originalu poslužuju s mesom.

Kremasti gazpacho s maslinama Kremasti gazpacho s maslinama (Foto: NB)

No kod Maje se jedu s kozicama, šalšom od domaćih rajčica, toliko slatkih da bude dijete u gostu, ono koje poželi počistiti zadnju kap umaka na tanjuru prstima. Makarune potpisuju marljive ruke gospođe iz Žrnova. Sva su vina u ponudi lokalna, s otoka Korčule i poluotoka Pelješca.

Od Maje smo pokušali „iskamčiti“ i tajnu crnog rižota, no zaključili smo da je po svoju porciju najbolje doći u Korčulu.

„U restoranima se većinom koriste smrznute sipe, a smatra se da je u tom slučaju crnilo neupotrebljivo pa se koriste kupovne, mnogo lošije varijante. Pronašla sam način na koji se može iskoristiti smrznuto crnilo i čim se dodaje pravo, okus je drukčiji“, kaže.

Tog jutra ulovljena sabljarka s crnom lećom i domaćim povrćem Tog jutra ulovljena sabljarka s crnom lećom i domaćim povrćem (Foto: NB)

Nakon četiri godine Tonka se nastavila baviti dizajnom, a Maja je morala pronaći drugo ime jer ne bi imalo smisla da se konoba zove „U Maje, a Tonke nema“.

„Bilo mi je teško naći novo ime jer prvo baš bilo pogođeno. Razmišljala sam cijelu zimu i od terine koja se motala po glavi došli smo do Atherine, latinskog imena gavuna. Izbacila sam slovo i dobila novo ime“, kaže.

U posljednje dvije godine Majin tim pojačala su dva vrsna chefa. Najprije je došao Dražen Metikoš Jakovović iz Siska na preporuku Marka Gajskog, s kojim je radio u hvarskom Divinu, a za njim i Nenad Todorović. 

Cheesecake s bosiljkom Cheesecake s bosiljkom (Foto: NB)

 „Koncept koji ima Maja ne može biti više motivirajući za jednog kuhara od onog koji jest – svježe namirnice, njihovo maksimalno iskorištavanje i sloboda koju nam pruža. Ono što nam Maja to jutro donese od toga se radi jelovnik za taj dan. Inspiracija se skuplja i 'po putu', u šetnji plažom znamo nabrati kakvo mirisno bilje koje onda koristimo“, ispričao nam je Dražen koji je nakon rada u Aterinim krenuo u nove kulinarske pobjede. 

Nenad Todorović Nenad Todorović (Foto: NB)

Nenad Todorović znanje i iskustvo prikupljao je u dobrim beogradskim restoranima, od talijanskih do latinoameričkih i japanskih stilova kuhanja. U Rusiji se specijalizirao za mediteransku kuhinju, a na Malti je mnogo naučio o fine diningu od Michelinova kuhara iz Švedske kojem je bio sous-chef. Nakon 17 godina neumornog rada put ga je doveo do Aterine, gdje svoje znanje o svjetskim kuhinjama vješto implementira u jelovnik.

„Ljeti sam radio ceviche od bijele ribe, karakteristično južnoameričko jelo. Fileti ribe poput gofa, sabljarke, pa čak i lososa mariniraju se s dosta maslinova ulja i limuna, koricom naranče, mediteranskim začinskim biljem poput domaćeg češnjaka i timijana. Ostavi se nekoliko sati da bi kiselina takoreći 'skuhala' meso i poslužuje na salati poput mješavine rukole, rajčice i kapara“, objašnjava Todorović, kojem su u Aterini inspiracija lokalne svježe namirnice poput hobotnice, sipe ili ribe. Kako odoljeti gazpachu uz velike domaće rajčice što pucaju od arome ili rolicama od patlidžana sa sirom u šalši, mirisnom komoraču, lovoru, tuštu, lavandi…", priča nam Nenad.  

Uz Todorovićevo pojačanje tanjuri dobivaju novi izgled. Smisao za estetiku, slaganje boja, kao i želja da se jela „malo zakompliciraju“ kako bi gosti kušali nešto novo dodatno su osvježili Aterinin jelovnik.

Aterina - 7 Aterina - 7 (Foto: NB)

Kad završi sezona, Nenad ima više vremena za svoju drugu ljubav – glazbu. Ako ne radi u restoranu, bavi se pjevanjem i pisanjem pjesama, ali kuha i kod kuće. Ponekad i prijateljima pripremi kakvo hedonističko iskustvo u više sljedova.

Dražen je pak zaljubljenik u choppere. Obišao je cijelu bivšu Jugoslaviju motorom, a kad nije na dva kotača, kuha svoje pivo za svoje društvo, a jedno od najdražih mu je ono posvećeno Motorheadu – Lemmy, koje je i flaširao s ekipom.

Jedan od razloga zbog kojeg Aterina dobro radi jest taj što cijeli tim funkcionira kao dobro uigrani bend. Svako jutro kuhari s Majom razgovaraju što će se kuhati, Frane i upeca ribu ako treba, Dijana koja se bavi logistikom dobri je duh konobe, Maja N. virtuozno peče kruh i kolače, a svaki od konobara ima svoj stil kojim pridonosi ugodnom ambijentu i veseloj atmosferi… Rezultat takve sinergije najbolje je provjeriti iduće sezone na svoje oči – i okusne pupoljke.

> Marko Gajski: O ljubavi, hrvatskoj gluposti i pogači na koju je potrošio tri godine i 20 litara ulja

Marko Gajski: O ljubavi, hrvatskoj gluposti i pogači na koju je potrošio tri godine i 20 litara ulja Lešić Dimitri - 1 Lešić Dimitri - 7 Lešić Dimitri - 6 +7 Lešić Dimitri - 4

  • #gdje sjesti
  • #aterina
  • #konoba
  • #Korčula
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Friluftsliv – norveški način prihvaćanja zime!
U hladnoću na skandinavski način
Kako se Norvežani nose sa zimom? Formula sa sjevera koja može uljepšati mračne i hladne dane
Naravno - s rumom: Jeste li kušali karipsko kuhano vino?
Savršeno začinjeno
Naravno - s rumom: Jeste li kušali karipsko kuhano vino koje oduševljava?
Što je Zona tišine u Meksiku?
Zona tišine
Misteriozno mjesto "usred ničega" u kojem se gubi radijski signal, a kompasi se kvare
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Jedinstveno
Najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj: Gorska idila u kojoj ćete se preporoditi
Brak s drvetom: Neobična ceremonija koja je nastala iz straha od nesreće i smrti
Običajima oko svijeta
Brak s drvetom: Neobična ceremonija koja je nastala iz straha od nesreće i smrti
Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"
Tajna je u...
Najbolji burgeri s najsočnijom pljeskavicom: Neobičan trik koji stvarno "radi"
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Mladićima zbog Vjesnika idu u istražni zatvor: Promijenili dio priče, tvrde da su zaštitari igrali stolni tenis
Novi detalji
Mladići idu u istražni zatvor: Promijenili dio priče i opisali što su radili zaštitari
Tragedija kod Varaždina: Vozač sletio s ceste i poginuo na mjestu
Tragedija kod Varaždina
Vozač sletio s ceste i poginuo na licu mjesta: Identitet muškarca još nije poznat
Stigla promjena vremena, snijeg pada u dijelovima Hrvatske
Hrvatska pod snijegom
FOTO Hrvatska na udaru snježnog kaosa! Snijeg već pada, pogledajte gdje će ga biti najviše
show
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Miss Obale Bjelokosti upala u predstavljanje Laure Gnjatović
morala nastaviti dalje
Iznenadni gaf! Proširio se video naše misice, ovako se snašla u neočekivanoj situaciji
Lana Jurčević emotivnim videom pokazala kako je otkrila da očekuje drugo dijete
"možete zamisliti šok..."
Lana Jurčević iznenadila objavom: "Svima smo lagali..."
zdravlje
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Liječnici kažu da je ovo i dalje najsmrtonosniji rak, ali nada raste!
Ovo trebate znati
Liječnici kažu da je ovo i dalje najsmrtonosniji rak, ali nada raste!
CDC mijenja tvrdnje: Imaju li cjepiva ipak veze s autizmom?
Veliki preokret
CDC mijenja tvrdnje: Imaju li cjepiva ipak veze s autizmom?
zabava
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
Zanimljivo
Bahati vozač mislio da je najpametniji dok mu kamiondžija nije očitao bukvicu
tech
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
Tehnologija iz prirode
Komarce mrzimo zbog njihovog alata za sisanje krvi, no znanstvenici su otkrili da se isti može upotrijebiti na čudesan način
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Kakvo iznenađenje
VIDEO Vuk iznenadio znanstvenike: "Nisam mogao vjerovati vlastitim očima kad smo vidjeli snimku s kamere"
Veliki pad bitcoina: Analitičar tvrdi kako bi vrijednost mogla pasti na samo 10 tisuća dolara
Koliko je to uopće realno?
Veliki pad bitcoina: Analitičar tvrdi kako bi vrijednost mogla pasti na samo 10 tisuća dolara
sport
VIDEO Silvijo Čabraja davao izjavu pa se šokirao: "O je*o te..."
zamalo
VIDEO Silvijo Čabraja davao izjavu pa se šokirao: "O je*o te..."
Novi preokret u boksu: Filip Hrgović postaje izazivač za titulu svjetskog prvaka?!
PROTIV NOVOG PRVAKA
Novi preokret u boksu: Filip Hrgović postaje izazivač za titulu svjetskog prvaka?!
Trebao je biti najskuplji Hrvat i igrač Liverpoola, a sada spašava karijeru odlaskom iz kluba?
neizvjesna budućnost
Trebao je biti najskuplji Hrvat i igrač Liverpoola, a sada spašava karijeru odlaskom iz kluba?
tv
U dobru i zlu: Ne može mu pomoći - nanogica ga ograničava
U DOBRU I ZLU
Ne može mu pomoći - nanogica ga ograničava
MasterChef: Ovakvu reakciju nitko ne želi doživjeti! Večeras saznajte tko će napraviti ovo "fino" jelo!
KULINARSKI FIJASKO
Ovakvu reakciju nitko ne želi doživjeti! Večeras saznajte tko će napraviti ovo "fino" jelo!
MasterChef: Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
ŠTO SE DOGAĐA?
Mario Mihelj napustio studio bez objašnjenja i zbunio kandidate - gdje je otišao?!
putovanja
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Ultra-prerađeno
Štetniji su nego što se mislilo: 7 proizvoda koje je bolje preskočiti nego kupiti
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Beton i hrđa
Tragovi JNA-a u prekrasnoj Boki: Napušten tunel za podmornice Rose
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
Najljepše misice svih vremena
NEMA IM RAVNIH
Bez konkurencije: 12 najljepših misica svih vremena koje se ne zaboravljaju
sve
Thompson zaustavio koncert zbog baklje
morao upozoriti
Thompson bio prisiljen zaustaviti koncert! "Molim vas, nemojte to raditi"
Miss Obale Bjelokosti upala u predstavljanje Laure Gnjatović
morala nastaviti dalje
Iznenadni gaf! Proširio se video naše misice, ovako se snašla u neočekivanoj situaciji
Adventski vijenci čitateljica koje možete kopirati ove godine
IZ PROŠLIH GODINA
Izdvojili smo 20 adventskih vijenaca naših čitateljica koji su s razlogom skupili stotine lajkova
Restoran 1444, Mokrice
Doživljaj za nepce

Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

Za one koji žele uživati u povijesnom ambijentu i vrhunskoj kuhinji, dvorac Mokrice s restoranom 1444 pruža jedinstven spoj kulture, povijesti i gastronomije. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pičena Bay Hrana i piće
    Pravac - Pičena

    Najljepša posveta kamenu, otoku i prošlosti: Komadić raja kraj Vele Luke u kojem ćete zaboraviti na vrijeme

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Restoran 1444, Mokrice Aktualno
    Doživljaj za nepce

    Zimska čarolija u dvorcu Mokrice: Gastronomske simfonije Restorana 1444 dvorca Mokrice!

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close