• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Najljepša posveta kamenu, otoku i prošlosti: Komadić raja kraj Vele Luke u kojem ćete zaboraviti na vrijeme

Uvala Pičena dom je obitelji Dragojević koja godinama čuva otočnu tradiciju kilometrima i kilometrima suhozida, kao i tanjurima i čašama kroz koje se otkrivaju mirisi i okusi Korčule...
Nika Borovac 25.09.2025 13:25 komentari
viber Created with Sketch.
Pičena Bay
Pičena Bay (Foto:Pičena BAY/Privatna arhiva)

Galerija Pičena Bay 36 Pičena Bay - 3 36 Pičena Bay - 1 36 Pičena Bay - 2 36 Arhitektura opstanka jedan je od izraza koji pokušava dočarati umjetnost tradicijskog graditeljstva koje niče stoljećima na hrvatskoj obali i škojima - od suhog kamena i gole potrebe da se nadvlada hirovita priroda, sagradi zaklon, sačuva pitka voda ili istraže nove staze i putovi.

U trendu Bunker JNA kod Novigrada Podravskog - 15 U odličnom stanju Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili Rakija Živjeli! Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela? Hmelj Najskuplje na svijetu... Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima

Mreža suhozida koju su težaci pleli od prapovijesti kako bi napravili red u kršu nosi brojna imena: gromača, međa, mocir, masjera, redina, prizida, mrtvi zid... samo su neka od njih. Kamena čipka koja se u različitim oblicima pojavljuje duž jadransko-dinarskog krša oblikovala je krajolik, ali i ljude neraskidive od kamena koji im je služio i učio ih, kako preživljavanju, tako i strpljenju.

Ne čudi stoga da su suhozidi zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro Lijepe Naše. Kroz stoljeća su postali neizostavan dio života na otocima, osobito na Korčuli i škojima u njezinom morskom dvorištu. Kamen se na Vrniku vadio još od vremena neolitika. Mnogi smatraju da je ta stijena u moru ispred Lumbarde vjerojatno najstariji i najdublji kamenolom na Jadranu, koji seže i do 50 metara ispod razine mora.

Kamenu čipku pronaći ćete posvuda u tom kraju, a u sinergiji s maslinama, morem i zvijezdama čini najljepše razglednice.
Jedan od takvih primjera živi na nekoliko kilometara od Vele Luke, u uvali Pičena, gdje su svoj trag u kamenu ostavili otac i sin, Rade i Mario Dragojević. Godinama njih dvojica pripitomljavaju divljakušu koja je s vremenom postala mala ambasada otočnog duha u koju se dolazi zagristi svim osjetilima.

Gospodin Rade Gospodin Rade (Foto: Nika Borovac)

Tko će uzeti auto? 

A sve je krenulo od - stojadina. Tata Rade je radio u turizmu cijeli život, a mama je bila profesorica hrvatskog jezika. Dok bi ljeti ona bila slobodna, on je imao najviše posla. Ručali bi kod bake i djeda svaki dan – i svaki dan su se raspravljali tko će uzeti auto. Ona se htjela ići kupati s djecom, a njemu je trebao za obilazak hotela, kada je išao u svoje misije, priča nam sin Mario Dragojević. Tako je bilo sve dok djedu nije dozlogrdila svađa pa im je poklonio mali komad zemlje da sagrade kućicu tako da se mama može mirno kupati, a Rade autom ići na posao.

"Tata je napravio vikendicu u kojoj smo provodili najljepša ljeta. U to je vrijeme Pičena bila kompletna divljina. Nije bilo susjeda, nije bilo turista. More je bilo puno ribe. Idila! U međuvremenu se dogodio rat i promijenila se vlast. Tata je dobio otkaz. Nakon cijelog života provedenog u turizmu, (vodio je hotelsko-turističko poduzeće) preko noći je ostao bez svega. Imao je nešto ušteđevine, zemlje i malu kuću. S to malo novca nas dvojica smo napravili drugu kućicu“, prisjeća se Mario, a Rade dodaje:

"Danas si netko, sutra si nitko. Na to ne možemo utjecati. Uzeo sam čekić i počeo klesati kamenje. Bila mi je to psihoterapija. Imao sam veliku sreću što mi se pridružio Mario. Po kamen smo odlazili u Prigradicu autom s prikolicom. Svaki kamen je trebalo naći, ukrcati, iskrcati, obraditi i ugraditi. I to smo sve sami napravili“.

Plima, ilustracija Zanimljivosti Jadranski cunami: Dan kada je podivljalo more uhvatilo ljude na spavanju, izvlačilo ih iz kuća i potapalo brodove

Sve na ruke 

Nije im bilo lako, osobito kada se u Pičenu dolazilo isključivo s mora, barkom. Kamen se u početku donosio na ramenima, a kasnije, kada se utabao put, kariolom na ruke. Tek je kasnije osvanula cesta.

"Bio je to spartanski odgoj", smije se Mario, dodajući kako se u konačnici isplatio. Prije 25 godina krenuli su s iznajmljivanjem kućice i kuhali za goste. Od drveta koje bi more donijelo na plažu Mario je radio namještaj, stolove oko kojih se danas okupljaju gosti i druže uz frišku ribu i vino s otoka. Rukama koje prelaze po lakiranoj drvenoj površini teško je vjerovati da je to nekoć bio otpad. Baš kao i stolci ili pak lampe koje su u prošlom životu bile ferali.

"Mama je kuhala u šumskoj kuhinji, tata je bio majstor gradela, a ja sam konobario. Bio sam mlad i neiskusan, ali učio sam kroz praksu. Osmijehom sam ispravljao pogreške jer gost greške oprašta, ali nepristojnost nikada. Kada sam rekao prijateljima da ću ovdje nešto napraviti nisu mi vjerovali. Ali uspjeli smo. U vrijeme krize i pandemije rušili smo rekorde – stolovi su bili rezervirani i tri tjedna unaprijed“, otkriva Mario i vodi nas da vidimo suhozide koje i dalje neumorno gradi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pičena Bay (@picenabay)

500 kvadrata suhozida 

Kako kaže, do sada su napravili preko 500 četvornih metara kamenog zida, pokazujući nam nevjerojatno precizne niske kamena nanizane na mjestu nekadašnje meje koju je srušilo vrijeme.

Mjesecima je Mario razvrstavao kamenje od jutra do mraka, klesao i slagao na ruke, uz pomoć čekića, jednostavnih alata – i puno volje. Za suhozide nađe vremena izvan sezone, kad nije s gostima, ribarima – ili u maslinama, jer Dragojevići proizvode i ulje u količinama koje su im dovoljne za potrebe u restoranu.

Ako se kloniraju možda zasade i koju lozu, ali do tada će surađivati s otočnim vinarima. Frano Baničević iz Smokvice, obiteljskog nadimka Car, po kojem je i vinarija dobila ime, brine se da ne ponestane pošipa, rukatca i grka. Među imenima na etiketama na stolovima pronaći ćete i ona Željka Pecotića Barana iz Smokvice, Bačića iz Blata, Jakše Krajančića iz Čare i brojne druge.

Korčula - 10 Putovanja Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

Restoran bez jelovnika 

Opipljive vinske karte pa ni jelovnike ne planiraju raditi. Draže im je razgovarati s gostima, ispričati im ponešto o korčulanskim sortama i lokalnim specijalitetima. Priprema se ono što se zaplete o mreže, najčešće na žaru.

Nađe se u kuhinji razne ribe, hobotnica i jastoga, a osim gradela, zagrije se i peka. Ljubitelji mesa biraju teletinu, janjetinu te ponekad biftek, ovisno o tome što se nabavi. Ponekad se i gosti pridruže Dragojevićima u kuhinji pa se uhvate guljenja krumpira ili čišćenja salate da nauče nešto novo.

Znalo se dogoditi da gosti odaberu ribu s broda koji pristane u uvali, a doživljaj im je i dočekati kočaricu, kada ostanu do kasno u noć – ili se pak okupati na mjesečini nakon druženja koje kad jednom krene, traje satima.

"Razgovaramo sa svakim gostom na engleskom, njemačkom, talijanskom ili češkom. Uostalom, imao sam dovoljno vremena naučiti puno o turizmu u kojem sam od svoje 15. godine“, kaže nam gospodin Rade Dragojević, koji je bio svjedok rađanja turizma u Veloj Luci. Između ostalog, on je bio prvi direktor luškog hotela Posejdon, koji je vodio čak 26 godina.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pičena Bay (@picenabay)

Od Grebena do Kalosa 

"Gradilište Greben je bilo alfa i omega Vele Luke, modus vivendi mjesta. Ondje je radilo između 500 i 600 ljudi. Svaka obitelj je ondje imala zaposlenika. Radila je tada i tvornica Jadranka, Ambalaža te Dalmatinska plovidba. Moglo se odsjesti u hotelu Istra i Jadranu, ali to je bilo sve od smještaja.

Turizam u Luci smo počeli razvijati početkom sedamdesetih. Najprije smo otvorili hotel Posejdon '70, a nakon toga je s radom krenula Korkyra ’72, potom Adria i zatim lječilište Kalos", prisjeća se gospodin Rade koji se može pohvaliti činjenicom da je bio među ljudima koji su mjestu pokrenuli novi puls.  

"Bili smo svjesni činjenice da se od nekoliko mjeseci ljeta ne može preživjeti pa smo krenuli razmišljati kako produljiti sezonu. Srećom, u uvali Kale je bilo ljekovito blato, čije su dobrobiti potvrdila istraživanja u Zagrebu i Münchenu. Naime, nakon Drugog svjetskog rata u uvali su bile barake gdje su se ljudi mazali blatom i sunčali kako bi bili zdraviji.

Prepoznali smo priliku, a s lječilištem Kalos produljila se i sezona. Stupili smo u kontakt s finskom agencijom koja se bavila zdravstvenim turizmom. Rekli su nam kako će surađivati s nama najdulje dvije, tri godine, ali toliko im se svidjelo da su nastavili slati ljude sve do rata. Prvi gosti bi dolazili već u ožujku, a zadnji su ostajali do kraja studenog. Pun avion ljudi letio je redovito iz Helsinkija do Dubrovnika. Nije im bilo teško niti voziti se starom pelješkom cestom šest sati do Luke“, prisjeća se s ponosom gospodin Rade Dragojević i dodaje kako se treba pomiriti s time da se vremena mijenjaju. Kako kaže, danas je najsretniji kada pomaže sinu i peče ribu.

"Priča se da sam najbolji roštilj-majstor u cijeloj uvali", šali se gospodin Rade, čije priče inspiriraju sve one koji otkriju pripitomljeni komadić raja kraj Vele Luke pa ostanu promatrati nestvarno lijepe zalaske sunca u društvu kamena, zvijezda i maslina.

Vinarija Jovanov - 8 Hrana i piće Od Blata do zvijezda: Vinski bar usred vinograda zbog kojeg ćete se poželjeti vratiti na Korčulu


 

  • #gdje sjesti
  • #Vela luka
  • #pičena
  • #Suhozid
  • #Korčula
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Novogodišnje odluke: "Najveća laž koju prodajemo sami sebi?"
Novi čovjek od 1.1.
Novogodišnje odluke: "Najveća laž koju prodajemo sami sebi?"
Wellness u susjedstvu: gdje napuniti baterije nakon blagdana
Odmor za dušu i tijelo
Wellness u susjedstvu: gdje napuniti baterije nakon blagdana
Ljudi bez prošlosti i budućnosti: Pleme u kojem ne postoje riječi za "jučer" i "sutra"
Hopi indijanci
"Ljudi koji žive na ispravan način": Pleme koje je odavno otkrilo tajnu sretnog života
Ili ga voliš - ili mrziš: Njemački "lijek" za želudac i dobro raspoloženje
solo ili u koktelu
Ili ga voliš - ili mrziš: Njemački "lijek" za želudac i dobro raspoloženje
Jelo za sebe ili prilog za bogove: Recept za složenac od dvaput pečenog krumpira
Raskošno
Jelo za sebe ili prilog za bogove: Recept za složenac od dvaput pečenog krumpira
Tiramisu torta: Recept za fantastični desert idealan za blagdane
Božanstvenog okusa
Spoj koji ne može razočarati: Recept za tiramisu tortu
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete
Patatas panaderas
Nježan, a pun okusa: Pekarski krumpir za koji će vas tražiti recept - i repete

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Thompson u sat i 15 minuta rasprodao zagrebačku arenu, menadžer o drugom koncertu: "Tomašević je neka čudna svita, evo što ćemo napraviti"
Najavio daljnje korake
Thompsonov menadžer za Dnevnik Nove TV: "Ne znam što se ovdje događa. Poduzet ćemo..."
Vojni analitičar upozorava: Rusija nema puno izbora, a ovo nedostaje Zapadu
Za Dnevnik Nove TV
Vojni analitičar o miru u Ukrajini: "Priče o slomu vojske ne stoje. EU treba napraviti ono što Zapad još nije"
Thompson pozvao na rušenje zagrebačke vlasti, a onda se dvoranom prolomio...
Na koncertu
Thompson pozvao na rušenje zagrebačke vlasti, a onda se dvoranom prolomio...
show
Marko Perković Thompson nastupa u zagrebačkoj Areni
spektakl u zagrebu
Thompson je na početku koncerta u Areni publici dao jedno obećanje, evo što je u pitanju!
Domenica sasvim iskreno o dugogodišnjem dečku Ivanu
idu li pred oltar?
Domenica o partneru odvjetniku s kojim je već 15 godina: ''To mu jedino ne opraštam!''
Supruga Brucea Willisa, Emma Heming, otkrila kako izgledaju njihovi blagdani usred Willisove višegodišnje borbe sa zdravljem
''obožavao je to doba...''
Nikad tužniji blagdani za obitelj Brucea Willisa: ''Trenuci koji su nekad donosili radost...''
zdravlje
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Alarmantni rezultati nove studije
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
2 stvari koje većina ljudi kaže partneru, a psiholozi kažu “Nemojte!”
Iskrenost nije uvijek najbolji izbor
2 stvari koje većina ljudi kaže partneru, a psiholozi kažu “Nemojte!”
Studija na 1.500 djece otkriva: Dječaci koji ovo rade rjeđe razvijaju problematično ponašanje!
Roditelji, obratite pažnju!
Studija na 1.500 djece otkriva: Dječaci koji ovo rade rjeđe razvijaju problematično ponašanje!
zabava
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Jao…
Vozači doživjeli šok kad su se vratili na parkiralište, baš svaki auto je oštećen
Tvrdi da krivo postavljamo osvježivač za školjku, njegova metoda iznenadila mnoge
Tko je ovdje lud?
Tvrdi da krivo postavljamo osvježivač za školjku, njegova metoda iznenadila mnoge
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
Srećom nisu opasne
Kupili božićno drvce, ali brzo su ga bacili! Pogledajte što je živjelo unutar krošnje
tech
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Dakle, i to je sad moguće
VIDEO Ako dobro uprete oči na jagodici ovog prsta vidjet ćete nešto čudesno
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
Prijepor među stručnjacima
Ogromna studija otkrila nešto neočekivano u vezi medicinskog kanabisa
sport
Marko Martinjak i službeno je najbolji bare knuckle borac svijeta
VIŠE NEGO ZASLUŽENO
Marko Martinjak i službeno je najbolji bare knuckle borac svijeta
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Odbrojavanje počinje
Real Madrid uljepšao Božić Martinu Baturini: Donešena odluka koja se dugo čekala
Fabio Capello bez zadrške o Milanu: "Treba istaknuti pad Modrića..."
Teške riječi
Legendarni trener bez zadrške o Milanu: "Treba istaknuti pad Modrića..."
tv
MasterChef: Selma Karić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
PRIJATELJSTVO!
Selma nakon odlaska iz natjecanja otkrila: "Što MasterChef sastavi, to nitko ne rastavi!"
MasterChef: ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
DVOBOJ
ANKETA: (Ne)ugodno iznenađenje za kandidate - koga biste vi izabrali za suparnika?
MasterChef: ANKETA: Tko će se izboriti za mjesto u velikome finalu? Otkrijte nam što mislite!
NAJBOLJI!
ANKETA: Tko će se izboriti za mjesto u velikome finalu? Otkrijte nam što mislite!
putovanja
Gotovo uz glavnu cestu: Tajni bunker JNA za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
U odličnom stanju
Gotovo uz glavnu cestu: Ogromni tajni bunker JNA-a za koji "nisu znali" ni oni koji su ga gradili
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Živjeli!
Jeste li znali: Zašto nikada ne bismo trebali popiti "jednu ljutu" prije jela?
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
Najskuplje na svijetu...
Do 1000 eura za kilogram: Divlje "povrće" koje uspijeva i u Hrvatskoj postaje sve traženije među gurmanima
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
najveći dobinici godine
Ovih 10 milijardera povećalo je bogatstvo za 730 milijardi dolara u 2025. – među njima i jedan Europljanin
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
Eksperiment
Francusko skijalište nudi besplatno skijanje cijelu zimu. Evo zašto
lifestyle
Zadarska kombinacija u odijelu s kratkim hlačama
Kakav spoj!
Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Alarmantni rezultati nove studije
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Najpopularnija frizura u 2026. godini bit će lob
KLASIK
Ovo će biti najpoželjnija frizura u 2026. godini - jasno nam je zašto
sve
Zadarska kombinacija u odijelu s kratkim hlačama
Kakav spoj!
Zadarska "Zgodna žena": Izdanje koje podsjeća na scene u kojima sve stane i okreće se za stavom i stilom dive
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Alarmantni rezultati nove studije
Liječnici upozoravaju: Sindrom nemirnih nogu možda je rani znak ozbiljne neurološke bolesti!
Marko Perković Thompson nastupa u zagrebačkoj Areni
spektakl u zagrebu
Thompson je na početku koncerta u Areni publici dao jedno obećanje, evo što je u pitanju!
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close