• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Najljepša posveta kamenu, otoku i prošlosti: Komadić raja kraj Vele Luke u kojem ćete zaboraviti na vrijeme

Uvala Pičena dom je obitelji Dragojević koja godinama čuva otočnu tradiciju kilometrima i kilometrima suhozida, kao i tanjurima i čašama kroz koje se otkrivaju mirisi i okusi Korčule...
Nika Borovac 25.09.2025 13:25 komentari
viber Created with Sketch.
Pičena - 5
Pičena - 5 (Foto:Pičena BAY/Privatna arhiva)

Galerija Pičena - 14 25 Pičena - 13 25 Pičena - 15 25 Pičena - 16 25 Arhitektura opstanka jedan je od izraza koji pokušava dočarati umjetnost tradicijskog graditeljstva koje niče stoljećima na hrvatskoj obali i škojima - od suhog kamena i gole potrebe da se nadvlada hirovita priroda, sagradi zaklon, sačuva pitka voda ili istraže nove staze i putevi.

U trendu Kako napraviti rižoto? - 1 Škola kuhanja Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti Novi kviz općeg znanja - 14 15 pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju odgovor u rukavu Složenac Tjedni jelovnik 7 slasnih jela za ovaj tjedan: Jelovnik koji će vam pojednostaviti život i uštedjeti vrijeme na planiranje

Mreža suhozida koju su težaci pleli od prapovijesti kako bi napravili red u kršu nosi brojna imena: gromača, međa, mocir, masjera, redina, prizida, mrtvi zid... samo su neka od njih. Kamena čipka koja se u različitim oblicima pojavljuje duž Jadransko-dinarskog krša oblikovala je krajolik, ali i ljude neraskidive od kamena koji im je služio i učio ih, kako preživljavanju, tako i strpljenju.

Ne čudi stoga da su suhozidi zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro Lijepe Naše. Kroz stoljeća su postali neizostavan dio života na otocima, osobito na Korčuli i škojima u njezinom morskom dvorištu. Kamen se na Vrniku vadio još od vremena neolitika. Mnogi smatraju da je ta stijena u moru ispred Lumbarde vjerojatno najstariji i najdublji kamenolom na Jadranu, koji seže i do 50 metara ispod razine mora.

Kamenu čipku pronaći ćete posvuda u tom kraju, a u sinergiji s maslinama, morem i zvijezdama čini najljepše razglednice.
Jedan od takvih primjera živi na nekoliko kilometara od Vele Luke, u uvali Pičena, gdje su svoj trag u kamenu ostavili otac i sin, Rade i Mario Dragojević. Godinama njih dvojica pripitomljavaju divljakušu koja je s vremenom postala mala ambasada otočnog duha u koju se dolazi zagristi svim osjetilima.

Gospodin Rade Gospodin Rade (Foto: Nika Borovac)

Tko će uzeti auto? 

A sve je krenulo od - Stojadina. Tata Rade je radio u turizmu cijeli život, a mama je bila profesorica hrvatskog jezika. Dok bi ljeti ona bila slobodna, on je imao najviše posla. Ručali bi kod bake i djeda svaki dan – i svaki dan su se raspravljali tko će uzeti auto. Ona se htjela ići kupati s djecom, a njemu je trebao za obilazak hotela, kada je išao u svoje misije, priča nam sin Mario Dragojević. Tako je bilo sve dok djedu nije dozlogrdila svađa pa im je poklonio mali komad zemlje da sagrade kućicu tako da se mama može mirno kupati, a Rade autom ići na posao.

"Tata je napravio vikendicu u kojoj smo provodili najljepša ljeta. U to je vrijeme Pičena bila kompletna divljina. Nije bilo susjeda, nije bilo turista. More je bilo puno ribe. Idila! U međuvremenu se dogodio rat i promijenila se vlast. Tata je dobio otkaz. Nakon cijelog života provedenog u turizmu, (vodio je hotelsko-turističko poduzeće) preko noći je ostao bez svega. Imao je nešto ušteđevine, zemlje i malu kuću. S to malo novca nas dvojica smo napravili drugu kućicu“, prisjeća se Mario, a Rade dodaje:

"Danas si netko, sutra si nitko. Na to ne možemo utjecati. Uzeo sam čekić i počeo klesati kamenje. Bila mi je to psihoterapija. Imao sam veliku sreću što mi se pridružio Mario. Po kamen smo odlazili u Prigradicu autom s prikolicom. Svaki kamen je trebalo naći, ukrcati, iskrcati, obraditi i ugraditi. I to smo sve sami napravili“.

Plima, ilustracija Zanimljivosti Jadranski cunami: Dan kada je podivljalo more uhvatilo ljude na spavanju, izvlačilo ih iz kuća i potapalo brodove

Sve na ruke 

Nije im bilo lako, osobito kada se u Pičenu dolazilo isključivo s mora, barkom. Kamen se u početku donosio na ramenima, a kasnije, kada se utabao put, kariolom na ruke. Tek je kasnije osvanula cesta.

"Bio je to spartanski odgoj", smije se Mario, dodajući kako se u konačnici isplatio. Prije 25 godina krenuli su s iznajmljivanjem kućice i kuhali za goste. Od drveta koje bi more donijelo na plažu Mario je radio namještaj, stolove oko kojih se danas okupljaju gosti i druže uz frišku ribu i vino s otoka. Rukama koje prelaze po lakiranoj drvenoj površini teško je vjerovati da je to nekoć bio otpad. Baš kao i stolci ili pak lampe koje su u prošlom životu bile ferali.

"Mama je kuhala u šumskoj kuhinji, tata je bio majstor gradela, a ja sam konobario. Bio sam mlad i neiskusan, ali učio sam kroz praksu. Osmijehom sam ispravljao pogreške jer gost greške oprašta, ali nepristojnost nikada. Kada sam rekao prijateljima da ću ovdje nešto napraviti nisu mi vjerovali. Ali uspjeli smo. U vrijeme krize i pandemije rušili smo rekorde – stolovi su bili rezervirani i tri tjedna unaprijed“, otkriva Mario i vodi nas da vidimo suhozide koje i dalje neumorno gradi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pičena Bay (@picenabay)

500 kvadrata suhozida 

Kako kaže, do sada su napravili preko 500 četvornih metara kamenog zida, pokazujući nam nevjerojatno precizne niske kamena nanizane na mjestu nekadašnje meje koju je srušilo vrijeme.

Mjesecima je Mario razvrstavao kamenje od jutra do mraka, klesao i slagao na ruke, uz pomoć čekića, jednostavnih alata – i puno volje. Za suhozide nađe vremena izvan sezone, kad nije s gostima, ribarima – ili u maslinama, jer Dragojevići proizvode i ulje u količinama koje su im dovoljne za potrebe u restoranu.

Ako se kloniraju možda zasade i koju lozu, ali do tada će surađivati s otočnim vinarima. Frano Baničević iz Smokvice, obiteljskog nadimka Car, po kojem je i vinarija dobila ime, brine se da ne ponestane pošipa, rukatca i grka. Među imenima na etiketama na stolovima pronaći ćete i ona Željka Pecotića Barana iz Smokvice, Bačića iz Blata, Jakše Krajančića iz Čare i brojne druge.

Korčula - 10 Putovanja Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

Restoran bez jelovnika 

Opipljive vinske karte pa niti jelovnike ne planiraju raditi. Draže im je razgovarati s gostima, ispričati im ponešto o korčulanskim sortama i lokalnim specijalitetima. Priprema se ono što se zaplete o mreže, najčešće na žaru.

Nađe se u kuhinji razne ribe, hobotnica i jastoga, a osim gradela, zagrije se i peka. Ljubitelji mesa biraju teletinu, janjetinu te ponekad biftek, ovisno o tome što se nabavi. Ponekad se i gosti pridruže Dragojevićima u kuhinji pa se uhvate guljenja krumpira ili čišćenja salate da nauče nešto novo.

Znalo se dogoditi da gosti odaberu ribu s broda koji pristane u uvali, a doživljaj im je i dočekati kočaricu, kada ostanu do kasno u noć – ili se pak okupati na mjesečini nakon druženja koje kad jednom krene, traje satima.

"Razgovaramo sa svakim gostom na engleskom, njemačkom, talijanskom ili češkom. Uostalom, imao sam dovoljno vremena naučiti puno o turizmu u kojem sam od svoje 15. godine“, kaže nam gospodin Rade Dragojević, koji je bio svjedok rađanja turizma u Veloj Luci. Između ostalog, on je bio prvi direktor luškog hotela Posejdon, koji je vodio čak 26 godina.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pičena Bay (@picenabay)

Od Grebena do Kalosa 

"Gradilište Greben je bilo alfa i omega Vele Luke, modus vivendi mjesta. Ondje je radilo između 500 i 600 ljudi. Svaka obitelj je ondje imala zaposlenika. Radila je tada i tvornica Jadranka, Ambalaža te Dalmatinska plovidba. Moglo se odsjesti u hotelu Istra i Jadranu, ali to je bilo sve od smještaja.

Turizam u Luci smo počeli razvijati početkom sedamdesetih. Najprije smo otvorili hotel Posejdon '70, a nakon toga je s radom krenula Korkyra ’72, potom Adria i zatim lječilište Kalos", prisjeća se gospodin Rade koji se može pohvaliti činjenicom da je bio među ljudima koji su mjestu pokrenuli novi puls.  

"Bili smo svjesni činjenice da se od nekoliko mjeseci ljeta ne može preživjeti pa smo krenuli razmišljati kako produljiti sezonu. Srećom, u uvali Kale je bilo ljekovito blato, čije su dobrobiti potvrdila istraživanja u Zagrebu i Münchenu. Naime, nakon Drugog svjetskog rata u uvali su bile barake gdje su se ljudi mazali blatom i sunčali kako bi bili zdraviji.

Prepoznali smo priliku, a s lječilištem Kalos produljila se i sezona. Stupili smo u kontakt s finskom agencijom koja se bavila zdravstvenim turizmom. Rekli su nam kako će surađivati s nama najdulje dvije, tri godine, ali toliko im se svidjelo toliko da su nastavili slati ljude sve do rata. Prvi gosti bi dolazili već u ožujku, a zadnji su ostajali do kraja studenog. Pun avion ljudi letio je redovito iz Helsinkija do Dubrovnika. Nije im bilo teško niti voziti se starom pelješkom cestom šest sati do Luke“, prisjeća se s ponosom gospodin Rade Dragojević i dodaje kako se treba pomiriti s time da se vremena mijenjaju. Kako kaže, danas je najsretniji kada pomaže sinu i peče ribu.

"Priča se da sam najbolji roštilj-majstor u cijeloj uvali", šali se gospodin Rade, čije priče inspiriraju sve one koji otkriju pripitomljeni komadić raja kraj Vele Luke pa ostanu promatrati nestvarno lijepe zalaske sunca u društvu kamena, zvijezda i maslina.

Vinarija Jovanov - 8 Hrana i piće Od Blata do zvijezda: Vinski bar usred vinograda zbog kojeg ćete se poželjeti vratiti na Korčulu


 

  • #gdje sjesti
  • #Vela luka
  • #pičena
  • #Suhozid
  • #Korčula
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Je li napuklo jaje sigurno za jelo? Slučaj u kojem ga treba baciti bez oklijevanja
Opasna salmonela
Je li napuklo jaje sigurno za jelo? Slučaj u kojem ga treba baciti bez oklijevanja
Festival gljiva i plodova jeseni: Mirisna subota pod krošnjama Gorskog kotara
Ideja za vikend
Festival gljiva i plodova jeseni: Mirisna subota pod krošnjama Gorskog kotara
Najljepša posveta kamenu, otoku i prošlosti: Komadić raja kraj Vele Luke u kojem ćete zaboraviti na vrijeme
Pravac - Pičena
Najljepša posveta kamenu, otoku i prošlosti: Komadić raja kraj Vele Luke u kojem ćete zaboraviti na vrijeme
Novi kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju odgovor u rukavu
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju odgovor u rukavu
Doviđorno, klasični tiramisu: Inačica talijanskog deserta s pistacijama je - neodoljiva
Ovo još niste probali
Doviđorno, klasični tiramisu: Inačica talijanskog deserta s pistacijama je - neodoljiva
Snežanin neobičan životni put: Ostavila je posao, sjela na bicikl i obišla svijet
Ciklonomad
Snežanin neobičan životni put: Ostavila je posao, sjela na bicikl i obišla svijet
7 slasnih jela za ovaj tjedan: Jelovnik koji će vam pojednostaviti život i uštedjeti vrijeme na planiranje
Tjedni jelovnik
7 slasnih jela za ovaj tjedan: Jelovnik koji će vam pojednostaviti život i uštedjeti vrijeme na planiranje
Istucite grčki jogurt: Recept za kremasto savršenstvo s manje masti, a više proteina od šlaga
Gotovo za 5 minuta
Istucite grčki jogurt: Recept za kremasto savršenstvo s manje masti, a više proteina od šlaga
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Škola kuhanja
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa
Prava talijanska...
Jedna od najboljih pizzerija u Hrvatskoj: Slasna "pjegavica" zbog koje vrijedi sići s autoputa
5 puta veće od Splita: Europsko "more plastike" koje se vidi i iz svemira
Divovsko ogledalo
5 puta veće od Splita: Europsko "more plastike" koje se vidi i iz svemira

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ove stvari privlače smrdljive martine u vaš dom! Evo što morate učiniti da bi ih se riješili
Dobro je znati
Ovo privlači smrdljive martine u vaš dom! Evo što morate učiniti kako biste ih se riješili
Melania Trump odbila susret sa Olenom Zelenskom
odbijenica
Potez Melanije Trump zgrozio Olenu Zelensku i Ukrajince
Nakon Kopenhagena zbog dronova zatvorena i zračna luka u Aalborgu
Već drugi opet ovoga tjedna
VIDEO Drama u europskoj zemlji: Neidentificirani dronovi nad četiri aerodroma
show
Nastavak drame oko para koji je otkriven na koncertu Coldplaya
''nepravedno je''
Bliski izvor preljubnice s koncerta o kojem je pričao cijeli svijet donosi obrat cijeloj priči?
Filip Živojinović iznenadio Aleksandru Prijović za 30. rođendan luksuznim poklonom
rasplakala se
Je li moguće? Poklon koji je Aleksandri Prijović dao suprug vrijedi kao stan u Zagrebu
Lidija Bačić objavila fotografiju iz kade na kojoj je potpuno gola
''Bila i ostala bomba''
Potpuno gola Lidija Bačić fotkom iz kade zapalila Instagram: ''Prizor za infarkt!''
zdravlje
Crte na noktima: Normalna pojava ili razlog za brigu?
Obratite pozornost!
Crte na noktima: Normalna pojava ili razlog za brigu?
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
Kad ti balkanska mafija dođe naplatiti dug: Skeč osvojio regiju, ni snimatelj nije uspio ostati ozbiljan
LOL
Kad ti balkanska mafija dođe naplatiti dug: Skeč osvojio regiju, ni snimatelj nije uspio ostati ozbiljan
Bizaran predmet na staklu parkiranog automobila podiže bezbroj pitanja
Zanimljivo
Bizaran predmet na staklu parkiranog automobila podiže bezbroj pitanja
Balkanska mama postala hit na TikToku: Kći je pokušala nasamariti, a obrat nasmijao gledatelje
Mama zna!
Balkanska mama postala hit na TikToku: Kći je pokušala nasamariti, a obrat nasmijao gledatelje
tech
Novi pristup liječenju mentalnih poremećaja: Umjesto lijekove, liječnici propisuju nešto puno ugodnije
Rezultati su izvrsni
Novi pristup liječenju mentalnih poremećaja: Umjesto lijekove, liječnici propisuju nešto puno ugodnije
Amerikanci već grade F-47, a prvi let se planira za 2028. godinu: "Spremni smo ići brzo. Moramo ići brzo”
U svega tri godine?
Amerikanci već grade F-47, a prvi let se planira za 2028. godinu: "Spremni smo ići brzo. Moramo ići brzo”
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Huntingtonova bolest
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
sport
Šok u Sloveniji! Đalović otišao iz Maribora zbog tučnjave na treningu
kaos!
Šok u Sloveniji! Đalović otišao iz Maribora zbog tučnjave na treningu, njegov igrač ga udario?
Detalji kaosa: Đalović je dobio po glavi od igrača, ultrasi kluba su odmah reagirali, a viđen je i automobil?
užas!
Detalji kaosa: Đalović je dobio po glavi od igrača, ultrasi kluba su odmah reagirali, a viđen je i automobil?
Izjava trenera Dinama nakon pobjede karijere možda je nešto najbolje što ćete danas čuti
svašta je prošao
VIDEO Izjava trenera Dinama nakon pobjede karijere možda je nešto najbolje što ćete danas čuti
tv
MasterChef: Kandidatkinja svojim postupkom šokirala chefa Stjepana! Jeste li vi znali da se ovo nikako ne smije raditi?!
VAŽNA STVAR!
Kandidatkinja svojim postupkom šokirala chefa Stjepana! Jeste li vi znali da se ovo nikako ne smije raditi?!
U dobru i zlu: Zdravica koju će pamtiti - koja je vijest obradovala cijelu obitelj?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Zdravica koju će pamtiti - koja je vijest obradovala cijelu obitelj?
MasterChef: Mislili su da su sigurni, a onda je uslijedilo iznenađenje!
TIM MARIO
Mislili su da su sigurni, a onda je uslijedilo iznenađenje!
putovanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju odgovor u rukavu
15 pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju odgovor u rukavu
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Škola kuhanja
Kako napraviti savršen rižoto? "Masterchef" Mario Mihelj otkriva koje sve korake ne smijete preskočiti
Najjednostavniji kolač s jabukama: Sočni griz jeseni za svako doba dana
Lako
Najjednostavniji kolač s jabukama: Sočni griz jeseni za svako doba dana
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Službeno se oprostili od bivšeg šefa i tutnuli mu otpremninu od 80 milijuna funti
Ide kući pjevajući
Službeno se oprostili od bivšeg šefa i tutnuli mu otpremninu od 80 milijuna funti
Novi početak nakon karijere u bankarstvu. Sada će kreirati strategije financiranja svih divizija Bosqara
velika odluka
Novi početak nakon karijere u bankarstvu. Sada će kreirati strategije financiranja svih divizija Bosqara
lifestyle
Domaća glumica s najviše stila
the diva
Njezin stil oduševi sve redom: Ovu hrvatsku glumicu proglasile ste modnom kraljicom
Variva, juhe i gulaši: Popis recepat za jela na žlicu
Jesenski klasici
25 recepata za jela na žlicu: Ako se pitate što kuhati za ručak, ovaj popis bit će vam spas
Danijela Martinović u skinny trapericama i gležnjačama na petu
PREDOBRO IZDANJE
Danijela Martinović: Dokaz da su skinny traperice i gležnjače na petu pobjednička jesenska kombinacija
sve
Kad ti balkanska mafija dođe naplatiti dug: Skeč osvojio regiju, ni snimatelj nije uspio ostati ozbiljan
LOL
Kad ti balkanska mafija dođe naplatiti dug: Skeč osvojio regiju, ni snimatelj nije uspio ostati ozbiljan
Nastavak drame oko para koji je otkriven na koncertu Coldplaya
''nepravedno je''
Bliski izvor preljubnice s koncerta o kojem je pričao cijeli svijet donosi obrat cijeloj priči?
Filip Živojinović iznenadio Aleksandru Prijović za 30. rođendan luksuznim poklonom
rasplakala se
Je li moguće? Poklon koji je Aleksandri Prijović dao suprug vrijedi kao stan u Zagrebu
Škafetin - 8
Škafetin

Skriveni restoran u obiteljskoj kući: Ispunjeni san bivšeg natjecatelja MasterChefa u kojem ćete poželjeti ostati satima

U Škafetinu ne primaju kartice, a jelovnika nema jer dnevno svježe namirnice kreiraju meni, o čemu će vam više ispričati domaćini... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close