• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Najljepša posveta kamenu, otoku i prošlosti: Komadić raja kraj Vele Luke u kojem ćete zaboraviti na vrijeme

Uvala Pičena dom je obitelji Dragojević koja godinama čuva otočnu tradiciju kilometrima i kilometrima suhozida, kao i tanjurima i čašama kroz koje se otkrivaju mirisi i okusi Korčule...
Nika Borovac 25.09.2025 13:25 komentari
viber Created with Sketch.
Pičena Bay
Pičena Bay (Foto:Pičena BAY/Privatna arhiva)

Galerija Pičena Bay 36 Pičena Bay - 3 36 Pičena Bay - 1 36 Pičena Bay - 2 36 Arhitektura opstanka jedan je od izraza koji pokušava dočarati umjetnost tradicijskog graditeljstva koje niče stoljećima na hrvatskoj obali i škojima - od suhog kamena i gole potrebe da se nadvlada hirovita priroda, sagradi zaklon, sačuva pitka voda ili istraže nove staze i putovi.

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Grand Egyptian Museum (GEM) Novi na popisu Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela

Mreža suhozida koju su težaci pleli od prapovijesti kako bi napravili red u kršu nosi brojna imena: gromača, međa, mocir, masjera, redina, prizida, mrtvi zid... samo su neka od njih. Kamena čipka koja se u različitim oblicima pojavljuje duž jadransko-dinarskog krša oblikovala je krajolik, ali i ljude neraskidive od kamena koji im je služio i učio ih, kako preživljavanju, tako i strpljenju.

Ne čudi stoga da su suhozidi zaštićeni kao nematerijalno kulturno dobro Lijepe Naše. Kroz stoljeća su postali neizostavan dio života na otocima, osobito na Korčuli i škojima u njezinom morskom dvorištu. Kamen se na Vrniku vadio još od vremena neolitika. Mnogi smatraju da je ta stijena u moru ispred Lumbarde vjerojatno najstariji i najdublji kamenolom na Jadranu, koji seže i do 50 metara ispod razine mora.

Kamenu čipku pronaći ćete posvuda u tom kraju, a u sinergiji s maslinama, morem i zvijezdama čini najljepše razglednice.
Jedan od takvih primjera živi na nekoliko kilometara od Vele Luke, u uvali Pičena, gdje su svoj trag u kamenu ostavili otac i sin, Rade i Mario Dragojević. Godinama njih dvojica pripitomljavaju divljakušu koja je s vremenom postala mala ambasada otočnog duha u koju se dolazi zagristi svim osjetilima.

Gospodin Rade Gospodin Rade (Foto: Nika Borovac)

Tko će uzeti auto? 

A sve je krenulo od - stojadina. Tata Rade je radio u turizmu cijeli život, a mama je bila profesorica hrvatskog jezika. Dok bi ljeti ona bila slobodna, on je imao najviše posla. Ručali bi kod bake i djeda svaki dan – i svaki dan su se raspravljali tko će uzeti auto. Ona se htjela ići kupati s djecom, a njemu je trebao za obilazak hotela, kada je išao u svoje misije, priča nam sin Mario Dragojević. Tako je bilo sve dok djedu nije dozlogrdila svađa pa im je poklonio mali komad zemlje da sagrade kućicu tako da se mama može mirno kupati, a Rade autom ići na posao.

"Tata je napravio vikendicu u kojoj smo provodili najljepša ljeta. U to je vrijeme Pičena bila kompletna divljina. Nije bilo susjeda, nije bilo turista. More je bilo puno ribe. Idila! U međuvremenu se dogodio rat i promijenila se vlast. Tata je dobio otkaz. Nakon cijelog života provedenog u turizmu, (vodio je hotelsko-turističko poduzeće) preko noći je ostao bez svega. Imao je nešto ušteđevine, zemlje i malu kuću. S to malo novca nas dvojica smo napravili drugu kućicu“, prisjeća se Mario, a Rade dodaje:

"Danas si netko, sutra si nitko. Na to ne možemo utjecati. Uzeo sam čekić i počeo klesati kamenje. Bila mi je to psihoterapija. Imao sam veliku sreću što mi se pridružio Mario. Po kamen smo odlazili u Prigradicu autom s prikolicom. Svaki kamen je trebalo naći, ukrcati, iskrcati, obraditi i ugraditi. I to smo sve sami napravili“.

Plima, ilustracija Zanimljivosti Jadranski cunami: Dan kada je podivljalo more uhvatilo ljude na spavanju, izvlačilo ih iz kuća i potapalo brodove

Sve na ruke 

Nije im bilo lako, osobito kada se u Pičenu dolazilo isključivo s mora, barkom. Kamen se u početku donosio na ramenima, a kasnije, kada se utabao put, kariolom na ruke. Tek je kasnije osvanula cesta.

"Bio je to spartanski odgoj", smije se Mario, dodajući kako se u konačnici isplatio. Prije 25 godina krenuli su s iznajmljivanjem kućice i kuhali za goste. Od drveta koje bi more donijelo na plažu Mario je radio namještaj, stolove oko kojih se danas okupljaju gosti i druže uz frišku ribu i vino s otoka. Rukama koje prelaze po lakiranoj drvenoj površini teško je vjerovati da je to nekoć bio otpad. Baš kao i stolci ili pak lampe koje su u prošlom životu bile ferali.

"Mama je kuhala u šumskoj kuhinji, tata je bio majstor gradela, a ja sam konobario. Bio sam mlad i neiskusan, ali učio sam kroz praksu. Osmijehom sam ispravljao pogreške jer gost greške oprašta, ali nepristojnost nikada. Kada sam rekao prijateljima da ću ovdje nešto napraviti nisu mi vjerovali. Ali uspjeli smo. U vrijeme krize i pandemije rušili smo rekorde – stolovi su bili rezervirani i tri tjedna unaprijed“, otkriva Mario i vodi nas da vidimo suhozide koje i dalje neumorno gradi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pičena Bay (@picenabay)

500 kvadrata suhozida 

Kako kaže, do sada su napravili preko 500 četvornih metara kamenog zida, pokazujući nam nevjerojatno precizne niske kamena nanizane na mjestu nekadašnje meje koju je srušilo vrijeme.

Mjesecima je Mario razvrstavao kamenje od jutra do mraka, klesao i slagao na ruke, uz pomoć čekića, jednostavnih alata – i puno volje. Za suhozide nađe vremena izvan sezone, kad nije s gostima, ribarima – ili u maslinama, jer Dragojevići proizvode i ulje u količinama koje su im dovoljne za potrebe u restoranu.

Ako se kloniraju možda zasade i koju lozu, ali do tada će surađivati s otočnim vinarima. Frano Baničević iz Smokvice, obiteljskog nadimka Car, po kojem je i vinarija dobila ime, brine se da ne ponestane pošipa, rukatca i grka. Među imenima na etiketama na stolovima pronaći ćete i ona Željka Pecotića Barana iz Smokvice, Bačića iz Blata, Jakše Krajančića iz Čare i brojne druge.

Korčula - 10 Putovanja Pogledajte nevjerojatne prizore Korčule: Grad kontrasta, između mora i povijesti

Restoran bez jelovnika 

Opipljive vinske karte pa ni jelovnike ne planiraju raditi. Draže im je razgovarati s gostima, ispričati im ponešto o korčulanskim sortama i lokalnim specijalitetima. Priprema se ono što se zaplete o mreže, najčešće na žaru.

Nađe se u kuhinji razne ribe, hobotnica i jastoga, a osim gradela, zagrije se i peka. Ljubitelji mesa biraju teletinu, janjetinu te ponekad biftek, ovisno o tome što se nabavi. Ponekad se i gosti pridruže Dragojevićima u kuhinji pa se uhvate guljenja krumpira ili čišćenja salate da nauče nešto novo.

Znalo se dogoditi da gosti odaberu ribu s broda koji pristane u uvali, a doživljaj im je i dočekati kočaricu, kada ostanu do kasno u noć – ili se pak okupati na mjesečini nakon druženja koje kad jednom krene, traje satima.

"Razgovaramo sa svakim gostom na engleskom, njemačkom, talijanskom ili češkom. Uostalom, imao sam dovoljno vremena naučiti puno o turizmu u kojem sam od svoje 15. godine“, kaže nam gospodin Rade Dragojević, koji je bio svjedok rađanja turizma u Veloj Luci. Između ostalog, on je bio prvi direktor luškog hotela Posejdon, koji je vodio čak 26 godina.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pičena Bay (@picenabay)

Od Grebena do Kalosa 

"Gradilište Greben je bilo alfa i omega Vele Luke, modus vivendi mjesta. Ondje je radilo između 500 i 600 ljudi. Svaka obitelj je ondje imala zaposlenika. Radila je tada i tvornica Jadranka, Ambalaža te Dalmatinska plovidba. Moglo se odsjesti u hotelu Istra i Jadranu, ali to je bilo sve od smještaja.

Turizam u Luci smo počeli razvijati početkom sedamdesetih. Najprije smo otvorili hotel Posejdon '70, a nakon toga je s radom krenula Korkyra ’72, potom Adria i zatim lječilište Kalos", prisjeća se gospodin Rade koji se može pohvaliti činjenicom da je bio među ljudima koji su mjestu pokrenuli novi puls.  

"Bili smo svjesni činjenice da se od nekoliko mjeseci ljeta ne može preživjeti pa smo krenuli razmišljati kako produljiti sezonu. Srećom, u uvali Kale je bilo ljekovito blato, čije su dobrobiti potvrdila istraživanja u Zagrebu i Münchenu. Naime, nakon Drugog svjetskog rata u uvali su bile barake gdje su se ljudi mazali blatom i sunčali kako bi bili zdraviji.

Prepoznali smo priliku, a s lječilištem Kalos produljila se i sezona. Stupili smo u kontakt s finskom agencijom koja se bavila zdravstvenim turizmom. Rekli su nam kako će surađivati s nama najdulje dvije, tri godine, ali toliko im se svidjelo da su nastavili slati ljude sve do rata. Prvi gosti bi dolazili već u ožujku, a zadnji su ostajali do kraja studenog. Pun avion ljudi letio je redovito iz Helsinkija do Dubrovnika. Nije im bilo teško niti voziti se starom pelješkom cestom šest sati do Luke“, prisjeća se s ponosom gospodin Rade Dragojević i dodaje kako se treba pomiriti s time da se vremena mijenjaju. Kako kaže, danas je najsretniji kada pomaže sinu i peče ribu.

"Priča se da sam najbolji roštilj-majstor u cijeloj uvali", šali se gospodin Rade, čije priče inspiriraju sve one koji otkriju pripitomljeni komadić raja kraj Vele Luke pa ostanu promatrati nestvarno lijepe zalaske sunca u društvu kamena, zvijezda i maslina.

Vinarija Jovanov - 8 Hrana i piće Od Blata do zvijezda: Vinski bar usred vinograda zbog kojeg ćete se poželjeti vratiti na Korčulu


 

  • #gdje sjesti
  • #Vela luka
  • #pičena
  • #Suhozid
  • #Korčula
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Prava jesenska
Brzo, jednostavno i neodoljivo: Recept za mađarsku pitu od jabuka
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
(Ohridski) čomlek
Koliko mesa, toliko luka: Recept za makedonski specijalitet koji se sporo kuha, a dugo grije (dušu)
Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Nenamjerno, a sjajno
Kada pogreška vrijedi milijarde: Slučajni izumi bez kojih je život danas nezamisliv
Kako je Staljin ukinuo - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Nije išlo
Kako su u Rusiji ukinuli - vikend: Kaotičan i neuspješan eksperiment zvan petodnevka
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Za pola sata
Još, molim: Brze pileće okruglice nadahnute okusima Italije
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini
Laganini na put
15 najsigurnijih zemalja za putovanje u 2026. godini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Čistio bunar i pronašao eksplozivna sredstva
POLICIJA IZAŠLA NA TEREN
Slavonac čistio bunar, pa se šokirao pronalaskom: Odmah je pozvao policiju
Kamioni s posebnim senzorima prepoznaju pogrešno odvojen otpad
AI u Njemačkoj
Kazne za građane: Kamioni prepoznaju pogrešno odvojen otpad
Britanija šalje pomoć u Belgiju radi zaustavljanja incidenata s dronovima
BESPILOTNE LETJELICE
Svjetska sila hitno šalje pomoć državi EU-a: "Poslat ćemo ljude i opremu"
show
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Gordan Grlić Radman u šetnju zagrebačkom špicom poveo suprugu Marijanu
evo kako izgleda!
Ministar Grlić Radman pod ruku je u šetnji špicom vodio suprugu, o kojoj je poznato samo jedno
Udala se TikTokerica Nora Bago
pogledajte ludu atmosferu!
Popularna Splićanka stala pred oltar: "Da sam znala za koga ću se udati..."
zdravlje
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
Važno!
Stručnjaci imaju upozorenje za sve roditelje – pratite ovaj znak prije nego bude prekasno!
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kirurg otkrio jednostavan test kojim možete provjeriti zdravlje srca! Na ovo treba pripaziti
Zdravlje na prvom mjestu
Kirurg otkrio jednostavan test kojim možete provjeriti zdravlje srca! Na ovo treba pripaziti
tech
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Poznati su neki detalji
Projekt koji bi mogao promijeniti naše poimanje svemira: Znanstvenici u “lovu” na izvanzemaljce
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
sport
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
otežan put
Šok za Dalića i Vatrene: FIFA uoči SP-a uvodi pravilo koje mijenja sve
Poznati trener viđen na utakmici Dinama u Puli: Hoće li treći put postati trener Modrih?
bez posla je
Poznati trener viđen na utakmici Dinama u Puli: Hoće li treći put postati trener Modrih?
tv
Kumovi: Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkiri ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
KUMOVI
Puno je toga što Zaglavčani ne znaju! Koje će se nove tajne otkriti ne propustite doznati u novim epizodama serije "Kumovi"
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
KUMOVI
Kumovi: Je li moguće da neki i dalje ne vjeruju?
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
"Planina svih planina"
Možda nije najviša, ali je najbrutalnija: "Divlja planina" koja ne oprašta pogreške
novac
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
lifestyle
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić ih nosi uz kratku bundu
Crne haljine za jesen i zimu 2025. iz trgovina
od xs do xxl
15 haljina koje stvarno stoje svima, najjeftinija je 13 eura
Zašto birati eriku prije vrijeska?
zanimljivo i korisno
“Načinjena je nepravda prema prirodi“: Evo zašto bismo uvijek trebali birati erike, a ne ovakav vrijesak
sve
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić?
samozatajni riječani
Kako izgledaju roditelji Mije Negovetić? Osvanula je njihova zajednička fotografija
Ksenija Pajić u trapericama i bundi na zagrebačkoj špici 2025.
Ležerna i dotjerana
Ove traperice savršen su izbor za šetnju gradom, a Ksenija Pajić ih nosi uz kratku bundu
DoBar - 6
Izvan sezone

DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

Ni jelovnik, a ni vinska karta se ne listaju poput telefonskog imenika – umjesto toga na nekoliko stranica ispisana je promišljena ponuda s dovoljno velikim izborom da svatko pronađe favorite... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close