Mit broj 1: Sushi je isključivo japansko jelo
Većina zemalja jugoistočne Azije ima nekakvu podvrstu, ili jelo vrlo slično sushiju. Tako da ovaj mit baš i nije točan. Sushi je jednostavno najpopularniji, ali i u drugim istočnim zemljama se jede riža, povrće i plodovi mora..

Mit broj 2: Sushi je preskup
Kad se sushi pojavio, nudio se kao najobičnija ulična hrana. Sad je statusom u rangu hamburgera ili hot doga, i postao je cijenjeni snack. Ideji o skupoći vjerojatno pridonosi činjenica da u Japanu meni u nekim sushi barovima košta i po 500 dolara, ali gledajući širu sliku - sushi je u svom osnovnom obliku danas prihvatljiv većini.


Mit broj 3: Neke vrste sushija poslužuju se žive
Takav način pripreme jela naziva se ikizukuri, ali to je drugi ogranak japanske kuhinje i nije vezan za sushi.

Mit broj 4: Losos je tradicionalan sastojak sushija
Ne, kad je sushi tek zaživio, losos se nije rabio - tek je nakon nekog vremena došao do današnjeg statusa.

Mit broj 5: Sushi znači „sirovo meso“
Porijeklo riječi sushi se još uvijek ne zna. Postoji tisuću pitanja što ono znači, ali sushi prevoditi kao "sirovo meso" je potpuno pogrešno.


Mit broj 6: Žene ne mogu biti sushi majstori zbog pretoplih ruku
Jasno, ovaj mit je potpuno promašen. Objašnjenje je jednostavno - žene se u početku nisu bavile pripremanjem sushija, ali danas u Japanu ima mnogo žena koje se mogu podičiti titulama sushi chefova.

Mit broj 7: Sushi ide uz sake
I sushi i sake rade se od riže, tako da je u ovom slučaju te namirnice ipak previše. Sushi obično ide uz pivo ili zeleni čaj, tako da ćete u Japanu teško vidjeti ovu kombinaciju. No, kako je lakše u hrvatsku uvesti sushi nego japansko pivo - eto...


Mit broj 8: Sushi traži posebnu rižu
Potpuno pogrešno. Stvar je samo u tome da je možda kvalitetnija ili svježija. Jednostavno, nigdje u Japanu nećete naći „sushi rižu“, osim ako je ne naprave za lakovjerne, poput gemišta...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju