1. Sjedite za barom
90% posla sushi kuhara odrađuje se prije samog otvaranja restorana. Za kuhara je priprema hrane vježba, a posluživanje predstava. Zato je najbolje - zauzeti mjesto u prvom redu. Bolje ćete doživjeti s koliko je pažnje pripreman vaš obrok, a uz nekoliko prijateljskih pitanja i pokazivanje istinskog interesa - možda zaradite i koji zalogaj gratis.

2. Vjerujte konobaru

Njihov je posao da vama bude ugodno, pa im ne otežavajte. Ako ste hrabri, prepustite se kuharu i naručite menu po njegovom odabiru. Kako god, dopustite konobaru da vam sugerira. Ako ništa drugo objasnit će vam što je što, tako da ne završite večer s punim ustima ježevih genitalija.

3. Nemojte se bojati postavljati pitanja

Ni vaš konobar vjerojatno nije znao ništa o sushiju prije nego što je počeo raditi, tako da ne morate osjećati nelagodu. Ako vam nešto nije jasno – pitajte!

4. Ne naručujte sve odjednom
Prebrzim razbacivanjem izraza poput sashimija i nigirija, možete si umisliti da djelujete kao profesionalac, ali profesionalci to ne čine. Naručujte pomalo, a konobar će se pobrinuti da spoji okuse koji će maziti vaše nepce.

5. Ako sojin umak i wasabi nisu posluženi, ne pitajte za njih
Većina sushi kuhara nije oduševljena idejom da njihove pomno izrađene 'kreacije' utapate u soja sosu. Wasabi i đumbir se koriste da vam pročiste nepca. 

6. Specijalitet kuće
Obavezno pitajte za jelo po kojem je restoran poznat. To je znak poštovanja i budite sigurni da će kuhar kod pripreme svaki put dati sve od sebe.

7. U tradicionalnom sushi baru, sashimi naručite prije sushija
Prvo sashimi, pa lagano prema sushiju. I dok vam se možda čini da biste trebali početi sa zdjelom miso juhe, znajte da se tradicionalno juha poslužuje - posljednja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju