Zapečena riža s piletinom varijacija je klasične kombinace - ali s više boje i okusa. Priprema traje svega 20 minuta, a ostatak posla odrađuje pećnica. S malo posla dobivate pravo domaće jelo koje se rijetko kome neće svidjeti.
Ovo kremasto, mirisno jelo zadovoljit će i one najzahtjevnije. Posebnu notu ovom jednostavnom složencu daje hrskavi sloj parmezana na vrhu, koji svakim zalogajem donosi uzbudljiv kontrast prema mekoj, kremastoj unutrašnjosti. Po želji prije parmezana pospite i neki topivi sir za još više okusa.
Zapečena riža s piletinom - sastojci:
- 3 komada pilećih prsa bez kostiju i kože
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 veliki žuti luk, sitno nasjeckan
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 šalice bijele riže dugog zrna, isprane
- 300 g gotovog umaka od gljiva (ili guste instant juhe)
- 400 ml pilećeg temeljca
- 85 g sitno naribanog parmezana
Zapečena riža s piletinom - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
- Piletinu osušite papirnatim ručnicima; posolite i popaprite.
- U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Pržite piletinu dok ne postane zlatno-smeđa, oko 5 minuta sa svake strane. Prebacite na tanjur. Ostavite da se malo ohladi, a zatim natrgajte vilicama.
- Smanjite vatru i u istu tavu dodajte luk, posolite ga i pržite dok ne omekša i ne dobije smećkastu boju, oko 10 minuta. Dodajte češnjak i pržite još minutu. Pojačajte vatru, dodajte rižu i pržite je 1 minutu.
- Prebacite smjesu rižu u posudu za pečenje dimenzija 33 x 23 cm. Dodajte umak od gljiva i temeljac; začinite solju i paprom i dobro promiješajte.
- Prekrijte posudu folijom i pecite 1 sat. Otkrijte, umiješajte natrganu piletinu, a zatim ponovno pokrijte folijom. Nastavite peći dok riža ne bude kuhana, još oko 10 minuta.
- Pospite sirom i kratko zapecite.
- Pospite peršinom i poslužite.
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove