Vitka i visoka, bijelkasta i elegantna, sunčanica je mnogima jedna od omiljenih gljiva. Iako je sezona branja već pri kraju, ponegdje, u bjelogoričnim šumama, na rubovima šuma i po livadama još je se može pronaći.

Zbog svoje veličine lako je uočljiva, a teško ju je zamijeniti i s nejestivim ili otrovnim gljivama, ako ste upoznati s ovim malim trikom za njeno raspoznavanje. Naime, ispod klobuka sunčanica ima prsten koji je pomičan. Ako se prsten ne miče - nije sunčanica. Ipak, ako niste imali prijašnjeg iskustva, obavezno provjerite sve primjerke s iskusnim gljivarima ili u lokalnom gljivarskom društvu!

Slična joj je otrovna sunčanica, a razlika je u tome što otrovna sunčanica ima glatki stručak, a na prerezu ili oštećenim mjestima pocrveni.

> Zaobiđite ih u širokom luku: Najotrovnije gljive u Hrvatskoj

Klobuk mlade sunčanice okruglog je oblika i na sredini, s gornje strane, ima uočljivo smeđe ispupčenje. Kada se gljiva otvori i izravna, ovo ispupčenje postaje još uočljivije.

Gornja strana klobuka sunčanice prekrivena je "ljuskama" smeđe ili sivkastosmeđe boje, a one se mogu i oljuštiti. S donje strane klobuka su listići koji su bijeli, ako je gljiva mlada, a potamne kada je starija.

Klobuk može narasti i do 30 centimetara širine, a jedino je on jestiv od ove gljive. Nećete se otrovati od stručka, ali je tvrd pa nije ukusan, tako da ni ne pokušavajte. I stručak može narasti do 30 centimetara.

Kada ste sigurni da ste stvarno ubrali sunčanicu, nemojte je kuhati jer se brzo raspada. Možete ju prepržiti, a najbolja je pohana. S receptom nema zabune. Nakon što ste gljive odvojili od stručka i očistili (prebrisali papirnatim ručnikom), posolite, popaprite i stavite u brašno, jaja i krušne mrvice. Pohajte nekoliko minuta sa svake strane.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju