Rumunjska je velika i ako želite u jednom putovanju vidjeti njezine najsjajnije točke preporučujemo vam da za nju rezervirate minimalno tjedan dana. Avionske karte možete naći po jeftinoj cijeni iz Budimpešte, a uz dobru organizaciju stignete doživjeti sve.


Kamo iz Bukurešta?


Ako na putu u Rumunjsku sletite u Bukureštu, možda je najbolje da odmah krenete dalje. Jedan od najzanimljivijih dijelova Rumunjske je Transilvanija, koja zajedno s pokrajinama Moldavijom i Vlaškom čini jezgru današnje Rumunjske. Budući da se za taj dio isplati rezervirati malo više vremena, naš je prijedlog da se iz Bukurešta prvo zaputite u Transilvaniju, i to ravno iz zračne luke. Kako su u toj pokrajini najpopularniji gradovi Sibiu, Sigišoara i Brašov, naša je preporuka da se smjestite u Brašovu koji će vam biti odlična polazišna točka za dalje.

Dvorac Bran Dvorac Bran (Foto: Getty Images)


Usudite se upoznati Drakulu


Taj dan i još 2 ili 3 dana ostavite za Transilvaniju i mističnu priču o Drakuli koja je vjerojatno jedan od top razloga zašto ste se uopće odlučili na put u Rumunjsku. Stoga, kada se naspavate od puta i prošećete Brašovom, obavezno jedan cijeli dan rezervirajte za mjesto Bran koje se nalazi nedaleko od Brašova (30 kilometara). Tamo se nalazi slavni Drakulin dvorac, najposjećenija rumunjska atrakcija. U njemu je navodno bio zatočen Vlad III. dva dana, a izgledom i podsjeća na Drakulin dvorac iz opisa priče. Vlasnici su ga odlučili pretvoriti u turističku atrakciju i u tome su, zaista, uspjeli. Sablasni ton koji ostavlja priča o Drakuli ispunjava cijeli dvorac i na trenutke čini posjet dvorcu posebno uzbudljivim.

> Balkanski Pariz: Otputujte u metropolu u kojoj u centru možete iznajmiti stan za 30-ak kuna po osobi


Rodno mjesto poznatog vampira


Sigišoara je jedan od najbolje sačuvanih europskih srednjovjekovnih gradića s utvrđenim starim gradom i citadelom. Poznat je po kući Drakulinog oca Vlada u kojoj se navodno i sam Drakula rodio. Rezervirajte jedan dan za rodno mjesto slavnog vampira i, osim njegove rodne kuće, razgledajte grad koji na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine kao primjer povijesti i kulture transilvanijskih Sasa.

Sigišoara Sigišoara (Foto: Getty Images)

Šećer na kraju


Kada ste riješili ovaj dio Transilvanije, vratite se u Bukurešt otkud vam polazi avion, tj. preostale dane iskoristite za prijestolnicu Rumunjske, bit će vam dovoljno. Zbog svoja 2 velika bulevara i velikih zgrada koje su projektirali strani arhitekti, većinom Francuzi i Talijani, naziva se još i „balkanskim Parizom“. Posjetite slavni rumunjski parlament, uživajte u rumunjskoj kuhinji, a želite li saznati sve o povijesti Rumunjske posjetite Nacionalni muzej rumunjske povijesti.
Valuta u Rumunjskoj je rumunjski lej koji vrijedi oko kune i pol, a cijene će vas ugodno iznenaditi.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju