U glavnom gradu Rumunjske možete se diviti širokim avenijama, zbog kojih je grad svojevremeno prozvan Parizom istoka. Imate priliku i razgledati drugu najveću zgradu na svijetu Palaču parlamenta (odmah nakon Pentagona), za čiju je izgradnju nekadašnji vladar zemlje Nicolae Ceausescu doslovno porušio pola grada.

No ako tragate za nečim posve drugačijim, onda se kao idealno mjesto za posjet nameće Rumunjski muzej kiča, u kojem su mjesto našli neukusni, neobični i pomalo ridikulozni predmeti prikupljeni diljem države.

Kič, što je uopće kič? Niskovrijedno stvaralaštvo s umjetničkim pretenzijama i ciljem dostupnosti što širem krugu ljudi? Rekli bismo da je to pseudoumjetnost. Ako vas zanima što sve spada u kič, a put vas je nanio u Bukurešt, svakako posjetite ovaj muzej!

Muzej je otvorio Christian Lica, a podijeljen je na ukupno osam cjelina, od čega je jedna u potpunosti posvećena grofu Drakuli i načinu na koji je on prikazivan i mijenjan tijekom godina.

Naime, iako slavni roman povezujemo s Rumunjskom, važno je znati kako u vrijeme njegova nastajanja Transilvanija nije bila dio zemlje. Rumunji dugo nisu Drakulu doživljavali kao dio svoje kulture. Tek posljednjih godina, s porastom broja turista, grof s oštrim zubima postao je znatno bliži i domaćem stanovništvu.

Mici - 4 Hrana i piće Ćevapi na steroidima: Rumunjski mici koje je EU htio zabraniti zbog "nedopuštenog" sastava

Ostale cjeline u muzeju pomalo su kontroverzne. Naime, jedna pokazuje komunistički kič, a druga se bavi religijskim kičem. Između više od dvije stotine eksponata posebno se izdvajaju plastični srebrni križevi, obojeni kipovi klaunova te Drakula u prirodnoj veličini.

Dodatni plus ovog muzeja jest što i sami posjetitelji mogu izraditi nešto što može potpasti pod kič te im je na raspolaganju radionica. Također, vlasnik muzeja zamolio je i sve one koji imaju nešto zanimljivo kod kuće i žele to podijeliti s drugima, da šalju fotografije tih predmeta.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte zanimljive izloške Rumunjskog muzeja kiča, a sve ostale informacije  pronađite na službenoj web-stranici.

Zemlja piva i čokolade: 7 belgijskih gradova koji će oduševiti svakog putnika +0 Brugge - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju