Dani kad je Bukurešt bio poznat kao Pariz Istoka ili Balkana davno su iza nas, ali to ne znači da su prošli i slavni dani glavnog grada Rumunjske. Metropola se svakim danom redefinira spajajući svoju povijest i moderni identitet.

Na prvi pogled arhitektura se može činiti "zbunjujućom", ali zapravo se radi o zanimljivoj mješavini starog i novog. Između blokova zgrada izgrađenih za vrijeme komunizma svako malo iskoči neka stara crkva ili građevina stila art nouveau

Ovdje ima muzeja i parkova koliko vas volja, a mi vam donosimo još neke od razloga zbog kojih je posjet Bukureštu sasvim dobra ideja.

Ponovno oživljeni stari grad

Bukurešt je mjesto u kojem su se trgovci sastajali još od 15. stoljeća, ali najviše je stradao za vrijeme Ceausescuove diktature, kad je potpuno oronuo. Danas se zgrade u starom dijelu gradu obnavljaju i dobivaju novo ruho, a pješačka zona jedno je od mjesta s najboljim noćnim životom u Europi. Knjižare, restorani, kafići i kina dodatni su plus.

Posjet Drakulinu dvorcu

Vlad Tepeš svakako je jedan od najpoznatijih Rumunja uopće te se spominje i kao utemeljitelj Bukurešta, a preko agencija možete se zaputiti na jednodnevni izlet i posjetiti njegov dvorac. Uz dvorac Bran, koji je inspirirao Brama Stokera da napiše priču o grofu Drakuli, tu je i dvorac Peles, koji se također isplati vidjeti.

Palača parlamenta

Druga najveća adminsitrativna zgrada na svijetu (odmah nakon Pentagona), najveća zgrada Europe i najteža zgrada na svijetu – samo su neke od činjenica koje se vežu za građevinu zbog čije je izgradnje Ceausescu porušio dobar dio Bukurešta. Naravno, zgrada je nezamislivo luksuzna, ali i kičasta, a rumunjski diktator u njoj praktički i nije stigao uživati. Danas se unutar nje nalaze parlament i muzej suvremene umjetnosti.

Crkva Stavropoleos

Crkvu je u 18. stoljeću sagradio grčki redovnik Ionikie Stratonikeas, a prava je oaza mira, tišine i divote. Fini kamen, drvo, rumunjki i bizantski elementi čine je vrijednom obilaska i divljenja.

Fidži - 6 Putovanja Otoci toliko savršeni da bi trebali postojati samo u snovima

Ostaci „Pariza“

Kao što smo već rekli, grad je nekoć bio poznat kao Pariz Istoka. Zasluga je to u prvom redu kralja Karla, koji je doveo francuske arhitekte i dao im potpunu slobodu u stvaranju grada. Dobar dio tog francuskog stila kasnije je „nagrđen“ socijalističkom arhitekturom, ali nešto je ipak ostalo očuvano. Posjetite i palaču Cantacuzino, koja, najblaže rečeno, izgleda prekrasno.

Parkovi, parkovi, parkovi...

Bukurešt je ispunjen predivnim parkovima, a najstariji, napravljen sredinom 19. stoljeća, jest Cismigiu Gardens. Drugi park koji valja spomenuti jest Herastrau, gdje se nalazi kazalište na otvorenom, ali i golemi prostor za rekreaciju. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti na Karlov park, koji se smatra najljepšim.

Najbolja knjižara na svijetu?

Smještena unutar zgrade izgrađene u 19. stoljeću, Carturesti Carusel smatra se jednom od najčudesnijih knjižara na planetu. Nevjerojatni dizajn ostavit će vas bez teksta, a svi koji vole knjige uživat će u mnogobrojnim naslovima koje ovdje mogu pronaći.

Tu više ne kroči ljudska noga: 7 najstrašnijih napuštenih gradova svijeta Gradovi duhovi - 4 Gradovi duhovi - 5 Gradovi duhovi - 3 +2 Gradovi duhovi - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju