1. Mrkva potječe iz Afganistana
Danas mrkve uspijevaju u cijelome svijetu, a prve kultivirane vrste potječu iz Afganistana, gdje su rasle još prije 1300 godina. S Bliskog istoka proširile su se u sjevernu Afriku, a od tamo prema Španjolskoj i ostatku svijeta.

2. Divlja mrkva je afrodizijak
Za razliku od kultivirane, divlja mrkva pripada porodici štitarki, a karakterizira ju stožast bijeli i žilav plod. Raste po poljima i livadama, a u pučkoj medicini njezinim se plodom, cvijetom i sjemenom liječe brojne boljke – od hormonalnih poremećaja do probavnih smetnji. Neki se kunu i u njezina moćna afrodizijačka svojstva.

3. Mrkva je izdržljivo povrće
Mrkva je jedno od rijetkih vrsta povrća koje ne morate izvaditi iz zemlje uoči zime. Njezin plod izdržat će zamrzavanje zemlje bez većih posljedica na okus. Štoviše, što je mrkva dulje u zemlji, to je njezin okus sve slađi i slasniji.

4. Mrkve su saveznice ljepote
Čak 88 posto sastava mrkve otpada na vodu. Zbog toga ovo povrće ima nisku kalorijsku vrijednost te ju je preporučljivo grickati kada ste na dijeti.

Mrkve su ujedno i najveći biljni izvori vitamina A, koje tijelo sintetizira iz karotenoida. Beta-karoten iz mrkve pomaže u zaštiti organizma od bolesti krvožilnog sustava, u poboljšanju vida, te jamči lijep izgled kože.

5. Mrkve dolaze u raznim bojama

Iako je na tržištu najzastupljenija mrkva narančaste boje, u svijetu postoji više od 20 vrsta ovog slasnog ploda. Njezini plodovi dolaze pak u raznim bojama, od nježno žutih do tamno ljubičastih nijansi.

6. Kuhanjem se otpušta više beta-karotena

Želite li uživati u maksimalnim dobrobitima mrkve, termički je obradite prije jela. Naime, u svježem plodu nalazi se tek tri posto beta-karotena, dok se zagrijavanjem, poput kuhanja ili pečenja - otpušta i do četrdeset posto ovog važnog spoja.

7. Mrkve se lako čiste
Čišćenje mrkve ne mora biti dugotrajno niti zamorno. Jeste li znali da se mrkva može očistiti u dva potpuno jednostavna poteza?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju