Bijeli tartuf (Tuber magnatum) i crni tartuf (Tuber malanosporum) spadaju u rod gljiva gomoljača. S obzirom da je riječ o plodovima koji rastu 10 do 30 centimetara ispod zemlje, nije ih lako pronaći, pa su iznimno traženi.

Bijeli tartuf je cjenjeniji od crnog, a kilogram na svjetskom tržištu može doseći cijenu od 750 eura (5.600 kuna) po kilogramu, a za velike i rijetke primjerke i tri do četiri puta veći iznos. Prilikom kupnje svježeg tartufa treba paziti kada je ubran, jer i ovdje vrijedi pravilo što svježiji to bolji i skuplji.



Najbogatije nalazište tartufima u Hrvatskoj se nalazi u dolini rijeke Mirne, a ponajviše u Motovunskoj šumi u čijem traženju pomažu specijalno dresirani psi i svinje. Naći ih se može u dolini Raše, ali i u unutrašnjosti Hrvatske gdje je sve više ljudi zainteresirano za uzgoj ovih gljiva koje rastu u simbiozi s korijenjem određenih vrsta drveća poput hrasta kitnjaka i lužnjaka.

Tartufe karakterizira jaka aroma koju je najbolje opisati kao kombinaciju starog sira i češnjaka, a koja se odlično sljubljuje s tjesteninom, rižotima, jajima, parmezanom, ali i mesnim jelima. Svoj maksimum daje kada se nariba svjež na tanke ploške neposredno prije serviranja jela.



Gljive obično imaju nižu kalorijsku vrijednost od mesa i ribe, a veće količine bjelančevina od primjerice povrća, pa se njihova konzumacija preporučuje veganima i vegetarijancima. Tartufi su uz to bogati hranjivim nutrijentima poput kalija, natrija i fosfora koji štite zdravlje srca i cjelokupnog kardiovaskularnog sustava.

Vjeruje se da konzumacija tartufa podiže raspoloženje, a neki im pripisuju i afrodizijačka svojstva. Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte kako sve možete sljubiti ovo cijenjene gljive u svojim kulinarskim igrama.

Više kulinarskih ideja pronađite u emisiji Celebrity Masterchef koju možete gledati u nedjelju u 21:45h, a ponedjeljkom i utorkom od 22:15h na Novoj TV. Sve najnovije informacije saznajte već sada na masterchef.hr. Propuštene epizode pogledajte OVDJE.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju