New York


Ne
Kad dođete u Central Park i odlučite ga bolje upoznati, nipošto nemojte iznajmljivati kočiju da vas vodi u razgledavanje. Vjerojatno ste to vidjeli na filmu, ali ovdje situacija teško da će biti filmska. Konj neće biti razigran i sretan, a kočijaš bi vas mogao udaviti sa pričama o povijesti svog grada. Što se drugog savjeta tiče, jasno nam je da morate ići na Times Square. Naravno da ćete tamo otići privučeni kaosom i divovskim reklamama, ali nikako nemojte baš tamo jesti. Možete dobiti samo skuplju hranu koja u pravilu nije ništa posebno, kao uostalom i na drugim poznatim svjetskim trgovima.

Da

Umjesto gore spomenute kočije, probudite se nešto ranije i zaputite u Central Park. Šetajte njime sami, izgubite se u gotovo 4 milijuna kvadratnih metara, i upoznajte sve ljepote koje pruža. Veliko jezero i jastrebovi - ostavit će vas bez daha. Kad ste već obavili posjet Times Squareu, odite dva bloka dalje, do „Hell's Kitchen“. To je dio grada poznat po umjetnicima i boemima, tako da su cijene tamo znatno niže, a i naći ćete gotovo sve svjetske kuhinje.


London

Ne
Londonski autobusi na kat, jedna od atrakcija tog grada, vrlo su skupi, a ako se ne uspijete ukrcati na kat, nećete baš vidjeti znamenitosti, već samo ostale aute. Jasno nam je i da želite vidjeti kultni i zbilja prekrasni muzej voštanih figura Madame Tussaud, ali na ulaz u njega ćete možda čekati satima. Još jedan minus je jako skupa ulaznica, pa nismo sigurni da je vrijeme u Londonu pametno trošiti na ovaj način.

Da
Umjesto busa, odaberite vožnju biciklom. Prije pet godina izgrađene su dvije izuzetno brze biciklističke staze koje iz predgrađa Londona do centra vode vrlo brzo. U Londonu se iznajmljuje više od pet tisuća bicikala koje možete vratiti na otprilike 400 sjajno smještenih lokacija. Također, posjetite druge poznate muzeje, poput „British Museuma“ ili „National Gallery“. Ne samo da ćete uživati u remek djelima svjetske umjetnosti, nego je ulaz u njih potpuno besplatan!


Pariz

Ne
Jest, najpoznatiji muzej na svijetu je Louvre, a vrlo dobro je poznat i Orsay. Ipak, ako dolazite u srcu sezone, možda je bolje preskočiti ove muzeje. Gužve su jednostavno prevelike, i to ne ispred muzeja, već u njima samima. Tako da, samo dok dođete do Mona Lise, izgubit ćete vremena i vremena… Bulevar Saint Germain, nekadašnje sastajalište intelektualaca, odavno to više nije. Tako da, nemojte pogriješiti i završiti u nekom tamošnjem bistrou, jer ćete platiti visoku cijenu za gotovo ništa.


Da
Zaboravite gore navedene muzeje i obiđite one manje poznate. Muzej Orangerie ili Marmottan kriju djela velikih svjetskih majstora a jedan od njih je i veliki Claude Monet. Ako ste ljubitelj kiparstva, svakako posjetite muzej Augustea Rodina. Kad se poslije odlučiti počastiti  nekakvim ručkom ili kavom, skoknite do ulice Beaurepaire. Sjednite na neku od terasa i uživajte u pogledu na kanal Saint Martin.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju