Radiš, radiš i živiš za ljetni godišnji od barem dva tjedna. Srećom, ipak postoje i city break opcije, koje uključuju kratkotrajni odmor u nekom od popularnih gradova. E, pa, ovaj će nam put TikTok, Instagram i još ponešto pomoći da ih otkrijemo.

Kada pomislite na najpopularnije gradske destinacije na svijetu, vjerojatno vam na pamet padaju uobičajeni "sumnjivci": London, New York, Rim, Pariz… Odnosno, padaju vam na pamet klasične destinacije koje su dovoljno velike da mogu primiti ogroman broj turista.

Pariz Pariz (Foto: Unsplash)

No koji su gradski odmori trenutačno najpopularniji u svijetu? Kako bi došla do odgovora, putnička tvrtka Titan Travel rangirala je gradove ne na temelju broja turista, već na temelju pokrivenosti društvenih medija.

Kako bi se dobio taj popis, istraživanje je zbrojilo broj pregleda na TikToku i objava na Instagramu prema gradu, kao i količinu promjena u prometu pretraživanja na Googleu u posljednje tri godine. Je li to najpouzdaniji način mjerenja popularnosti? Vjerojatno ne, ali daje uvid iz drugog kuta gledanja.

Pregledi na društvenim mrežama ne pretvaraju se uvijek u stvarne posjete. Realno, dostupni su stvarni podaci o broju turista koji posjećuju svaki grad (zbog čega znamo da će Peking uskoro nadmašiti Pariz kao najveće svjetsko odredište za putovanja). I ne samo to, prikazi odredišta na platformama poput Instagrama i TikToka često nisu točni ili realni.

No, u svakom slučaju, još je uvijek zanimljivo vidjeti koja odredišta ljudi najviše gledaju na društvenim mrežama. Na vrhu se ljestvice tako našao London, s više od 70 milijardi pregleda na TikToku i više od 107 milijuna objava na Instagramu. Drugo mjesto pripalo je Parizu, koji je prikupio više od 60 milijardi pregleda na TikToku i 137 milijuna oznaka na Instagramu, dok je treća Barcelona, koja je zabilježila porast Google pretraživanja od 336 posto u posljednje tri godine (i zato nije slučajno jedna od destinacija koja se žestoko bori protiv prekomjernog turizma).

Nakon njih slijedi francuska Nica (to nam je prilično iznenađenje), a zatim redom Istanbul, Madrid, New York, Miami, Dubai i Berlin.

Znate li u kojem se gradu možete 5 dana sjajno zabavljati za "samo" 165 eura? Tbilisi, Gruzija Katmandu, Nepal Phnom Penh, Kambodža +0 Spomenik India Gate u New Delhiju u Indiji

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju