Kapari (Capparis spinosa) su ljekovita biljka koja se u gastronomiji koristi još iz antičkih vremena. Iako se u nekim internacionalnim kuhinjama zna upotrijebiti lišće ove biljke za kulinarske igre, u pripremi jela se najčešće koriste plodovi njenih bijelo-ljubičastih cvjetova.
Ove bobice veličine graška, ručno se beru u proljeće i tada su bez ikakvog okusa. Ostavljaju se da 'odleže' barem jedan dan, a potom stavljaju u vodu s morskom solju ili u octenu tekućinu gdje razvijaju svoju pikantnost.
Dobri kapari imaju blag miris, plavičasto-zelenu do maslinastozelenu boju, sitne su te imaju trpak okus. Nemojte se bojati narezati ove sitne kuglice, jer se rezanjem oslobađaju njihove arome. Slana otopina pak neutralizira njihovu gorčinu.
U stotinu grama kapara nalazi se tek 23 kalorija, ali se zato krije bogatstvo antioksidantima flovonoidom, rutinom i kvercetinom koji eliminiraju bakterije, smanjuju bol i upalne procese u organizmu. Uz to unaprjeđuje zdravlje krvotoka, smanjuju razine lošeg kolesterola, te potiču rad probavnog sustava. Povrh svega, neki in preporučuju i kao dobar prirodni lijek protiv hemoroida.
Kapari su iznimno aromatični pa ne treba pretjerivati s njihovim dodavanjem u jela. Najbolje se slažu s ribom i morskim plodovima, sastavni su dio recepta za tatarski biftek, a odlično nadopunjuju okuse tjestenine s maslinama i rajčicom.
Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite kulinarsko nadahnuće za pripremu jela s kaparima.
Galerija
+0





