Kapari (Capparis spinosa) su ljekovita biljka koja se u gastronomiji koristi još iz antičkih vremena. Iako se u nekim internacionalnim kuhinjama zna upotrijebiti lišće ove biljke za kulinarske igre, u pripremi jela se najčešće koriste plodovi njenih bijelo-ljubičastih cvjetova.

Ove bobice veličine graška, ručno se beru u proljeće i tada su bez ikakvog okusa. Ostavljaju se da 'odleže' barem jedan dan, a potom stavljaju u vodu s morskom solju ili u octenu tekućinu gdje razvijaju svoju pikantnost.

Dobri kapari imaju blag miris, plavičasto-zelenu do maslinastozelenu boju, sitne su te imaju trpak okus. Nemojte se bojati narezati ove sitne kuglice, jer se rezanjem oslobađaju njihove arome. Slana otopina pak neutralizira njihovu gorčinu. Riba obožava kapare Riba obožava kapare (Foto: Stockfood)

U stotinu grama kapara nalazi se tek 23 kalorija, ali se zato krije bogatstvo antioksidantima flovonoidom, rutinom i kvercetinom koji eliminiraju bakterije, smanjuju bol i upalne procese u organizmu. Uz to unaprjeđuje zdravlje krvotoka, smanjuju razine lošeg kolesterola, te potiču rad probavnog sustava. Povrh svega, neki in preporučuju i kao dobar prirodni lijek protiv hemoroida.

Kapari su iznimno aromatični pa ne treba pretjerivati s njihovim dodavanjem u jela. Najbolje se slažu s ribom i morskim plodovima, sastavni su dio recepta za tatarski biftek, a odlično nadopunjuju okuse tjestenine s maslinama i rajčicom.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite kulinarsko nadahnuće za pripremu jela s kaparima. Špageti s umakom od rajčice, maslinama i kaparima Špageti s umakom od rajčice, maslinama i kaparima (Foto: Stockfood)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju