Prošla godina bila je vrlo plodna za obitelj Benvenuti. Malvazija Anno Domini iz 2015. osvojila je trofej za najbolje vino u kategoriji i zlatnu medalju na International Wine Challengeu, a Teran iz 2013. nagrađen je priznanjem Platinum – best in category na natjecanju Decanter World Wine Awards. Uz to, prvo izdanje kupaže Caldierosso osvojilo je zlatnu medalju na prošlogodišnjoj Vinistri, a desertno vino Corona Grande nagrađeno je zlatom na Vinistri i srebrom na IWC-u. Sve to okrunjeno je nagradom za vinariju 2017. godine.

"Koje god da se kategorije prime, bilo bijele, crne ili slatke Benvenuti osvaja nagrade. S obzirom na prestižna priznanja, očekivanja ne smiju biti mala pa se postavlja pitanje kako će se s njima nositi“, riječi su kojima je jedan od vodećih hrvatskih vinskih stručnjaka Saša Špiranec uveo posjetitelje u priču o pet etiketa koje upravo izlaze na tržište. Uz pažljivo osmišljena jela cijenjenog chefa Zdravka Tomšića, kušane su nove berbe odabranih vina.

Albert i Nikola Benvenuti ispričali su prisutnima kako je prošla godina bila jedna od izazovnijih, ali njima je, srećom, pružila impresivne rezultate. Godinu je obilježilo ljeto uobičajenih vremenskih prilika, ali rujan nije išao školskim tokom kao što je to bio slučaj s 2016. godinom. Bilo je dosta kiše, a berbu za mladi rose i malvaziju obavili su krajem kolovoza. Dotad je grožđe postiglo punu zrelost zahvaljujući položajima na visokoj nadmorskoj visini.

Albert i Nikola Benvenuti Albert i Nikola Benvenuti (Foto: PR)

"Malvazija je naš klasik koju radimo tako da bude mlada i svježa, ali i istovremeno da ima lijepo tijelo i da traje. Rose je od terana. Nakon berbe se ide direktno na prešanje bez maceracije. Imamo zrelost zbog niskih prinosa, kao i boju od samog prešanja grožđa koja bi i nakon kratke maceracije prešla u crnu“, kažu Benvenuti.

Malvazija Anno Domini bere se iz posebnog vinograda koji datira od 1962., a braća joj pružaju veliku pažnju. Posebno su posvećeni prinosima, a dobivaju nekih 4 do 5 tona po hektaru, što je za malvaziju vrlo malo. Grožđe dolazi iz vinograda koji bez obzira na godinu (osim ako nije ekstremno loša) daju ujednačene kvalitete. Malvazija Anno Domini radi se samo u dobrim godina, po čemu je i dobila ime, a nazočnima u Vinodolu predstavljena je 2016. - jedna od najboljih berbi jer je sve išlo po planu. Bilo je dovoljno kiše, sunca i vlage, a bolesti nije bilo. Ta se malvazija može piti odmah ili čuvati 10 godina.

Muškat sa specifične mikrolokacije San Salvatore na 400 metara nadmorske visine najprestižnije je vino vinarije. Kušala se 2013., a njegov je prethodnik iz 2011. osvojio zlato i nacionalni trofej na International Wine Challengeu. Jednom od najviših vinograda u Istri muškat duguje impresivnu svježinu. Od ranog jutra do navečer je sunce, a noću je temperatura niska.



Caldierosso je novija etiketa koja ime duguje selu Kaldiru, a dolazi iz vinograda Svete Elizabete na 300 do 350 metara nadmorske visine. Caldierosso je kompleksan, harmonične strukture s lijepom svježinom. U toj kupaži ima po 25 posto svake sorte - terana, merlota, nebbiola i tempranilla. Braća nisu htjela da neka od sorti prevlada, tako da se može osjetiti čar svake pojedinačne, a uzgajaju se na dobro promišljenom mjestu. Na zimu će Benvenuti predstaviti novo vino s te pozicije, što s uzbuđenjem iščekujemo.

Uz juneći tatar poslužen je Rose 2017., a slijedio je jadranski ceviche, odnosno svježa marinirana riba sa šparogama koju je pratila Malvazija 2017.

S rižotom od vrganja i dimljenim pačjim prsima sljubljena je odležana Malvazija Anno Domini 2016., prema riječima Alberta Benvenutija, jedna od najboljih u zadnjih deset godina.

Janjeću koljenicu
u umaku od majčine dušice savršeno je zaokružio Caldierosso 2016, kupaža terana, merlota, nebbiola i tempranilla koji rastu u vinogradima na položaju Santa Elizabeta. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju