Galerija
Očuvanje tradicije i ukazivanje na potencijal sorte poslužili su kao inspiracija za promenadno kušanje i Masterclass u sklopu projekta RumeniŽuti. Na kušanju je sudjelovalo 12 vinara iz Hrvatske i Slovenije (Istenič, Klet Krško, Mihelin, Jelenič, Pinterič, Berkovič, Sagmeister, Dular, Tomac, Jagunić, Coletti i Šember), a potom je uslijedio masterclass koji su vodili Caroline Gilby, Master of Wine i Saša Špiranec, ugledni vinski sudac.
Plavec žuti, ružno pače vinskog svijeta, nekoć se mogao okusiti samo u blendovima, no s vremenom je isplivao kao sorta kojom se vrijedi baviti i njegovati je, osobito u proizvodnji pjenušaca.
Kako naglašava Saša Špiranec, plavec žuti nosi autentičnost svojeg kraja i diže kvalitetu pjenušaca. Karakteriziraju ga nježne arome i izražene, elegantne kiseline koje mogu dati profinjene pjenušce s karakterom šampanjaca. Oni koji su ušli u Esplanadu s predrasudom da se radi o neutralnoj ili nezanimljivoj sorti promijenili su mišljenje jer plavec žuti nosi čitavu paletu primamljivih osobina, uključujući i plemenitu slojevitost - ovisno o tome u čijem se vinogradu i podrumu nađe.
Caroline Gilby i Saša Špiranec, zajedno s brojnim sudionicima zaključili su da je plavec žuti konačno izašao iz svojeg skrovišta, a vinari koji su sudjelovali na manifestaciji upravo su oni koju su prepoznali da ova sorta može dati plemenitu notu pjenušcima.
"Zašto su lokalne sorte važne? U svijetu chardonnaya, sauvignona, pinota, syraha i drugih, sorte poput plaveca žutog nude razliku. Ljudi koji prodaju vino žele nove priče, ali one koje su ukorijenjene u autentičnosti. Tu uskaču lokalne sorte koje su opstale do danas jer odgovaraju lokalnim uvjetima uzgoja i kulturi ljudi; zato su preživjele filokseru, bolesti, ratove, socijalizam i kolektivizaciju.
Još su tu jer ih je netko smatrao vrijednima i zato što ovdje pripadaju. A kad ljudi zavole takve sorte, oni dolaze ovamo da bi ih kupili. Pristojan chardonnay možete nabaviti gotovo bilo gdje na svijetu, ali lokalne sorte povezuju ljude s mjestom. Posebno mi se sviđaju inicijative poput projekta RumeniŽuti - priča je to koja prelazi granice i spaja jedan kraj u smislu terroira, dvije države te zajednički interes za istu sortu“, kaže Caroline Gilby i dodaje:
"Naravno, treba uvjeriti ljude da piju sortu čije ime ne znaju izgovoriti, iz zemlje o kojoj malo znaju. Zbog toga trebamo omogućiti kušanja i povezivati ljude s vinima. Neke lokalne sorte nikad nisu imale velik potencijal, ni prije ni sada. No, nadam se da ćete vidjeti da plavec žuti nije među takvima“.
Caroline Gilby ističe kako je plavec žuti prikladan za lagana, suha vina kakva tržište danas traži; nudi kiselinu i nizak alkohol, što je u doba klimatskih promjena (kad chardonnay lako ide na 15% vol.) veliki plus. Blendovima može pružiti svježinu, lakoću i finesu - bilo u pjenušcima, bilo u mirnim vinima. Zahvaljujući strastvenim vinarima koji žele istražiti njezin potencijal, ova sorta konačno dobiva novi život.
"Plavec žuti kao pjenušac ili kao udio u pjenušcu svojom klasom može konkurirati Champagni čemu su posvjedočili brojni posjetitelja promenadnog kušanja, ali i Masterclassa koji je bio ispunjen do posljednjeg mjesta. Zahvaljujući izraženoj svježini i urođenoj eleganciji, sorta plavec žuti pokazuje iznimni potencijal za proizvodnju pjenušaca, bilo monosortno bilo u kupaži“, zaključak je druženja uz nepravedno nezapaženu sortu velikih potencijala.
"Jedno od najljepših mjesta u BiH": Pogledajte kako ovih dana izgleda Vrelo Bosne