Pregršt je razloga za posjet Celju. Od srednjovjekovne gradske jezgre, tvrđave Stari grad u kojoj su živjeli grofovi Celjski i skrivenog rimskog grada do šetnje slikovitim uličicama. No obožavatelje konkretnih komada mesa u povijesni grad vuče Stari pisker.

Iako ime Stari "lonac" sugerira da se radi o maminim jelima na žlicu, ondje i bake naručuju odležane odreske, rebarca, gurmanske ražnjiće i druge divotice. Žlica bi bila potrebna tek za skupljanje mesnih sokova s tanjura jer mnogima je prošlo kroz glavu da bi se poslužili prstom kad nitko ne gleda.

Gozba Gozba (Foto: Stari pisker)

Naravno, ako poželite, možete naručiti i pivsku juhu s perecima i cheddarom, morska jela poput pečenih kapesanti, raviola od jastoga ili bruschette s lososom i burratom. Od zanimljivijih predjela zapeo nam je za oko mozgov tatar'c – pečena koštana srž s prepeličjim jajima i tatarskim biftekom.

Tomahawk Tomahawk (Foto: Stari pisker)

Stari pisker ima vlastiti prostor za odležavanje mesa i potrebno znanje o tome kako ga pripremiti. Njegovo veličanstvo steak zrije 60 do 100 dana da bi pružio ultimativni užitak. U paradi čistog umamija sudjeluju: T-bone, ribeye, club steak te black angus i porterhousekoji prema želji dolaze na vrućem kamenu, kao i premium wagyu, entrecote, novozelanski filet mignon te druge divote.

Tomahawk se pred gostima flambira brendijem, a budući da teži od jednog do tri kilograma – dođite s prijateljima. Uz steakove možete naručiti guščju jetru, slaninu, koštanu srž, jaje na oko ili kozice; kao i umake od papra, gorgonzole, Madeiru ili Bernaise.

> 9 turističkih atrakcija u Sloveniji za koje su rijetki čuli

Neki kažu da se ondje jedu i najbolji hamburgeri u Sloveniji, posluženi "muški" – probodeni nožem s kolutićima luka na dršci. Na uživanje zovu i domaći umaci koji se odlično slažu s prženim kolutićima luka. Poželite li zabaviti ruke, odreske možete i sami ispeći na stolnom roštilju.

Jackie desert Jackie desert (Foto: Stari pisker)

Razmišljate li o desertu, recite "da" čokoladnoj kugli, banana splitu iz prepolovljene boce Jack Daniels'a ili slikovitoj pečenoj lubanji s grčkim jogurtom i malinama – osobito ako dolazite za vrijeme maškara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju