• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Na sat vremena od granice: Hram mesa koji otvara horizonte uživanja u ozbiljnim steakovima, ali nudi i slasne "malice"

"Ovi steakovi su za pragmatične ljubitelje mesa, one koji nemaju problem s modom u kulinarstvu, već znaju da okus nije nešto s čime smo se rodili, nego nešto što razvijamo i otkrivamo cijeli život..."
Nika Borovac 9.04.2025 10:03 komentari
viber Created with Sketch.
Stari Pisker - 21
Stari Pisker - 21 (Foto:Saša Prižmić)

Galerija Stari Pisker - 1 47 Stari Pisker - 2 47 Stari Pisker - 3 47 Stari Pisker - 4 47

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Trentino, Italija - 6 Primamljiva ponuda Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"

"Delikatna, drhtava, puna okusa i maslačasta. Esencija bakine goveđe juhe. Rastopljeni umami. Uf…“, pljuštali su komentari poput krupnih zrnaca soli po tanjurima dok smo žlicama strugali dušu iz goveđih kostiju i pripremali ih za predstavu koja će se odviti nekoliko trenutaka kasnije. Zaboravili smo da smo u Celju, ma i da nismo sami na terasi u Starom Piskeru, mjestu na koje hodočaste ljubitelji ozbiljnih komada mesa.

Mjesto čije ime sugerira da se radi o starom loncu nudi doduše i malice, odnosno gablece, a na ploči ispisanoj kredom najavit će vam i pinse (preteče pizze), vrhunske burgere, kremšnitu celjsku, banana split iz prepolovljene boce Jack Daniels'a… i razne druge divote. No onima koji govore jezikom vrhunskih steakova oči bljesnu na retke jelovnika u kojima se spominje: vaca rubia gallega, vaca conjunto mestize, wagyu fullblood te striploin wagyu Japan A5 fullblood (najviša oznaka kvalitete), kao i na hedonistička predjela.

Stari Pisker - 43 Stari Pisker - 43 (Foto: Saša Prižmić)

Drukčiji tatarski i duša kosti 

Red koštane srži umjesto maslaca, red izvrsnog tatarskog od sirloina (koji se školski ne melje nego sjecka i pušta mesu da pokaže raskoš bez nepotrebnih dodataka), stigli smo i do mezcala, tekilinog elegantnog rođaka od agave, koji možete namirisati po karakterističnim notama dima. Umjesto iz čašica ili tradicionalnih zdjelica u Piskeru će vam je poslužiti iz kosti. Navukli smo slinčeke za odrasle i prepustili se nježnom zagrljaju konobara koji je vješto izlio mezcal niz delikatne sokove koji nisu pokleknuli pod žlicom i zaokružio prvi čin. Kao uvertira u drugi na dasci su stigle sve one mramorne, gore nabrojane mesne divote da se pokažu prije stavljanja na vatru. Osim okusa i tekstura, spektakl kušanja vrhunskih odrezaka u Celju nudi i lekcije iz gurmanske geografije.

Wagyu govedina, slavna zbog svoje mramorne prošaranosti koja pruža sočnost te neodoljivog mirisa, do nedavno je bila sinonim za Japan, ali lozu je nastavila i izvan svojih granica. U Pisker stiže iz Zemlje Izlazećeg Sunca, ali i iz Austrije i Slovenije. Ništa manje se ne cijene niti galicijske plavuše koje slobodno šeću i odrastaju u predmet želje gurmana diljem svijeta. Rubia Gallega prepoznaje se na jelovnicima prestižnih jelovnika, a meso koje dolazi od starih krava „u penziji“ diči se masti koja se topi poput najfinijih bombona i čuva arome trava španjolskih pašnjaka. Veliki poznavatelj mesa, vlasnik Starog Piskera - Stane Žilnik, koji je učio o mesu po cijelom svijetu, uključujući i tečaj o wagyu govedima koji je pohađao u Japanu, između zalogaja ispričao nam je i nešto više o steakovima na koje je osobito ponosan - steakovima Vaca Conjunto Mestiza.

  Stari Pisker - 51 Stari Pisker - 51 (Foto: Saša Prižmić)

Klasa za sebe 

"U španjolskoj Galiciji uzgaja se jedna posebna vrsta goveda. Radi se o starim krava koje su dohranjene, u dobi od pet do petnaest godina, križankama različitih genetika – potpuno nasumičnih. Taj genetski privilegij im se jednostavno dogodi zahvaljujući dobrim vibracijama na sočnim pašnjacima Galicije i dobroj atmosferi u stadu. U Galiciji je sasvim normalno da krave, kada završe svoju proizvodnu ulogu (mlijeko, teljenje), ne idu odmah na klanje, već u "hotel sa sedam zvjezdica" na dodatnih godinu i pol do tri godine. U tom dodatnom razdoblju tovljenja govedo se lijepo udeblja, poveća se mesna masa i poboljša okus mesa.

Ova vrsta križanaca je genetski fenomen – vrlo rijetka. Na tisuću grla goveda, naiđe se na samo pet do deset jedinki, i to najčešće krava, koje su imale sreću da im je priroda podarila idealnu kombinaciju gena. Takve dodatno uzgojene krave postižu iznimnu masu i mesnatost. Leđa (polovice) tih krava teže i do 70–80 kg, što znači izvrsnu količinu mesa za rezanje steakova. Njihova leđa krasi mekana leđna masnoća, žute ili bijele boje. Inače, kvaliteta goveđeg mesa često se procjenjuje i na dodir, odnosno pritiskom prsta na masnoću, čime se brzo može procijeniti kvaliteta mesa. Zbog rijetkosti takvog goveda, i stekovi od njih su rijetkost – može ih se pronaći samo u najboljim steakhousima u svijetu, jer im je i cijena odgovarajuće visoka. Leđa tog goveda moraju proći suho zrenje od barem 45 do 60 dana, kako bi meso razvilo pravi okus i teksturu.

Okus ovih steakova je luksuzan, za istinske mesne gurmane s razvijenim nepcem. Nisu tu da zasite glad, već da pruže nešto mnogo dublje. Imaju umjereno beefy okus, izvrsnu teksturu i jedinstveni, svojstveni aftertaste koji te prati još neko vrijeme nakon što pojedeš komad tog nebeskog mesa. Okus se razlikuje od životinje do životinje, te ga nije smisleno kategorizirati ili uspoređivati s pomodnim izjavama – ovaj steak ima okus koji je samo njegov i postavlja vlastiti standard. Dodatni sloj okusa dolazi i od pečene leđne masnoće, koja nije otpad, već nadogradnja. Komadići te žute masnoće dodatno se peku da se izbjegne njihova žilavost na tanjuru, a zatim se dodaju uz steak, podižući iskustvo za još jednu ili dvije razine više.

Poznato je da upravo masnoća mesu daje pun i bolji okus. Konačna ocjena okusa prepušta se isključivo onome tko jede, da sam prosudi što mu određeni okus znači. Ovi steakovi su klasa za sebe, i nisu za trenutne foodije koji prate trendove. Steakovi Vaca Conjunto Mestiza su za pragmatične ljubitelje mesa, one koji nemaju problem s modom u kulinarstvu, već znaju da okus nije nešto s čime smo se rodili, nego nešto što razvijamo i otkrivamo cijeli život“, otkriva Stane Žilnik. 

Doista je nemoguće ne osjetiti strahopoštovanje prema nebeskim steakovima, kako ih naziva vlasnik, kako na plati prije pečenja, tako i kada se zalogaji tope u ustima ne nudeći samo slast, nego i otisak terroira. 

Stari Pisker - 11 Stari Pisker - 11 (Foto: Saša Prižmić)

Lepeza steakova 

Na jelovniku su i steakovi od slavne bijele toskanske govedine, pasmine Chianina koja daje nemasno meso, blagog, ali punog okusa. Najukusniji su kada su suho odležani, posluženi na tankim ploškama, preliveni s malo dobrog maslinovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka. Jedan od najpopularnijih steakova – tomahawk, kraljica steakova picanha (u Beču poznata i kao tafelspitz), koja neumorno zrije dok ne postigne top kvalitetu, zatim obožavani T- bone te short ribs ili striploin također čine ponudu Starog Piskera u kojem ne morate ostaviti bogatstvo da biste fino jeli. O kojem god se mesnom jelu radilo, u prvom planu je upravo odabir mesa koji je ondje imperativ. 

Stari Pisker - 15 Stari Pisker - 15 (Foto: Saša Prižmić)

S odrescima na stol u Stari Pisker stižu i pomno naoštreni noževi koje konobari donose u posebnim kutijama, kao i mali stolni roštilji na kojima možete dodatno zagrijati meso – ali pritom treba pripaziti da ga ne ostavite koji tren previše na užarenoj rešetci kako ne biste umanjili sočnost i neodoljive crvene nijanse mesa. Yakiniku Grill posebna je ponuda restorana za koju se treba prethodno najaviti, a gostima omogućuje da si sami ispeku vrhunske komade govedine, točno onako kako žele, prema ukusu, u društvu, za stolom. Nemate li previše vremena ili kada proradi želja za dobrim burgerom, dobro je znati da im u Starom Piskeru pristupaju s jednakom pažnjom kao prema steakovima. Meso pripremaju sami i peku na tri načina (rare, medium i well done), na žeravici od bukovog drva, bez dimljenja.

Stari Pisker - 18 Stari Pisker - 18 (Foto: Saša Prižmić)

Kremšnita, ali kakva! 

Ostane li vam mjesta za nešto slatko, mogla bi vam se svidjeti celjska kremšnita s kremom od jaja, mirisnim cimetom i narančinim likerom, tučenim slatkim vrhnjem, želeom od višanja, čokoladom i lješnjacima ili pak cheesecake črni gozdiček – svaka sličnost sa švarcvaldicom je namjerna. Ili, umjesto kolača rastopite u ustima još pokoji čvarak od goveđe masti, uživajte u kakvom finom konjaku koji će vam ritualno zagrijati pod svijećom – ili ako ste nepopravljivi obožavatelj tripica idite do daske i naručite vampi, koje se kuhaju po starinski iz željeznog kotla. U svakom slučaju, gladni ostati nećete, a vrlo je vjerojatno da ćete se i obećati vratiti u Celje. 

Tajne jedne od najboljih zagrebačkih pizzerija: U laboratoriju okusa Kralja Domagoja Grandma Fogg - 9 Grandma Fogg - 8 Grandma Fogg - 7 +45 Grandma Fogg - 6

  • #gdje sjesti
  • #stari pisker
  • #steak
  • #Slovenija
  • #celje
  • #najbolji steak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Elegantan snack za svaku prigodu: hrskave košarice s DOBRO pršutom
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Iz prve ruke
Božić u Londonu je već počeo: Najbolji savjeti, lokacije i doživljaji za savršeno putovanje
Stavljate li ga u sarmu? Sporni sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Sto ljudi...
Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina
Kuća Hidden Heaven, Sungar, Gorski kotar, Airbnb
Mir i tišina
Skriveni raj u malom goranskom mjestu za idilično zimovanje
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Izvučen je Eurojackpot
SRETNI DOBITNIK
Izvučen je Eurojackpot! Pogledajte kamo ide veliki dobitak
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Tragedija
Strašna nesreća na A3: Kamion udario pješakinju (33) i odbacio je u drugu traku. Preminula je
Udruge za mentalno zdravlje nakon slučaja časne sestre
Apelirali
Udruge za mentalno zdravlje nakon slučaja časne sestre: "Riječ je o privatnoj tragediji osobe u psihičkoj krizi"
show
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Jao…
Djevojke mislile da su naišle na Bambija, a onda je uslijedilo neugodno iznenađenje
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
tech
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
Navijači BVB-a istaknuli gigantsko pismo preko cijele tribine
Evo o čemu se radi
FOTO Prizor za pamćenje! Navijači razvukli golemo pismo za MUP preko cijele tribine
Dani Olmo zabio za Barcelonu pa se ozlijedio: Morao je izaći
Pa jel moguće?
VIDEO Dani Olmo zabio za preokret, a onda šok: Morao je izaći iz igre!
tv
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Jurica Jurašković napustio MasterChef nakon turbulentnog izazova
SRČANI BORAC!
Jurica Jurašković napustio MasterChef nakon turbulentnog izazova
MasterChef: Eksplozija u MasterChef kuhinji! Leti, leti, leti – blender!
NEMA OZLIJEĐENIH
Eksplozija u MasterChef kuhinji! Leti, leti, leti – blender!
putovanja
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Meloni želi zlatne rezerve proglasiti narodnim vlasništvom – no iza toga se krije druga namjera
Nacionalizam i novac
Meloni želi zlatne rezerve proglasiti narodnim vlasništvom – no iza toga se krije druga namjera
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Jennifer Aniston u bijelim tenisicama i širokim trapericama
Kraljica jednostavnosti
Jennifer Aniston: Street style kombinacija koju jednako obožavaju njujorške i zagrebačke ulice
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
sve
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
JUNAK UTAKMICE
VIDEO Fulham je u zadnjoj minuti već krenuo slaviti gol za 5:5, Joško Gvardiol je rekao - ne može!
Navijači BVB-a istaknuli gigantsko pismo preko cijele tribine
Evo o čemu se radi
FOTO Prizor za pamćenje! Navijači razvukli golemo pismo za MUP preko cijele tribine
Celje - 1
Stari pisker

Dobar izbor za izlet: Restoran u Deželi s fer cijenama i odličnim izborom mesa kojeg je šteta preskočiti

Prijatelj i ja smo sjeli u Stari pisker, mjesto u samom centru grada poznato po izvrsnom mesu. Bome, to je vidljivo i u samom restoranu, jer u komori leže impresivni komadi, ali mi smo se ipak odlučili ovaj put za nešto skromniju varijantu, te preskočili raskošne okuse bifteka. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close