• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Na sat vremena od granice: Hram mesa koji otvara horizonte uživanja u ozbiljnim steakovima, ali nudi i slasne "malice"

"Ovi steakovi su za pragmatične ljubitelje mesa, one koji nemaju problem s modom u kulinarstvu, već znaju da okus nije nešto s čime smo se rodili, nego nešto što razvijamo i otkrivamo cijeli život..."
Nika Borovac 9.04.2025 10:03 komentari
viber Created with Sketch.
Stari Pisker - 21
Stari Pisker - 21 (Foto:Saša Prižmić)

Galerija Stari Pisker - 1 47 Stari Pisker - 2 47 Stari Pisker - 3 47 Stari Pisker - 4 47

U trendu Likeri - 5 Domaće i fino Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon Sokol kula - 1 Vrijedi posjetiti Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti Čokoladne kuglice s orasima Božanstveni okus Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu

"Delikatna, drhtava, puna okusa i maslačasta. Esencija bakine goveđe juhe. Rastopljeni umami. Uf…“, pljuštali su komentari poput krupnih zrnaca soli po tanjurima dok smo žlicama strugali dušu iz goveđih kostiju i pripremali ih za predstavu koja će se odviti nekoliko trenutaka kasnije. Zaboravili smo da smo u Celju, ma i da nismo sami na terasi u Starom Piskeru, mjestu na koje hodočaste ljubitelji ozbiljnih komada mesa.

Mjesto čije ime sugerira da se radi o starom loncu nudi doduše i malice, odnosno gablece, a na ploči ispisanoj kredom najavit će vam i pinse (preteče pizze), vrhunske burgere, kremšnitu celjsku, banana split iz prepolovljene boce Jack Daniels'a… i razne druge divote. No onima koji govore jezikom vrhunskih steakova oči bljesnu na retke jelovnika u kojima se spominje: vaca rubia gallega, vaca conjunto mestize, wagyu fullblood te striploin wagyu Japan A5 fullblood (najviša oznaka kvalitete), kao i na hedonistička predjela.

Stari Pisker - 43 Stari Pisker - 43 (Foto: Saša Prižmić)

Drukčiji tatarski i duša kosti 

Red koštane srži umjesto maslaca, red izvrsnog tatarskog od sirloina (koji se školski ne melje nego sjecka i pušta mesu da pokaže raskoš bez nepotrebnih dodataka), stigli smo i do mezcala, tekilinog elegantnog rođaka od agave, koji možete namirisati po karakterističnim notama dima. Umjesto iz čašica ili tradicionalnih zdjelica u Piskeru će vam je poslužiti iz kosti. Navukli smo slinčeke za odrasle i prepustili se nježnom zagrljaju konobara koji je vješto izlio mezcal niz delikatne sokove koji nisu pokleknuli pod žlicom i zaokružio prvi čin. Kao uvertira u drugi na dasci su stigle sve one mramorne, gore nabrojane mesne divote da se pokažu prije stavljanja na vatru. Osim okusa i tekstura, spektakl kušanja vrhunskih odrezaka u Celju nudi i lekcije iz gurmanske geografije.

Wagyu govedina, slavna zbog svoje mramorne prošaranosti koja pruža sočnost te neodoljivog mirisa, do nedavno je bila sinonim za Japan, ali lozu je nastavila i izvan svojih granica. U Pisker stiže iz Zemlje Izlazećeg Sunca, ali i iz Austrije i Slovenije. Ništa manje se ne cijene niti galicijske plavuše koje slobodno šeću i odrastaju u predmet želje gurmana diljem svijeta. Rubia Gallega prepoznaje se na jelovnicima prestižnih jelovnika, a meso koje dolazi od starih krava „u penziji“ diči se masti koja se topi poput najfinijih bombona i čuva arome trava španjolskih pašnjaka. Veliki poznavatelj mesa, vlasnik Starog Piskera - Stane Žilnik, koji je učio o mesu po cijelom svijetu, uključujući i tečaj o wagyu govedima koji je pohađao u Japanu, između zalogaja ispričao nam je i nešto više o steakovima na koje je osobito ponosan - steakovima Vaca Conjunto Mestiza.

  Stari Pisker - 51 Stari Pisker - 51 (Foto: Saša Prižmić)

Klasa za sebe 

"U španjolskoj Galiciji uzgaja se jedna posebna vrsta goveda. Radi se o starim krava koje su dohranjene, u dobi od pet do petnaest godina, križankama različitih genetika – potpuno nasumičnih. Taj genetski privilegij im se jednostavno dogodi zahvaljujući dobrim vibracijama na sočnim pašnjacima Galicije i dobroj atmosferi u stadu. U Galiciji je sasvim normalno da krave, kada završe svoju proizvodnu ulogu (mlijeko, teljenje), ne idu odmah na klanje, već u "hotel sa sedam zvjezdica" na dodatnih godinu i pol do tri godine. U tom dodatnom razdoblju tovljenja govedo se lijepo udeblja, poveća se mesna masa i poboljša okus mesa.

Ova vrsta križanaca je genetski fenomen – vrlo rijetka. Na tisuću grla goveda, naiđe se na samo pet do deset jedinki, i to najčešće krava, koje su imale sreću da im je priroda podarila idealnu kombinaciju gena. Takve dodatno uzgojene krave postižu iznimnu masu i mesnatost. Leđa (polovice) tih krava teže i do 70–80 kg, što znači izvrsnu količinu mesa za rezanje steakova. Njihova leđa krasi mekana leđna masnoća, žute ili bijele boje. Inače, kvaliteta goveđeg mesa često se procjenjuje i na dodir, odnosno pritiskom prsta na masnoću, čime se brzo može procijeniti kvaliteta mesa. Zbog rijetkosti takvog goveda, i stekovi od njih su rijetkost – može ih se pronaći samo u najboljim steakhousima u svijetu, jer im je i cijena odgovarajuće visoka. Leđa tog goveda moraju proći suho zrenje od barem 45 do 60 dana, kako bi meso razvilo pravi okus i teksturu.

Okus ovih steakova je luksuzan, za istinske mesne gurmane s razvijenim nepcem. Nisu tu da zasite glad, već da pruže nešto mnogo dublje. Imaju umjereno beefy okus, izvrsnu teksturu i jedinstveni, svojstveni aftertaste koji te prati još neko vrijeme nakon što pojedeš komad tog nebeskog mesa. Okus se razlikuje od životinje do životinje, te ga nije smisleno kategorizirati ili uspoređivati s pomodnim izjavama – ovaj steak ima okus koji je samo njegov i postavlja vlastiti standard. Dodatni sloj okusa dolazi i od pečene leđne masnoće, koja nije otpad, već nadogradnja. Komadići te žute masnoće dodatno se peku da se izbjegne njihova žilavost na tanjuru, a zatim se dodaju uz steak, podižući iskustvo za još jednu ili dvije razine više.

Poznato je da upravo masnoća mesu daje pun i bolji okus. Konačna ocjena okusa prepušta se isključivo onome tko jede, da sam prosudi što mu određeni okus znači. Ovi steakovi su klasa za sebe, i nisu za trenutne foodije koji prate trendove. Steakovi Vaca Conjunto Mestiza su za pragmatične ljubitelje mesa, one koji nemaju problem s modom u kulinarstvu, već znaju da okus nije nešto s čime smo se rodili, nego nešto što razvijamo i otkrivamo cijeli život“, otkriva Stane Žilnik. 

Doista je nemoguće ne osjetiti strahopoštovanje prema nebeskim steakovima, kako ih naziva vlasnik, kako na plati prije pečenja, tako i kada se zalogaji tope u ustima ne nudeći samo slast, nego i otisak terroira. 

Stari Pisker - 11 Stari Pisker - 11 (Foto: Saša Prižmić)

Lepeza steakova 

Na jelovniku su i steakovi od slavne bijele toskanske govedine, pasmine Chianina koja daje nemasno meso, blagog, ali punog okusa. Najukusniji su kada su suho odležani, posluženi na tankim ploškama, preliveni s malo dobrog maslinovog ulja i nekoliko kapi limunovog soka. Jedan od najpopularnijih steakova – tomahawk, kraljica steakova picanha (u Beču poznata i kao tafelspitz), koja neumorno zrije dok ne postigne top kvalitetu, zatim obožavani T- bone te short ribs ili striploin također čine ponudu Starog Piskera u kojem ne morate ostaviti bogatstvo da biste fino jeli. O kojem god se mesnom jelu radilo, u prvom planu je upravo odabir mesa koji je ondje imperativ. 

Stari Pisker - 15 Stari Pisker - 15 (Foto: Saša Prižmić)

S odrescima na stol u Stari Pisker stižu i pomno naoštreni noževi koje konobari donose u posebnim kutijama, kao i mali stolni roštilji na kojima možete dodatno zagrijati meso – ali pritom treba pripaziti da ga ne ostavite koji tren previše na užarenoj rešetci kako ne biste umanjili sočnost i neodoljive crvene nijanse mesa. Yakiniku Grill posebna je ponuda restorana za koju se treba prethodno najaviti, a gostima omogućuje da si sami ispeku vrhunske komade govedine, točno onako kako žele, prema ukusu, u društvu, za stolom. Nemate li previše vremena ili kada proradi želja za dobrim burgerom, dobro je znati da im u Starom Piskeru pristupaju s jednakom pažnjom kao prema steakovima. Meso pripremaju sami i peku na tri načina (rare, medium i well done), na žeravici od bukovog drva, bez dimljenja.

Stari Pisker - 18 Stari Pisker - 18 (Foto: Saša Prižmić)

Kremšnita, ali kakva! 

Ostane li vam mjesta za nešto slatko, mogla bi vam se svidjeti celjska kremšnita s kremom od jaja, mirisnim cimetom i narančinim likerom, tučenim slatkim vrhnjem, želeom od višanja, čokoladom i lješnjacima ili pak cheesecake črni gozdiček – svaka sličnost sa švarcvaldicom je namjerna. Ili, umjesto kolača rastopite u ustima još pokoji čvarak od goveđe masti, uživajte u kakvom finom konjaku koji će vam ritualno zagrijati pod svijećom – ili ako ste nepopravljivi obožavatelj tripica idite do daske i naručite vampi, koje se kuhaju po starinski iz željeznog kotla. U svakom slučaju, gladni ostati nećete, a vrlo je vjerojatno da ćete se i obećati vratiti u Celje. 

Tajne jedne od najboljih zagrebačkih pizzerija: U laboratoriju okusa Kralja Domagoja Grandma Fogg - 9 Grandma Fogg - 8 Grandma Fogg - 7 +45 Grandma Fogg - 6

  • #gdje sjesti
  • #stari pisker
  • #steak
  • #Slovenija
  • #celje
  • #najbolji steak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Gdje je Jura...
Najbolji desert zagrebačkog Adventa? Torta s vrućom čokoladom o kojoj svi pričaju na Fuliranju
Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva
Santa Lucia
Najljepša posveta Istri i teranu: Nova zvijezda koja mijenja budućnost hrvatskog vinarstva
Gdje klizati na otvorenom u Hrvatskoj 2025?
Ledena bajka
5 klizališta na otvorenom u Hrvatskoj koja obavezno treba isprobati u prosincu
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Da bude na vrijeme
Raskošan i lagano pripit: Jednostavan božićni kolač koji može stajati pola godine
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Najslasniji kolačići
Recept za linzere koje mogu napraviti i oni koji nikad nisu ušli u kuhinju
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom prema receptu Matejke Buče
Iz nove kuharice
Zagrljaj iz tanjura: Prefino varivo s oslićem i krumpirom koje ćete napraviti nabrzinu
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Idila u Gorskom kotaru: Najljepši planinarski dom u Hrvatskoj
Nestvarno!
Idila u Gorskom kotaru: Planinarski dom kakav ćete teško naći bilo gdje u svijetu

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Japan tvrdi da s kineskog nosača zrakoplova nastavljaju intenzivne zračne operacije
KINA I JAPAN
Sukob se pogoršava: "To signalizira potencijalni napad"
Snažan potres pogodio Japan!
Oglasila se premijerka
Snažan potres pogodio Japan, osjetio se i u Rusiji: Izdano upozorenje, cunami pogodio dijelove zemlje, evakuacija u tijeku
Pokrenuta peticija za zabranu molitelja na trgovima: Oglasili se Vitezovi
Prikupljanje potpisa
Peticija za zabranu molitelja na trgovima već skupila impresivan broj potpisa: Oglasili se Vitezovi
show
Marko Perković Thompson najavio koncert u Poreču
fanovi oduševljeni!
Thompson najavio novi koncert, sam je objavio vijest: ''Bilo je i vrijeme...''
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Patrizio Ratto u prvoj polufinalnoj emisiji showa Supertalent
''volim te više nego ikada!"
Što se ovdje dogodilo?! Maja je pojurila za njim na binu, a onda je uslijedio show!
zdravlje
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Ne morate se iscrpljivati treninzima
Kako izgubiti 5 kg hodanjem? Ovo je plan koji stvarno djeluje
Prvi simptomi bolesti bubrega: 11 znakova da ne rade kako treba
Mnogi je imaju, a ne znaju
Prvi simptomi bolesti bubrega: 11 znakova da ne rade kako treba
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
tech
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Neprestano razvijaju nova rješenja
Ukrajinci sada imaju širok raspon oružja dugog dometa za napade duboko u ruski teritorij
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Novo istraživanje upozorava
Ove dvije generacije sve češće obolijevaju od rijetkog oblika raka čiji se simptomi lako mogu krivo interpretirati
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
sport
VIDEO Slučajno mobitelom snimio Vuškovićev gol života, pogledajte ovo!
strašan gol!
VIDEO Slučajno mobitelom snimio Vuškovićev gol života, pogledajte ovo!
Ivan Leko postao trener Club Bruggea
IZ VEDRA NEBA
Ivan Leko iznenada osvanuo na novom poslu, već u srijedu čeka ga Arsenal u Ligi prvaka
Igrači Reala zakačili se u svlačionici, letjele boce, Alonsa nitko više ne sluša
KAOS U MADRIDU
Igrači Reala zakačili se u svlačionici, letjele boce, Alonsa nitko više ne sluša
tv
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Možda im se na kraju sreća i osmjehne - ipak su oni Sriće
MasterChef: Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
GUESS THE CHEF
Kandidati MasterChefa zaigrali novu igru! Tko najbolje imitira članove žirija?!
U dobru i zlu: Nakon ovakve poruke neće ostati ravnodušna
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nakon ovakve poruke neće ostati ravnodušna
putovanja
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Vrijedi posjetiti
Sokol kula: Lijepa ratnica s hrvatskog juga koja pruža pogled koji nikada nećete zaboraviti
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
novac
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Inspirativna priča
Martina Ćustić stvorila kremu kako bi pomogla svojoj kćeri: "Ovo je moj doprinos svima koji se bore sa sličnim tegobama“
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
neočekivan kupac
Austrijski milijarder i bivši vlasnik Pornhuba zainteresiran za imovinu Lukoila
lifestyle
Popis recepata za kolače s orasima
Omiljeni sastojak
Za vas smo pripremile popis od 17 fantastičnih recepata za kolače s orasima
Ženski parfemi koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
OMILJENI SU
15 parfema koji se sviđaju (gotovo) svima, idealna su opcija i za poklon
Laura Gnjatović u bundi i trapericama na zagrebačkoj špici
I raskošna bunda
Laura Gnjatović: Uske traperice i ženstvene čizme nepogrešiva su kombinacija za zagrebačku špicu
sve
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Popis recepata za kolače s orasima
Omiljeni sastojak
Za vas smo pripremile popis od 17 fantastičnih recepata za kolače s orasima
VIDEO Slučajno mobitelom snimio Vuškovićev gol života, pogledajte ovo!
strašan gol!
VIDEO Slučajno mobitelom snimio Vuškovićev gol života, pogledajte ovo!
Celje - 1
Stari pisker

Dobar izbor za izlet: Restoran u Deželi s fer cijenama i odličnim izborom mesa kojeg je šteta preskočiti

Prijatelj i ja smo sjeli u Stari pisker, mjesto u samom centru grada poznato po izvrsnom mesu. Bome, to je vidljivo i u samom restoranu, jer u komori leže impresivni komadi, ali mi smo se ipak odlučili ovaj put za nešto skromniju varijantu, te preskočili raskošne okuse bifteka. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close