Znate li koji je grad Bill Gates naveo kao mjesto u kojem najviše voli ljetovati? Iako su ga hrvatski turisti često zapostavljali, ovo mjesto posljednjih nekoliko godina doživjelo je svoju renesansu te postalo odredište mnogih svjetskih zvijezda i putnika. Skradin, grad koji je dugi niz godina bio skriven od očiju javnosti, postao je mjesto koje trebate posjetiti čim završi karantena i diviti se njegovoj ljepoti i povijesti.

Hirovita prošlost

Čak šest tisuća godina prošlo je otkad su na ovo područje došla prva plemena Ilira i odlučila ovdje potražiti svoju sreću. A sreća ih je dobro mazila jer dugu povijest mogu zahvaliti sreći i upornosti stanovnika da svoj život ovdje učine što boljim i ljepšim. Jedan od najstarijih hrvatskih gradova svoje ime dobio je dok su ovim područjem vladali Rimljani. Tadašnja Scardona bila je važna luka i uporište rimskoj vojsci, ali i izrazito važno trgovačko središte.

Negdje tijekom 6. stoljeća rimska Scardona biva uništena i opustošena, a tijekom 7. stoljeća na to područje dolaze Hrvati, koji mu daju današnji naziv Skradin. Samo ime spominje se tek 300 godina kasnije, ali je zato poznato da je ovdje od 6. stoljeća djelovalo sjedište biskupije.

Sve do 13. stoljeća grad proživljava razne nedaće tijekom prodiranja Slavena i Avara, a ponovnu slavu dostiže tijekom 13. stoljeća, kada na vlast dolaze knezovi Bribirski. U to doba grad se razvija u tipično dalmatinsko mjesto sa statutom i knezom na čelu. To je vrijeme kad se grade samostani i u njih dolaze franjevci, klarise i dominikanci. Tijekom povijesti gradom su vladali mnogi vlastodršci, a najpoznatiji su svakako bili knezovi Šubići-Bribirski, koji su ga postavili glavnim gradom Hrvatske i Bosne.

Mnogobrojne znamenitosti


Duga povijest ostavila je svoj trag na mnogobrojnim lokalitetima u gradu, ali i u njegovoj okolici. Najznačajniji arheološki lokalitet, koji se nalazi svega 15 kilometara od Skradina, jest Bribirska glavica, poznatija pod nazivom Hrvatska Troja. To je lokalitet na kojemu možete pratiti slijed življenja na ovom području, od pretpovijesti pa sve do kasnog srednjeg vijeka.

Ako zastanete na popularnom odmorištu Krka, pružit će vam se pogled na grad koji leži u uvali doslovno kao na dlanu. Prvo ćete primijetiti zvonik barokne crkve Porođenja Blažene Djevice Marije iz 18. stoljeća koji dominira vizurom grada. Ta crkva izgrađena je u vrijeme kada su gradom vladali Mlečani i nastala je na temeljima nekadašnje katedrale, koju su u svojim pohodima razorili Turci.

Zanimljivo je da su sama crkva i zvonik udaljeni jedno od drugoga 20-ak metara, a između njih nalazi se Trg Male Gospe, na kojemu su se smjestili Župni dvor i Gradska vijećnica. Druga crkva u gradu je pravoslavna, crkva sv. Spiridona iz 19. stoljeća, koja je bila poklon cara Franje Josipa stanovnicima. U neposrednoj je blizini Muzej grada, koji se može pohvaliti, zahvaljujući mnogobrojnim lokalitetima u okolici, bogatom antičkom zbirkom. Na brdu je utvrda Turina iz 14. stoljeća, s koje se pruža prekrasan panoramski pogled na grad i okolicu.

Smješten na ušću rijeke Krke u more, Skradin je svojevrsni čuvar "vodenog" ulaza u Nacionalni park Krka. Njegova pozicija pokazala se idealnom lukom tijekom povijesti, stoga ne treba čuditi da se ovdje smjestila ACI marina koju svake godine posjećuju mnoge luksuzne jahte na kojima se skrivaju poznate svjetske zvijezde. Na mjestu na kojem se nalazi gradska marina nekada se, u doba vladavine Rimljana, nalazila prirodna luka, o čemu svjedoče mnogi nalazi iz mora, ali i vila romanica u neposrednoj blizini.

Kako do?

Automobilom do Skradina najbrže dolazite autocestom A1. S autoceste se skidate na čvoru Skradin, a onda vas samo nekoliko kilometara državne ceste D56 dijeli od grada. Volite li više putovati starom cestom, onda trebate pratiti državnu cestu D33 do mjesta Tromilja, gdje skrećete na cestu D56 koja će vas dovesti do Skradina. Oni koji kreću s juga prema sjeveru trebaju pratiti staru cestu i putokaze prema Nacionalnom parku Krka, koji će vas dovesti do raskrižja u Tromilju.

Stoga, ako vas put ponese prema Šibeniku ili nekom od drugih gradova na jugu, svakako razmislite o tome da se skinete s autoceste i istražite ovaj mali grad bogate povijesti te se uvjerite zašto Bill Gates smatra Skradin idealnim mjestom za ljetni odmor. Ako nemate vremena za razgledavanja grada, svakako stanite na odmorištu Krka, s čijeg se vidikovca pruža prekrasan pogled na grad.

Stranci se žale na smještaj: Potražili smo komentare na najgore apartmane u Hrvatskoj Dubrovnik Dubrovnik Komiža +1 Tvrđava Nehaj - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju