Nastavak dobre vibracije dogodit ćese 4. lipnja 2015., a idejna podloga ovog događanja jest povijest senjske luke i tradicije građenja brodova i brodarenja koja u ovom gradu ponosno traje od samih začetaka grada, prije 3000 godina.

Umjetnica Tanja Zudenigo svojim projektom slavi brodove i plovidbu kao sveti savez čovjeka i mora. Projekt je pokrenut i s nakanom osvješćivanja važnosti našeg Jadranskog mora te potrebe njegove zaštite i očuvanja. To je podizanje glasa razuma i srca protiv bilo kakve nasilne intervencije u ovaj prirodni biser iznimne ljepote. Izradom papirnatih brodića autorica također želi u svima nama povratiti emociju djetinjstva. 


Projekt je zamišljen kao FB event. Svi posjetitelji ovog eventa autorici mogu ostaviti poruku i/ili ime pod kojim će njihov brodić zaploviti. Poruku i/ili ime broda autorica potom napiše na papir od kojega potom izradi brodić. Izradit će ukupno tisuću brodića.

Suautorica projekta je Tanja Zudenigo, biologinja koja prati ovaj projekt skrbeći kako se ničim ne bi ugrozio okoliš. Papiri od kojih se brodići izrađuju nisu štetni za okoliš ni za floru i faunu podmorja.


Povijesne činjenice za projekt sakupio je Miro Martulaš. Kompletnu tehničku podršku porinuća brodića osmislio je i izveo Petar Šimunović GRAMEX SENJ. Da bi se brodići održali duže na površini, po ideji Ante Milasa, koristit će se pluteni čepovi za koje se pobrinula dijelom ŠIPUN VINARIJA s Krka, a dijelom Udruga WOW.

Porinuće papirnatih brodića dogodit će se u četvrtak 4. lipnja. 2015. u 12h s Mađarske rive uz poseban program porinuća. Senjska fregata ima svoju kumu - Alis Pečarić Marić, wowicu i blogericu koju možete pratiti na čitaj knjigu. Ona će uz posebnu vinsku ceremoniju brodićima zaželjeti mirno more i sretnu plovidbu uz pjenušac Senator Franca Cattunara, poznatog istarskog vinara.


Posebnost ovog art događanja je zamisao o tisuću listova papira, koje će nositi poruke i od kojih će biti izrađen brodići, kao tisuću stranica koje će se, tamo negdje na nekom zamišljenom djelu obzora, nevidljivo - sastaviti u knjigu.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju