Turizam u Albanskom BDP-u trenutno sudjeluje sa samo 4,8%, bez obzira što se radi o mediteranskoj zemlji sa prelijepom obalom i bogatom povijesti i kulturom. No, nuklearna skloništa na otoku Sazan, napuštenoj vojnoj bazi na obali Albanije - uskoro bi mogla biti pretvorena u vinske podrume.

Otok Sazan tehnički je još uvijek funkcionalna vojna baza s dva vojnika koji čuvaju utočišta u koja se sklanjaju mornari koji patroliraju Albanskim vodama. No daleko je to od dana kada je ovdje bilo smješteno preko 3000 vojnika sa hranom, vodom, municijom i gorivom dovoljnim da izdrže šest mjeseci opsade.


Tuneli i bunkeri koji se protežu duž cijelog otoka nastali su iz straha komunističkih vlasti od zapadne invazije tijekom Hladnog rata. Talijanski vojnici bili su ovdje tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća, dok je tijekom pedesetih godina otok služio kao promatračnica za promatranje talijanskih i američkih brodova u ovom dijelu Mediterana.

I dok su neki dijelovi kompleksa izuzetno dobro očuvani, većina je u derutnom stanju i biti će potrebna velika financijska injekcija koja bi podigla ovaj projekt na noge. Ali i za to se već našao strani investitor koji je spreman uložiti vlastiti novac u razvoj albanskog turizma, piše Telegraph.


Investitor je već predstavio plan kako bi oživio ovaj otok. Tako za početak planira dovesti struju i pitku vodu, a kada to dovede u red onda će bunkere i tunele pretvoriti u vinske podrume u kojima će dozrijevati vino s okolnih vinograda. Investicija bi se zaokružila luksuznim hotelskim kompleksom i kasinom koji bi zasigurno privukli turiste sa svih strana.

Živi bili pa vidjeli, uglavnom, drago nam je da je konačno i kod njih Drugi svjetski rat završen, a ne kao kod nekih...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju