Oradour-sur-Glane francusko je selo duhova u kojem je nemoguće ostati ravnodušan. Nakon jezivog krvoprolića nacista koji su prije više od sedam desetljeća izbrisali na stotine života Francuzi su odlučili sačuvati uspomenu na nevine stanovnike koji su jedne subote zauvijek nestali s lica zemlje.

Samo šest ljudi preživjelo je i ispričalo priču o jednom od najvećih zločina na francuskom tlu. Jedan je od njih umirovljeni mehaničar Robert Hébras, koji se pravio mrtvim da bi preživio. Prije nekoliko godina pri posjetu selu naglasio je da on ne vidi duhove, nego lica prijatelja koje je poznavao.

Njegova je škola i dalje na istom mjestu, podsjetnik na dane kad je kasnio na satove, baš kao i gradonačelnikov Peugeot 202. koji je nedaleko parkiran.
Rastopljena metalna zvona u spaljenoj crkvi, kao i kafić na uglu koji kao da i dalje čeka goste te zidovi s rupama od metaka podsjetnici su na jezivi dan.    

Vidjeti se mogu i zahrđali strojevi za šivanje, znakovi i ploče, kao i satovi koji su se zaustavili u vremenu samo su neki od artefakata koji se i danas mogu razgledati.

Oradour - 2 Oradour - 2 (Foto: AFP)

Izloženi su u Memorijalnom centru koji služi kao vremenska kapsula kojoj svi posjetitelji mogu odati počast. Ondje se mogu poslušati i mučne ispovijesti preživjelih, kao i priznanja krvnika.

Nekoliko je teorija zašto se dogodio strašni zločin: od odmazde zbog ubojstva njemačkog časnika, potrage za otetim vojnim dužnosnikom do zlata koje su zaplijenili Francuzi.

Pod nadzorom od 0 do 24: Grad straha koji usisava kuće i automobile +0 Berezniki

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju