Ukoliko ne promijenimo navike, do 2050. u moru će biti više smeća nego ribe, poručili su lani iz UN-a. Milijuni tona platike plutaju morima, zagađuju okoliš, a morski svijet zamijenjuje neke predmete za hranu, što po njih završi ubojito.

Seabin usisava vodu s površine, smeće zadrži, vodu vrati Seabin usisava vodu s površine, smeće zadrži, vodu vrati (Foto: Seabin Facebook)

Srećom, rješenje, za barem dio smeća, se pojavilo. Seabin odnosno morska kanta plutajuća je kanta za smeće koja kupi otpad u marinama, dokovima, lukama i jahtaškim klubovima, odnosno mjestima s mirnom vodom. Plutajuća kanta kreće se s morskim strujama i kupi sav otpad do kojega dođe.

Funkcionira tako da usiše vodu s površine, koja onda prolazi kroz kantu koja ima podvodnu pumpu za vodu koja ima kapacitet za istiskivanje 25 tisuća litara vode u satu. Voda se potom vrati u more, ostavljajući otpad u kanti.

Skuplja mikroplastiku i do 2 milimetra veličine Skuplja mikroplastiku i do 2 milimetra veličine (Foto: Seabin Facebook)

Osim smeća, Seabin može kupiti i određenu količinu nafte i drugih onečišćivaća koji plutaju po površini mora. Dnevno može skupiti oko 1,5 kilogram smeća, a "hvata" i mikroplastiku do 2 milimetra veličine. Proizvođači savjetuju da se očisti makar jednom mjesečno, a kontrolira dvaput dnevno i prazni po potrebi. Jedna kanta stoji 3300 eura.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju